1 Φεβ 2013

Ερημίτης: 170 στρέμματα για 100 χρόνια προς 233.000 το χρόνο!..


PDFΕκτύπωση
Ερημίτης: 170 στρέμματα για 100 χρόνια προς 233.000 το χρόνο!..
erimitis
Το ΄πε και το΄κανε το ΤΑΙΠΕΔ. Η διαγωνιστική διαδικασία ολοκληρώθηκε σήμερα το απόγευμα και ο Ερημίτης πωλήθηκε σε αμερικανικό μεσιτικό fund προς 23 εκ. ευρώ για 99 χρόνια, για χτίσιμο ξενοδοχείων και βιλών.
Ο επενδυτής θα δαπανήσει συνολικά 23 εκ. ευρώ για την εξαγορά του δικαιώματος για 99 χρόνια, δηλαδή η δαπάνη του ανά έτος ανέρχεται στα 233 χιλιάδες ευρώ. Το αντίτιμο ακούγεται πολύ μικρό για 170 στρέμματα που παραχωρούνται για τέσσερις γενιές, τη στιγμή που τιμή πώλησης ανά στρέμμα στην ευρύτερη περιοχή έχει φτάσει να πωλείται ακόμα και σχεδόν 1 εκ. ευρώ!
Μάλιστα, στη σχετική ανακοίνωση γίνεται λόγος για «ήπια» επένδυση η οποία όμως ανέρχεται στο ποσό των 75 εκ. ευρώ σε κτίσιμο και διαμόρφωση χώρων, το οποίο δημιουργεί έντονους προβληματισμούς για το πόσο ήπια μπορεί στην πραγματικότητα να είναι...
Ο «νικητής» του διαγωνισμού είναι η NCH Capital η οποία θα αποκτήσει του 100% των μετοχών Ανώνυμης Εταιρείας Ειδικού Σκοπού, στην οποία το ΤΑΙΠΕΔ θα μεταβιβάσει το δικαίωμα της επιφάνειας του ακινήτου για περίοδο 99 ετών.
Στην ανακοίνωσή του το ΤΑΙΠΕΔ επιχαίρει ότι πρόκειται για «την πρώτη άμεση 100% διεθνή επένδυση σε δημόσια γη τα τελευταία 15 χρόνια, ύψους 100 εκατ. ευρώ περίπου, εκ των οποίων τα 23 εκατ. ευρώ αφορούν το οικονομικό αντάλλαγμα για την απόκτηση του δικαιώματος της επιφάνειας, επιπλέον 2,3 εκατ. ευρώ αφορούν την πιθανή συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ στην μελλοντική υπεραξία του ακινήτου μετά από 6 χρόνια, ενώ σε 75 εκατ. ευρώ εκτιμάται το σύνολο της επένδυσης για την ήπια ανάπτυξη του ακινήτου κατά την ίδια χρονική περίοδο».
Προσπαθώντας να «χρυσώσει το χάπι» απέναντι στις αντιδράσεις φορέων και κατοίκων της Κασσιώπης, κάνει λόγο για δημιουργία εκατοντάδων νέων θέσεων εργασίας στην περιοχή κατά την περίοδο κατασκευής του ακινήτου.

Χτίζονται τα 26 από τα 170 στρέμματα...

Όσον αφορά την... ήπια επένδυση, στην παρθένα περιοχή του Ερημίτη: Σε συνολική έκταση 490 στρέμματα, τα 320 θα παραμείνουν ανοικτά με ήπιες παρεμβάσεις προσβασιμότητας ενώ τα υπόλοιπα 170 στρέμματα θα περιφραχθούν και θα δοθεί άδεια οικοδόμησης 36.000 τ.μ. (στρεμμάτων) για κτίσματα που θα έχουν το χαρακτήρα τουριστικής εκμετάλλευσης. Η γη παραμένει στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς η αξιοποίηση θα πραγματοποιηθεί με τον θεσμό της επιφάνειας, ενώ δεν διευκρινίζεται αν τα ακίνητα που θα ανεγερθούν μετά το πέρας των 99 ετών θα χαριστούν στο Δημόσιο ή αν τότε το κράτος θα πρέπει να πληρώσει για να τα αποκτήσει.
Τα κτίσματα τώρα, αφορούν ξενοδοχειακή μονάδα και ανέγερση βιλών πολυτελείας, προς τουριστική εκμετάλευση. Τα ακριβή σχέδια του επενδυτικού fund δεν έχουν γίνει γνωστά, όπως δεν είναι γνωστό ποιος επενδυτής βρίσκεται πίσω από την εταιρία διαχείρισης κεφαλαίων που απέκτησε τον Ερημίτη. Φήμες κάνουν λόγο για οικογένεια με τραπεζικές και επενδυτικές επιχειρήσεις εκ των μεγαλυτέρων στον κόσμο που ήδη διαθέτουν ακίνητα στην ευρύτερη περιοχή της Κασσιώπης, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι πίσω από την NCH βρίσκονται ρωσικά κεφάλαια που θα επενδυθούν στη χώρα μας. Επισήμως, πάντως, ο τελικός επενδυτής ακόμα δεν είναι γνωστός.
Η επενδυτική εταιρία NCH Capital με έδρα την Νέα Υόρκη διαχειρίζεται για λογαριασμό άλλων επενδυτών, κεφάλαια ύψους 3,5 δισ. δολαρίων με έμφαση στο real estate, την πρωτογενή παραγωγή και το private equity και λειτουργεί 21 επενδυτικά κεφάλαια (funds). Πελάτες της είναι μεγάλες εταιριες και τράπεζες απ΄ όλο τον κόσμο: τόσο από της ΗΠΑ, όσο και από την Ευρώπη και τη Ρωσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ