9 Φεβ 2013

Τα συσσίτια στη Μεγάλη Βρετανία


Τα συσσίτια στη Μεγάλη Βρετανία
Η Μ. Βρετανία δεν είναι στην Ευρωζώνη. Είναι όμως εκ των πρωταγωνιστών στις αντιθέσεις που κλιμακώνονται στο εσωτερικό της ΕΕ και μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες της ιμπεριαλιστικής λυκοσυμμαχίας. Διατηρεί παραδοσιακές σχέσεις με τις ΗΠΑ, οι οποίες, με τη σειρά τους, αξιοποιούν αυτήν τη σχέση, για να παρέμβουν προς όφελός τους στη διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη. Η Μ. Βρετανία δεν έχει υπογράψει κανένα μνημόνιο. Από τη δεκαετία του '80, όμως, εφαρμόζει το σύνολο των αντιδραστικών ανατροπών που σήμερα προωθούνται στην Ελλάδα, στο όνομα του να γίνει πιο ανταγωνιστική η οικονομία της. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και οι πιο βάρβαρες διατάξεις της οδηγίας για τον εργάσιμο χρόνο, που συζητάει και ενσωματώνει η ΕΕ τα τελευταία έξι περίπου χρόνια, στη Μ. Βρετανία τέθηκαν σε ισχύ πολύ νωρίτερα, καθιερώνοντας ωράρια εργασίας μέχρι και 78 ώρες τη βδομάδα, με χρήση της λεγόμενης ρήτρας «opt out» στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.
Σ' αυτήν την καπιταλιστική χώρα, της «ανταγωνιστικότητας» και των «διαρθρωτικών αλλαγών», η ανεργία διαμορφώνεται σήμερα σε υψηλό 16 ετών. Ενας στους πέντε Βρετανούς ζουν κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας, που είναι υποτιμημένο σε σχέση με την πραγματικότητα. Σύμφωνα, εξάλλου, με ρεπορτάζ του CNBC, ο αριθμός των λεγόμενων «τραπεζών τροφίμων» - που μοιάζουν με τα συσσίτια της Ελλάδας - σημειώνει ραγδαία αύξηση τα τελευταία πέντε χρόνια. Το Trussell Trust, φιλανθρωπικός οργανισμός που διαχειρίζεται δίκτυο τραπεζών τροφίμων, το οποίο εκτείνεται σε όλη τη Βρετανία, κατέγραψε άνοδο των καταστημάτων του από 20 που ήταν το 2008, σε 307 σήμερα (!) ενώ κάθε βδομάδα δημιουργούνται τρία νέα καταστήματα. Το σύστημα χρησιμοποιεί δωρεάν κουπόνια τροφίμων - τα οποία δίνουν γιατροί, κοινωνικοί λειτουργοί, σχολεία κ.λπ. σε όσους το έχουν ανάγκη - με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για σίτιση 250.000 ανθρώπων φέτος.
Εκείνοι που καταφεύγουν στις τράπεζες τροφίμων δεν είναι μόνο οι τυπικά φτωχοί. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Trussell Trust, ποσοστό μικρότερο του 5% όσων σιτίζονται στις τράπεζες τροφίμων είναι άστεγοι. Πολλοί είναι εργαζόμενοι που δεν τα «βγάζουν πέρα» οικονομικά. Οι δύο κυριότεροι λόγοι για τους οποίους κατέφυγαν στις τράπεζες τροφίμων το 2011 - 2012, ήταν οι καθυστερήσεις στην καταβολή των επιδομάτων και τα χαμηλά εισοδήματα. Αυτή είναι η πραγματικότητα για τους εργαζόμενους και το λαό στην «ανταγωνιστική» οικονομία της Μ. Βρετανίας, το κεφάλαιο της οποίας φλερτάρει με την ιδέα να φύγει από την ΕΕ, χωρίς αυτό βέβαια να αλλάζει τίποτα προς το καλύτερο για το λαό της. Ο καπιταλισμός δείχνει τη σαπίλα του παντού. Σε κρίση και ανάπτυξη, μέσα κι έξω από την ΕΕ, με ανταγωνιστική ή λιγότερο ανταγωνιστική οικονομία. Οι εικόνες της Μ. Βρετανίας είναι εικόνες από το μέλλον της Ελλάδας, που κάνουν επιτακτική ανάγκη να δυναμώσει η συμμαχία και η πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ