21 Δεκ 2012

Βομβα...στη Κερκυρα


Παράσταση διαμαρτυρίας για τα γκάζια στα Γουβιά από κατοίκους της περιοχής



Το θέμα των εγκαταστάσεων υγραερίου και της άμεσης απομάκρυνσής τους συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου παρουσία δεκάδων κάτοικοι των περιοχών Κοντοκαλίου και Γουβιών. 
Οι κάτοικοι ζητούν από το Δήμο Κέρκυρας να μην χορηγήσει άδεια συνέχισης λειτουργίας στις εγκαταστάσεις της μονάδας αποθήκευσης υγραερίου στην περιοχή. 
Οι εξωραϊστικοί σύλλογοι της περιοχής έχουν αποστείλει επιστολή σε σειρά φορέων της Αυτοδιοίκησης, τους βουλευτές και τον Εισαγγελέα κάνοντας λόγο για εγκατάσταση που δεν συμβαδίζει με τη νομοθεσία και αποτελεί τεράστιο κίνδυνο για την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής. Το θέμα έθεσε στο σώμα προ ημερησίας διάταξης ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Αλέκος Αυλωνίτης, ενώ ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Σπύρος Μωραΐτης υπογράμμισε ότι η αδειοδότηση δεν μπορεί να είναι πολιτική απόφαση αλλά η αρμόδια υπηρεσία θα πρέπει να εξετάσει την αίτηση χορήγησης άδειας και να αποφασίσει σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου. 
Επεσήμανε, άλλωστε, ότι υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες στους φορείς της Αυτοδιοίκησης του νομού που δεν έχουν προχωρήσει στην χωροθέτηση και αδειοδότηση περιοχής για τη φιλοξενία οχλουσών χρήσεων, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται το σημερινό καθεστώς με τις διάσπαρτες ανά την Κέρκυρα ανάλογες εγκαταστάσεις σε ακατάλληλα σημεία.

Σπ. Μωραΐτης: Δεν είναι πολιτική απόφαση η αδειοδότηση, υπάρχουν νόμοι

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Σπύρος Μωραΐτης υπογράμμισε ότι η δημοτική αρχή δεν έχει δικαίωμα να παρέμβει για την αδειοδότηση ή μη της μονάδας: «Εμείς δεν παρεμβαίνουμε πολιτικά στο να δοθεί μία άδεια ή όχι. Ισχύει μία συγκεκριμένη νομοθεσία και οι υπηρεσιακοί παράγοντες, είτε της Δημοτικής Αρχής, είτε της Περιφέρειας ή της Αποκεντρωμένης, οι υπάλληλοι είναι αυτοί οι οποίοι δίνουν τις αδειοδοτήσεις». Ο κ. Μωραΐτης έκανε λόγο για ευθύνες της Αυτοδιοίκησης οι οποίες είναι διαχρονικές αλλά σε υψηλότερο επίπεδο: «Εκείνο που είχαμε να κάνουμε τόσα χρόνια είναι το θέμα της χωροθέτησης. Δεν γίνεται από καμία υπηρεσιακή αρχή, είναι ένα θέμα που προβλέπεται να το κάνει μία σειρά εμπλεκομένων οργανισμών μετά από τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου Κέρκυρας, ο οποίος όπως έχει μόνο γνωμοδοτικό δικαίωμα. Άλλοι είναι αυτοί που αποφασίζουν, και να θυμίσω την περιβόητη μελέτη οχλουσών χρήσεων που είχε φέρει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, την οποία εμείς ως δήμος την είχαμε επικροτήσει και στηρίξει σαν μία προσπάθεια επί της αρχής να λυθούν αυτά τα προβλήματα. Εκεί είναι η κακοδαιμονία μας. Γιατί δεν προχώρησε αυτή η μελέτη; Βεβαίως και υπήρχαν αστοχίες ως προς την επιλογή κάποιων χωροθετήσεων, αυτό όμως δεν αναιρεί μία σοβαρή προσπάθεια που είχε γίνει και η οποία έπρεπε από εκεί και πέρα να είχε οδηγήσει σε συζήτηση για να προχωρήσει η χωροθέτηση οχλουσών χρήσεων».

Αυλωνίτης: Εγκατάσταση – βόμβα στα σωθικά της τοπικής κοινωνίας

«Η εγκατάσταση της Πετρογκάζ δίπλα από νοσοκομείο, δίπλα από τη Μαρίνα Γουβιών, δίπλα από άλλες εγκαταστάσεις βενζίνης, αποτελεί μια βόμβα μέσα στα σωθικά της τοπικής κοινωνίας», υπογράμμισε από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Αλέκος Αυλωνίτης, ο οποίος διαφώνησε ότι την ευθύνη έχουν οι υπάλληλοι, καθώς υπάρχει μία ιεραρχία στην κορυφή της οποίας είναι η δημοτική αρχή. «Μου κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση ότι μέσα στο πλαίσιο του ίδιου κτιρίου, παρόμοιων υπηρεσιών με συγκεκριμένες αρμοδιότητες να υπάρχουν διαμετρικά αντίθετες απόψεις ως προς την ερμηνεία των διατάξεων. Αυτό το θέμα λύνεται με μία κοινή συνάντηση με τον πολιτικό τους προϊστάμενο».

Χαραλάμπους: Το Δημοτικό Συμβούλιο οφείλει να προστατεύει τη ζωή των πολιτών

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μπάμπης Χαραλάμπους τόνισε ότι ο στόχος του Δημοτικού Συμβουλίου είναι μεταξύ άλλων να προστατεύει τη ζωή και να βελτιώνει το βιωτικό επίπεδο των κατοίκων: «Όλα τα άλλα περισσεύουν. Είμαστε το ανώτατο πολιτικό όργανο και αν εμείς αποφασίσουμε ότι η ζωή πολλών συμπολιτών μας είναι υπό καθημερινό και άμεσο κίνδυνο, δεν θα περιμένουμε να βγάλουν κάποιοι άλλοι τα κάστανα από τη φωτιά».

Εκπρόσωποι κατοίκων: Γιατί δεν μας έδωσε ο Ρίγγας το λόγο;

Πάντως, οι εκπρόσωποι των κατοίκων της περιοχής διαμαρτυρήθηκαν μετά την ολοκλήρωση συζήτησης του θέματος, καθώς δεν τους δόθηκε από τον πρόεδρο του σώματος Γιάννη Ρίγγα ο λόγος να παρουσιάσουν τις θέσεις τους, παρά το γεγονός ότι πολλοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης ζήτησαν από το προεδρείο να τους δοθεί ο λόγος.
Οι εκπρόσωποι των εξωραϊστικών συλλόγων Γουβιών και Κοντοκαλίου κατέθεσαν στο δημοτικό συμβούλιο την απόφαση παράτασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων που εξέδωσε η Αποκεντρωμένη Δοίκηση στην επιχείρηση, μέχρι τις 30 Απριλίου του 2013, προκειμένου να εγκατασταθεί σε νέα θέση. Ωστόσο, κατά τους κατοίκους, δεν υπάρχει καμία πρόθεση της εταιρίας ούτε εξεύρεση χώρων για τη μετεγκατάσταση, παρά τις επανειλλημένες υποσχέσεις της εταιρίας εδώ και πολλά χρόνια.

Ετοιμάζουν μηνύσεις και αγωγές!

Μάλιστα, σήμερα το πρωί, ο πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Γουβιών Αλέκος Πάλλης δήλωσε στην ΕΡΑ Κέρκυρας και το δημοσιογράφο Γιάννη Ανδριώτη ότι οι δύο σύλλογοι κατοίκων της περιοχής έχουν ήδη συγκεντρώσει χρηματικό πόσό προκειμένου να προσλάβουν νομικό εκπρόσωπο από την Αθήνα ο οποίος και θα προχωρήσει στην υποβολή μηνύσεων κάθε υπηρεσιακού ή πολιτικού παράγοντα βάζει την υπογραφή του σε παράνομες αποφάσεις και αδειοδοτήσεις.
     


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ