11 Νοε 2012

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Σφραγίζει το τέλος του αθλητισμού


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σφραγίζει το τέλος του αθλητισμού
Η αντιλαϊκή επίθεση, η οποία με άλλοθι την καπιταλιστική κρίση σε μικρό χρονικό διάστημα μεγαλώνει σε βαρβαρότητα, δε θα μπορούσε παρά να σαρώσει και τον αθλητισμό. Το πολιτικό προσωπικό του συστήματος δράττεται της ευκαιρίας για να προωθήσει/στηρίξει πιο άγριες πολιτικές που θα μετατρέψουν ακόμα περισσότερο και αυτό το λαϊκό δικαίωμα σε προϊόν πολυτελείας. Είναι ένα κομμάτι του παζλ που συνθέτει τη μεγαλύτερη εικόνα.
Με το πρόσχημα της οικονομικής κατάστασης, πετσοκόβονται μισθοί, συντάξεις κ.λπ., ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται η παροχή χρημάτων και προνομίων στους κεφαλαιοκράτες. Με το ίδιο άλλοθι μειώνεται η στήριξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού και το δικαίωμα της άθλησης γίνεται ακόμα περισσότερο εμπόρευμα προς πώληση μόνο για όσους έχουν το αντίτιμο.
Το αστικό κράτος αποσύρει ακόμα πιο πολύ τη στήριξή του από τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Ετσι, αφ' ενός (από τα κομμένα κονδύλια) δημιουργούνται νέοι πόροι τροφοδότησης των καπιταλιστών. Αφ' ετέρου, και η άθληση ιδιωτικοποιείται και γίνεται ακόμα περισσότερο χρυσοφόρο (για τους εκμεταλλευτές του) εμπόρευμα.
Στον προϋπολογισμό του 2013 -που τίθεται σε ψηφοφορία σήμερα- περιλαμβάνεται νέα μείωση, στην επιχορήγηση, που φτάνει περίπου στο 40%. Και ουσιαστικά οδηγεί ομοσπονδίες και σωματεία στη συρρίκνωση, στο κλείσιμο ή στην πλήρη υποταγή τους σε χορηγούς και στην ανταποδοτικότητα.
Πολιτική η οποία -παρά την προπαγάνδα περί του αντιθέτου- δεν είναι αποτέλεσμα, κακής εκτίμησης ή λάθους. Είναι συνειδητή επιλογή. Οπως άλλωστε έχει παραδεχθεί -όταν ήταν υφυπουργός- σε τοποθέτηση του στην Βουλή, ο Γ. Νικητιάδης: «Γήπεδα, στάδια, κολυμβητήρια; Να μάθουν να παράγουν και χρήμα. Μπορούν να το παράξουνε. Εμείς πρέπει να δώσουμε τις κατευθύνσεις και σε κάθε περίπτωση αυτή είναι η κατεύθυνση που δίνει και η ΕΕ»...

Γ. ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ

KΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ KΟΜΜΑ EΛΛΑΔΑΣ
Ερώτηση στη Βουλή για τις νέες περικοπές
Με αφορμή τις νέες περικοπές στο χώρο του Αθλητισμού, που προβλέπει ο Προϋπολογισμός του 2013 και καθιστούν πλέον σκοτεινό το μέλλον του Αθλητισμού, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Γκιόκας, Ελ. Γερασιμίδου, Λ. Κανέλλη, Θ. Παφίλης κατέθεσαν Ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Παιδείας - Πολιτισμού - Αθλητισμού, στην οποία αναφέρονται τα εξής:
«Eντονη ανησυχία έχουν προκαλέσει στο χώρο του Αθλητισμού οι συνεχιζόμενες περικοπές προς τους φορείς του Αθλητισμού, Ομοσπονδίες, Σωματεία, ΕΟΕ, Εθνικά Αθλητικά Κέντρα κ.λπ. Σύμφωνα με καταγγελίες αθλητικών σωματείων η κρατική επιχορήγηση έχει μειωθεί δραματικά. Υπολογίζεται ότι πάνω από τα μισά σωματεία δεν έχουν πάρει ούτε ευρώ τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ ήδη έχουν περικοπεί κατά 40% οι επιχορηγήσεις στα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα και στις Ομοσπονδίες αθλημάτων.
Στην ήδη υπάρχουσα δραματική κατάσταση έρχονται να προστεθούν οι προβλέψεις της τρικομματικής κυβέρνησης για τον Προϋπολογισμό του 2013 και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2013 - 2016. Στο Σχέδιο του Προϋπολογισμού προβλέπεται περαιτέρω μείωση των πιστώσεων προς τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, από 117.821.493 ευρώ το 2011, 99.602.268 ευρώ το 2012 (διαμόρφωση 30/09/2012), στο ποσό των 66.667.000 ευρώ. Αν εξαιρεθούν οι ανελαστικές δαπάνες προς αθλητικά κέντρα, μισθοδοσία προσωπικού κ.λπ., το ποσό, που απομένει για δραστηριότητες, προγραμματισμό, σχεδιασμό των αθλητικών φορέων, δεν ξεπερνά το ποσό των 5 - 6 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι φανερό ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο του Αθλητισμού έχει σα στόχο η κρατική επιχορήγηση να καλύπτει μόνο τις ανελαστικές δαπάνες και οι υπόλοιπες δαπάνες να καλύπτονται από πόρους των ίδιων των φορέων.
Οι συνέπειες αυτής της πολιτικής θα είναι τραγικές. Επί της ουσίας με βάση τα παραπάνω καλούνται όλες οι Αθλητικές Ομοσπονδίες και όλα τα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα να λειτουργήσουν αποκλειστικά σαν επιχειρήσεις για να καλύψουν έξοδα προγραμματισμού και ανάπτυξης των δραστηριοτήτων τους. Μοιραία οι Ομοσπονδίες και τα σωματεία θα "σπρωχτούν" στην αναζήτηση χορηγού για την επιβίωσή τους. Θα ενισχυθεί η ανταποδοτική λειτουργία με τη γενίκευση της μηνιαίας συνδρομής και την αύξηση του κόστους συμμετοχής των αθλουμένων (εξοπλισμός κ.λπ.). Θα προχωρήσει η εξαφάνιση αθλημάτων χωρίς επενδυτικό ενδιαφέρον, η παράδοση των αθλητικών εγκαταστάσεων στο μεγάλο κεφάλαιο. Ηδη το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν οι διαμαρτυρίες από αθλητικά σωματεία απέναντι στις διοικήσεις τόσο των ΕΑΚ (Εθνικά Αθλητικά Κέντρα) όσο και των Δημοτικών Αθλητικών Κέντρων για τα υπέρογκα ποσά, που ζητάνε οι διοικήσεις, προκειμένου τα σωματεία να κάνουν χρήση της υποδομής και του εξοπλισμού που έχει το κάθε Κέντρο. Αυτή η κατάσταση ενισχύει απόψεις, που στηρίζουν όλα τα κόμματα πλην ΚΚΕ, ότι τα σωματεία πρέπει να βρουν διέξοδο στην "τοπική κοινωνία" για να μπορέσουν να επιβιώσουν, δηλαδή στη χορηγία και στην τσέπη της λαϊκής οικογένειας.
Το πιο σοβαρό αποτέλεσμα είναι ότι ο λαός και ιδιαίτερα η νεολαία θα στερηθούν το - αναγκαίο για την υγεία και την προσωπικότητά τους - δικαίωμα στην άσκηση και τη φυσική αγωγή, το οποίο υποβαθμίζεται συνολικά και μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία. Χιλιάδες οικογένειες θα κληθούν να πληρώσουν ακόμη περισσότερο, από το πενιχρό εισόδημά τους, για την άθληση των παιδιών τους, ενώ άλλες θα αποκλειστούν τελείως. Οι συνέπειες θα είναι εξαιρετικά αρνητικές, γιατί συνδέονται με τη σωματική και ψυχική υγεία του λαού και της νεολαίας, αφού η έλλειψη φυσικής αγωγής εντείνει τα προβλήματα που αφορούν την ψυχοκινητική ανάπτυξη των παιδιών, την έκταση της παχυσαρκίας στις μικρές ηλικίες και την εμφάνιση προβλημάτων υγείας (καρδιακά νοσήματα, μυοσκελετικές δυσλειτουργίες κ.ά.) στους νέους.
Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ. υπουργοί:
- Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε να αντιστραφεί αυτή η τραγική κατάσταση;
- Τι μέτρα θα πάρουν έτσι ώστε να συνεχιστεί και να αυξηθεί η κρατική επιχορήγηση προς τους φορείς του Αθλητισμού, Ομοσπονδίες, Σωματεία, ΕΟΕ, Εθνικά Αθλητικά Κέντρα κ.λπ., έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του σχεδιασμού τους με στόχο την ικανοποίηση της λαϊκής ανάγκης για άθληση;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ