9 Νοε 2012

Είναι «ανατροπή» αυτό που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ;


Είναι «ανατροπή» αυτό που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ;
- Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί το λαό να τον αναδείξει κυβέρνηση και ταυτίζει μια τέτοια εξέλιξη με «ανατροπή». Είναι έτσι;
«
(...) Μνημόνιο ή Δημοκρατία (...) Αποσταθεροποιούν τον τόπο, δεν είναι σε θέση να παράσχουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις αξιοπιστίας, σοβαρότητας και σταθερότητας. Τις ελάχιστες αναγκαίες προϋποθέσεις για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, έτσι ώστε να ανακάμψει η οικονομία». Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα, ο οποίος αντιπαραθέτει στο μνημόνιο τη «δημοκρατία» και τη «σταθερότητα». Γιατί; Για να μπορούν οι καπιταλιστές να κάνουν επενδύσεις με ασφάλεια, όπως ο ίδιος ομολογεί, με κρατικό μάλιστα χρήμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνεται ότι σε συνθήκες αποκάλυψης της δικτατορίας των μονοπωλίων, η λαϊκή πάλη μπορεί να γίνει επικίνδυνη για τη σταθερότητα του αστικού συστήματος. Γι' αυτό λέει στους καπιταλιστές ότι ο ίδιος μπορεί να υπηρετήσει τα συμφέροντά τους, διασφαλίζοντας, ταυτόχρονα, ότι αυτό θα γίνει με «δημοκρατία» και «σταθερότητα». Δηλαδή, με κοινωνική συναίνεση, αφού η «αποσταθεροποίηση» την οποία επικαλείται ταυτίζεται με τους λαϊκούς αγώνες και το αντιπάλεμα των μέτρων.
Αυτό για το οποίο δεσμεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα περιβάλλον «σταθερότητας» ελκτικό και για ιδιωτικές επενδύσεις. Οι ίδιοι οι «επενδυτές» έχουν κάνει απολύτως καθαρό τι σημαίνει αυτή η «σταθερότητα». Σημαίνει ζεστό χρήμα για τις επενδύσεις τους. Σημαίνει εργάτες δίχως δικαιώματα και με μισθούς φιλοδωρήματα. Σημαίνει κίνημα στήριξης μιας κυβέρνησης που διαχειρίζεται τον καπιταλισμό. Σημαίνει διαρθρωτικές αλλαγές που θα κάνουν τη χώρα και τον πλούτο της ξέφραγο αμπέλι διαθέσιμο για τρύγημα. «Ερχεται η ώρα της ανατροπής (...) Είναι η ώρα να γίνει η Ελλάδα θρυαλλίδα της συντεταγμένης, αλληλέγγυας και δίκαιης εξόδου της Ευρωζώνης από την κρίση», προτείνει ο Αλ. Τσίπρας. Ανατροπή όμως, με τους κεφαλαιοκράτες να κυριαρχούν στα μέσα παραγωγής, να ελέγχουν τι, πώς και αν θα παραχθεί, με την Ελλάδα ενσωματωμένη στην ΕΕ, άρα δεσμευμένη στην υλοποίηση της στρατηγικής της που τσακίζει το λαό, δε γίνεται.
Μ' αυτά τα «υλικά» συντηρείται μια κατάσταση που για το λαό θα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Ναι, κάποια στιγμή τα μονοπώλια θα βγουν απ' την κρίση, όπως οραματίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με το λαό τσακισμένο και μόνιμα χρεοκοπημένο, αφού στην τροχιά της κερδοφορίας τους, τα εργασιακά, ασφαλιστικά και άλλα δικαιώματα συνιστούν βαρίδι. «Η μόνη ρεαλιστική εναλλακτική λύση είναι το εθνικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ (...) Πιστεύουμε ότι η άμμος στην κλεψύδρα της κυβέρνησης τελειώνει. Βρίσκονται μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις: 'Η θα αλλάξουν στρατηγική ή θα βρεθούν στην κρίση του λαού»! Το «εθνικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης» που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ένα άλλο μείγμα διαχείρισης, το οποίο προβλέπει χρήμα στα μονοπώλια για να κάνουν επενδύσεις και να έρθει ανάπτυξη. Γι' αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει διαγραφή μέρους του χρέους και μορατόριουμ στην αποπληρωμή του υπόλοιπου, για να περισσεύουν χρήματα που θα γίνονται επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές και άλλα προνόμια για το κεφάλαιο.
Αυτή είναι η εναλλακτική λύση που προβάλλει απέναντι στο σημερινό μείγμα της διαχείρισης. Οι προτάσεις του, όμως, εκτός του ότι υιοθετούνται και από μερίδες της πλουτοκρατίας στην Ελλάδα και την ΕΕ, έχουν εφαρμοστεί σε άλλες καπιταλιστικές οικονομίες, όπως αυτή των ΗΠΑ την οποία συνεχώς επικαλούνται για τη σωστή διαχείριση του Ομπάμα, με κερδισμένα τα μονοπώλια, όχι το λαό. Το ίδιο θα γίνει και στην Ελλάδα, αν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει να ασκήσει διαχείριση από τη θέση της κυβέρνησης. Ο λαός μπορεί να δώσει λύση προς όφελός του, να ανατρέψει την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Εγκαταλείποντας τους νυν και τους επίδοξους διαχειριστές της, με χειραφέτηση από την πολιτική, την ιδεολογία, τα ιδεολογήματα των αστών. Συμπορευόμενος με το ΚΚΕ και τις ταξικές δυνάμεις στο κίνημα στην πάλη για αποδέσμευση απ' την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, για τη λαϊκή δηλαδή εξουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ