1 Φεβ 2013

ΕΥΡΩΖΩΝΗ Ανησυχούν για την «κοινωνική σταθερότητα»


ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Ανησυχούν για την «κοινωνική σταθερότητα»
Οι αγώνες του λαού στο στόχαστρο των αστικών επιτελείων, που ζορίζονται να διαχειριστούν τη βαθιά κρίση
Οπως σε όλη την ΕΕ, έτσι και στην Ελλάδα, η κυβέρνηση κλιμακώνει την καταστολή, ανησυχώντας για την «κοινωνική σταθερότητα», που προϋποθέτει τσάκισμα της πάλης του λαού
Κίνδυνο για μια νέα ελληνική χρεοκοπία,«λόγω της αδύναμης οικονομίας, της εύθραυστης κοινωνικής σταθερότητας και του τεταμένου πολιτικού κλίματος» διαπιστώνει ο οίκος αξιολόγησηςMoody's, σε έκθεσή του με τίτλο «Ελλάδα: Η χρηματοδότηση του ΔΝΤ και του EFSF βελτιώνει τη ρευστότητα, αλλά το απόθεμα χρέους παραμένει ευάλωτο σε σημαντικούς κινδύνους».
Η έκθεση του καπιταλιστικού οίκου επαληθεύει τις ανησυχίες των αστικών επιτελείων για την εξέλιξη της κρίσης και τη διαχείρισή της στην Ευρωζώνη, αναγορεύοντας το λαό και την πάλη του σε «νούμερο 1» εχθρό της «σταθερότητας», δίνοντας έτσι το σύνθημα για γενικευμένη καταστολή ενάντια σε όποιον αντιπαλεύει την κυρίαρχη πολιτική.
Καθόλου τυχαία, δυνάμεις, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που καταθέτουν διαπιστευτήρια καλύτερου διαχειριστή, αναδεικνύουν σε προσόν την ικανότητά τους να διασφαλίσουν την πολυπόθητη για τους καπιταλιστές «κοινωνική συνοχή», δηλαδή τη σταθερότητα με ταξική συναίνεση και συνεργασία.
Στην έκθεση της «Moody's» τονίζεται ότι παρά τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους από τους επίσημους πιστωτές και τις επιπτώσεις από το PSI και την επαναγορά ομολόγων, το χρέος θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα σε όλη τη διάρκεια της περιόδου 2012 - 2016. Σημειώνει ακόμα ότι παρά τις δεσμεύσεις των Ευρωπαίων για παροχή μεγαλύτερης ελάφρυνσης στο χρέος από το 2014, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα γύρω από αυτό το θέμα.
Στο μεταξύ, η καπιταλιστική κρίση έγινε βαθύτερη στην Ισπανία στο τέταρτο τρίμηνο του 2012. Το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,7% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο, όταν είχε υποχωρήσει κατά 0,3%, σύμφωνα με ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας. Σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2011 η μείωση του ΑΕΠ ήταν 1,8%, ενώ για το σύνολο του 2012 η μείωση ανήλθε σε 1,37%.
Η Κομισιόν ανακοίνωσε νωρίτερα αυτή τη βδομάδα ότι μπορεί να συστήσει τη χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων της Ισπανίας για τέταρτη φορά μέσα σε ένα χρόνο. Είναι φανερό, ωστόσο, ότι ακόμα και το μείγμα της διαχείρισης που προβλέπει χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων, όπως ζητάει για την Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ, κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα δεν έχει για το λαό, όπως δείχνει το παράδειγμα της Ισπανίας.
Ανταγωνισμοί για την Κύπρο
Στο μέτωπο των ανταγωνισμών για το δάνειο στην Κύπρο, ο Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, μέχρι πρότινος επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, δήλωσε ότι ακόμα και από μια τέτοια μικρή οικονομία υπάρχει κίνδυνος διάχυσης της κρίσης. Διαπίστωσε, ωστόσο, ότι «όπως συνέβη και με την Ελλάδα, η Κύπρος δε χρειάζεται να σωθεί πάση θυσία», υπογραμμίζοντας όμως ότι «πρέπει να διαπραγματευτούμε».
Μιλώντας στην αυστριακή εφημερίδα «Kleine Zeitung», ο Γιούνκερ προειδοποίησε ότι «δεν πρέπει να υποτιμούμε το πρόβλημα της Κύπρου». Σε ερώτηση για το εάν η Κύπρος θα μπορούσε ποτέ να αποπληρώσει τα 17 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι χρειάζεται, ο Γιούνκερ αναγνώρισε ότι αυτό αποτελεί «τεράστια πρόκληση τόσο για την Κύπρο όσο και για την Ευρωζώνη», τονίζοντας όμως ότι «ο χρόνος πιέζει».
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δ. Χριστόφιας,επιβεβαίωσε την εδώ και μήνες επικοινωνία του με το Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, λέγοντας ότι «το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας βρίσκεται σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ελπίζω σύντομα αυτή η υπόθεση (σ.σ. για ρωσική συμμετοχή στο δάνειο από την τρόικα) να κλείσει θετικά». Είπε ακόμα ότι «αυτό το χέρι βοήθειας μπορεί να είναι σωστικό».
Η Ρωσία αναμένεται να επεκτείνει έως το 2022 την αποπληρωμή του δανείου ύψους 2,5 δισ. ευρώ που έχει χορηγήσει στην Κύπρο, σύμφωνα με τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών. «Είμαστε σε επαφή μαζί τους. Εχουμε όλες τις ενδείξεις και ελπίζουμε ότι θα γίνει, ώστε να καταστεί βιώσιμο το χρέος», είπε ο ίδιος.
Στον απόηχο της συζήτησης για την οικονομική κατάσταση στην Κύπρο, η Ομοσπονδία Εργοδοτών Βιομηχάνων και το Κυπριακό Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να δοθούν αυξήσεις μισθών για το 2013, από καμία επιχείρηση, είτε υπάρχει συλλογική σύμβαση είτε όχι, λόγω της «έκτακτης κατάστασης» και της προτεραιότητας να «διατηρηθούν οι επιχειρήσεις και οι θέσεις εργασίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ