19 Απρ 2012

Σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ η μερίδα του λέοντος


ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ η μερίδα του λέοντος

Εκδόθηκε η σχετική υπουργική απόφαση μετά τη χτεσινή πρώτη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής Εκλογών


Σε ραδιοτηλεοπτικό σόου για την προβολή του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ θα εξελιχθεί η προεκλογική περίοδος, όπως έδειξε η πρώτη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής Εκλογών με την ηγεσία των υπουργείων Εσωτερικών και Επικρατείας. Τα δύο κόμματα απέρριψαν την πρόταση για ισότιμη προβολή όλων των κομμάτων, όπως ζήτησε το ΚΚΕ.


Αξιοποιώντας το γράμμα του νόμου, που φτιάχθηκε στα μέτρα τους, οι εκπρόσωποί τους επιδίωξαν να παραμείνει αμετάβλητο το καθεστώς το οποίο τους δίνει τη μερίδα του λέοντος στο ραδιοτηλεοπτικό χρόνο. Θυμίζουμε ότι στις εκλογές του 2009 στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ δόθηκε το 75% αυτού του χρόνου και το υπόλοιπο 25% μοιράστηκαν τα υπόλοιπα κόμματα.


Τελικά, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που εκδόθηκε χτες βράδυ από τα υπουργεία Εσωτερικών και Επικρατείας, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ παίρνουν το 66,66% του ραδιοτηλεοπτικού χρόνου και το υπόλοιπο 33,33% μοιράζεται στα άλλα κόμματα της Βουλής, με τη διευθέτηση ότι τα κόμματα που η κοινοβουλευτική τους δύναμη προέρχεται από εκλογές θα πάρουν περισσότερο ραδιοτηλεοπτικό χρόνο από το χρόνο που θα δοθεί στα κοινοβουλευτικά κόμματα των οποίων η δύναμη στη Βουλή προέκυψε από ενδοκοινοβουλευτικές ανακατατάξεις.


Αναλυτικότερα ο ραδιοτηλεοπτικός χρόνος, βάσει της υπουργικής απόφασης, μοιράζεται ως εξής: ΠΑΣΟΚ 33,33%, ΝΔ 33,33%, ΚΚΕ 8,40%, ΛΑ.Ο.Σ. 6,27%, ΣΥΡΙΖΑ 5,12%, Ανεξάρτητοι Ελληνες 3,35%, ΔΗΜΑΡ 3,35%, Κοινωνική Συμφωνία 2,68%, Δημοκρατική Συμμαχία 1,34% και Οικολόγοι - Πράσινοι 2,82%.


Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής Εκλογών τέθηκαν επίσης ζητήματα όπως το ύψος των εκλογικών δαπανών των υποψηφίων βουλευτών, η εκλογική χρηματοδότηση των κομμάτων, καθώς και παροχές και διευκολύνσεις που συνυπολογίζονται στις εκλογικές δαπάνες. Το υπουργείο Εσωτερικών με ανακοίνωσή του διασαφήνισε ότι «για τα θέματα αυτά θα εφαρμοσθεί η ισχύουσα νομοθεσία».


Σε δήλωσή του μετά το τέλος της συνεδρίασης της Επιτροπής, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος τόνισε: «Βάλαμε με επιτακτικότητα το ζήτημα της ισότητας όλων των κομμάτων. Η κύρια προβολή, όπως ξέρετε, γίνεται μέσα από τα δελτία ειδήσεων και δευτερευόντως από τον δωρεάν ραδιοτηλεοπτικό χρόνο. Τα δύο μεγάλα κόμματα δεν ήθελαν να αλλάξει τίποτα. Το υπουργείο επικαλείται το νόμο. Βάσει του νόμου, τα μικρότερα κόμματα που σήμερα είναι πιο πολλά θα έχουν λιγότερο χρόνο απ' ό,τι είχαν σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Μ' αυτά τα δεδομένα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα συνεχίσουν το ίδιο βιολί, μονοπωλώντας τον ραδιοτηλεοπτικό προεκλογικό χρόνο. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να σπάσει αυτή η κατάσταση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ