9 Νοε 2012

ΙΣΠΑΝΙΑ Χιλιάδες άνθρωποι χάνουν το σπίτι τους


ΙΣΠΑΝΙΑ
Χιλιάδες άνθρωποι χάνουν το σπίτι τους
ΜΑΔΡΙΤΗ.-
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τα σπίτια τους τα τελευταία χρόνια στην Ισπανία ως αποτέλεσμα της επιδεινούμενης καπιταλιστικής κρίσης και των βάρβαρων αντιλαϊκών πολιτικών που εφαρμόζονται. Υπολογίζεται πως περίπου 350.000 άνθρωποι έχουν χάσει τα σπίτια τους από το 2008 και σύμφωνα με εκτιμήσεις άλλοι 200.000 αναμένεται να τους ακολουθήσουν καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τα δάνεια στις τράπεζες. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι - ανάμεσά τους και αρκετά παιδιά - εξαναγκάζονται να μένουν στους δρόμους έχοντας ταυτόχρονα ένα υπέρογκο χρέος για όλη τους τη ζωή. Ολα αυτά συμβαίνουν σε μια χώρα όπου ο ένας στους τέσσερις είναι άνεργος, και η ανεργία ανάμεσα στους νέους κάτω των 25 ετών ξεπερνάει το 53%. Το πραγματικό ποσοστό ανεργίας, ωστόσο, είναι πολύ μεγαλύτερο αν υπολογίσει κανείς την αυξημένη μερική απασχόληση και την εργασία έστω και μίας μέρας, που με βάση την αστική στατιστική σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο δεν υπολογίζεται ως ανεργία.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν κατασκηνώσει μπροστά από τα γραφεία της τράπεζας «Bankia» στη Μαδρίτη, όπου διαδηλωτές κάθονται, κοιμούνται ή συλλέγουν υπογραφές για την αλλαγή της νομοθεσίας που διέπει τις υποθήκες. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ανθρώπων που καταφεύγουν στην αυτοκτονία προτού τους κατασχέσουν το σπίτι, μπροστά στην προοπτική να μείνουν άστεγοι. Πρόσφατα, 46 δικαστές ζήτησαν να γίνουν αλλαγές ώστε να «γίνει πιο ανθρώπινη» η ισπανική νομοθεσία που διέπει τις υποθήκες, η οποία δεν έχει αλλάξει από το 1909.
Ταυτόχρονα από λαϊκές οργανώσεις με την πρωτοπόρα δράση του ΚΚ Λαών της Ισπανίας, πραγματοποιούνται καθημερινά κινητοποιήσεις κατά των εξώσεων και αποτρέπεται η αστυνομία στην εκδίωξη οικογενειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ