24 Νοε 2012

ΑΙΓΥΠΤΟΣ Αιματηρές συγκρούσεις για τις αποφάσεις Μούρσι


ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Αιματηρές συγκρούσεις για τις αποφάσεις Μούρσι
Από τις χθεσινές συγκρούσεις στην Αίγυπτο
ΚΑΪΡΟ.--
Κατά χιλιάδες συμμετείχαν οι Αιγύπτιοι στις διαδηλώσεις κατά του Προέδρου Μούρσι στο Κάιρο και σε άλλες πόλεις, τις οποίες οργάνωσαν κόμματα, οργανώσεις, συνδικάτα και άλλοι φορείς ως αντίδραση στην αιφνιδιαστική κίνηση του να «αυτοχρισθεί απόλυτος μονάρχης» πέραν της δικαιοδοσίας ακόμη και της δικαιοσύνης ή του οποιουδήποτε οργάνου μέχρι την ανάδειξη νέου Κοινοβουλίου, όποτε αυτό συμβεί. Ο Μούρσι προχώρησε στην κίνηση νιώθοντας, προφανώς, ενισχυμένος από την ιμπεριαλιστική υποστήριξη που έλαβε και με τη διαμεσολάβησή του στην κατάπαυση πυρός στη Γάζα, που αναβάθμισε σημαντικά το ρόλο του. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε «ανησυχία» αλλά συμπλήρωσε ότι «οι ΗΠΑ χαίρονται να συνεργάζονται με μια ισλαμική κυβέρνηση που δρα σε συμφωνία με τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή». Ανησυχία και επικρίσεις εξέφρασαν και άλλες κυβερνήσεις.
Από νωρίς σοβαρά επεισόδια σημειώνονταν στο Σουέζ, στο Πορτ Σάιντ, στην Ισμαηλίγια, στην Αλεξάνδρεια, στην Ασσιούτ και στη Γκίζα, όπου υπήρξαν επιθέσεις στα γραφεία των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» και συγκρούσεις με υποστηρικτές τους. Στο Κάιρο, σημειώνονταν μέχρι αργά συγκρούσεις με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις πέριξ της πλατείας Ταχρίρ με τουλάχιστον 100 άνθρωποι τραυματίες.
Σε παρέμβαση του ο Μούρσι, ισχυρίστηκε ότι θέλει «ισχυρή αντιπολίτευση, κοινωνική συνοχή και οικονομική πρόοδο», και μίλησε για «συνωμοσίες από απομεινάρια του καθεστώτος Μουμπάρακ». Τόσο η αντιπολίτευση όσο και συνδικαλιστικές ενώσεις και φορείς κατηγορούν τον Μούρσι για «πραξικόπημα» προσάπτοντάς του ότι για να μετριάσει τυχόν αντιδράσεις συνδύασε τις υπερεξουσίες που έδωσε στον εαυτό του με την απομάκρυνση του Γενικού Εισαγγελέα και τη δρομολόγηση της επανάληψης των δικών όσων εμπλέκονται στις δολοφονίες τουλάχιστον 800 διαδηλωτών κατά τις διαμαρτυρίες ενάντια στον Μουμπάρακ. Οργή επίσης έχει προκαλέσει η, επί της ουσίας, «απαγόρευση» που επιβάλλει το διάταγμα στην άσκηση οποιασδήποτε κριτικής, όχι μόνο στον ίδιο αλλά και στην επιτροπή που εκπονεί το Σύνταγμα της χώρας, η οποία έχει, ήδη, γίνει αντικείμενο αντιπαραθέσεων και δικαστικών προσφυγών λόγω της επιμονής της πλειοψηφίας -«Αδελφοί Μουσουλμάνοι» και σαλαφιστές- να αναβαθμίσουν το ρόλο της σαρίας - του ισλαμικού νόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ