15 Νοε 2012

ΗΠΑ Περικοπές και αύξηση της φορολογίας


ΗΠΑ
Περικοπές και αύξηση της φορολογίας
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Περικοπές κοινωνικών δαπανών και φορολογικές αυξήσεις για την εξοικονόμηση 1,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων είναι οι δύο πυλώνες του σχεδίου του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για την αποφυγή του λεγόμενου «δημοσιονομικού τείχους» ή «γκρεμού», ώστε να μειωθεί το έλλειμμα του ΑΕΠ κατά 5% την περίοδο 2012-2013, ενώ το δημόσιο χρέος ξεπερνάει τα 16 τρισ. δολάρια, απόρροια της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης.
Τα δύο κόμματα του κεφαλαίου, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί, στις ΗΠΑ, αλλά και το διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα θέλουν να αποφύγουν αυτή την εξέλιξη στη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη του πλανήτη (αντιπροσωπεύει το ένα τέταρτο της παγκόσμιας οικονομίας) ενώ υπάρχουν νέα δυσοίωνα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, βάσει των οποίων το αμερικανικό δημοσιονομικό έλλειμμα αυξήθηκε σε ποσοστό 22% σε 12μηνη βάση για το μήνα Οκτώβρη, που είναι ο πρώτος μήνας του νέου οικονομικού έτους και διαμορφώθηκε στα 120 δισεκατομμύρια δολάρια. Παράλληλα σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) «δεν μπορεί να κάνει περισσότερα για να θωρακίσει την αμερικανική οικονομία» εννοώντας να κόψει χρήμα, εάν η χώρα οδηγηθεί σε «fiscal cliff» («δημοσιονομικό γκρεμό»). Πάντως χτες ανακοίνωσε ότι θα εκδώσει νέο ομόλογο στη διεθνή αγορά, για να υπάρξουν επενδύσεις σε δημόσια έργα.
To σχέδιο που παρουσίασε ο πρόεδρος Ομπάμα κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, την πρώτη μετά την επανεκλογή του, δε διαφέρει σε τίποτα από την πρόσφατη έκκλησή του για «συναίνεση» στο Κογκρέσο, και επιμένει στη φορολόγηση δήθεν των «πλούσιων Αμερικανών», την ίδια στιγμή που τσακίζει τα λαϊκά στρώματα.
Ερωτώμενος για το σκάνδαλο με την παραίτηση του πρώην επικεφαλής της CIA στρατηγού Ντέιβιντ Πετρέους που έχει λάβει διαστάσεις με άμεσες επιπτώσεις στον αμερικανικό στρατό και κυρίως στο πολεμικό μέτωπο του Αφγανιστάν, κράτησε τα χαρτιά του κλειστά συνιστώντας υπομονή, αλλά επέμεινε ότι δεν υπήρξε «απειλή για την ασφάλεια» μέσω της διαρροής εκ μέρους του Πετρέους, αναφερόμενος εμμέσως στις δηλώσεις της φερόμενης «ερωμένης» του Πετρέους, Πόλα Μπρόντγουελ, ότι η δολοφονία του Αμερικανού πρέσβη στη Βεγγάζη ήταν «παράπλευρη απώλεια», καθώς η επίθεση έγινε για την απελευθέρωση κρατουμένων σε μυστική φυλακή που είχαν οι ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ