9 Φεβ 2013

Κόντρες για τα μονοπώλια πίσω από τα σκληρά παζάρια


ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ
Κόντρες για τα μονοπώλια πίσω από τα σκληρά παζάρια
Σε συμβιβασμό κατέληξαν χτες το απόγευμα οι εργασίες, χωρίς να αμβλύνονται στο ελάχιστο οι τεράστιες αντιθέσεις
Από τις εργασίες της Συνόδου
Eurokinissi
Εν μέσω γενικευμένων ανταγωνισμών και ύστερα από πολύωρα παζάρια, οι «27» της ΕΕ κατάφεραν αργά χτες το απόγευμα να καταλήξουν σε συμβιβασμό για τον προϋπολογισμό της λυκοσυμμαχίας την περίοδο 2014 - 2020, χωρίς ωστόσο να λειανθούν στο ελάχιστο οι μεταξύ τους αντιθέσεις για το ποιες μερίδες του κεφαλαίου και ποια μονοπώλια θα πάρουν τη μερίδα του λέοντος από τα κονδύλια της επόμενης επταετίας.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, οι «27» κατέληξαν σε συμφωνία για ανώτατο όριο στον προϋπολογισμό τα 959 δισ. ευρώ σε δεσμεύσεις, ποσό αρκετά μειωμένο σε σχέση με την πρώτη πρόταση (1,047 τρισ. ευρώ) που παρουσίασε ο ίδιος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, τον περασμένο Νοέμβρη. Το ποσό που καταλήχθηκε τελικά είναι χαμηλότερο από εκείνο που προτάθηκε σαν βάση εκκίνησης της τωρινής Συνόδου, δηλαδή τα 973 δις ευρώ. Οι πραγματικές πληρωμές θα φτάσουν στα 908 δισ. ευρώ και το έλλειμμα στο τέλος της επταετίας προϋπολογίζεται στα 51 δισ. ευρώ.
Η μείωση των κονδυλίων και η αναδιανομή τους ανάλογα με τις αξιώσεις της κάθε ιμπεριαλιστικής δύναμης στην ΕΕ, έγινε ύστερα από ολονύχτιες διαβουλεύσεις μεταξύ τους, στο περιθώριο της Συνόδου, η οποία ξεκίνησε την Πέμπτη με καθυστέρηση πέντε ολόκληρων ωρών.
Είχε προηγηθεί ένα όργιο παρασκηνιακών διαβουλεύσεων, κύρια ανάμεσα στον Βρετανό πρωθυπουργό Ντ. Κάμερον και τους ομολόγους του από τα ισχυρότερα οικονομικά κράτη της ΕΕ, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή στο ύψος των περικοπών που ζητούσε ο Βρετανός πρωθυπουργός και στην ανακατανομή των κονδυλίων, που ζητούσαν άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Ιταλία.
Ανταγωνισμοί δίχως τέλος
Οπως φάνηκε από το αποτέλεσμα, η πίεση της Βρετανίας και άλλων χωρών (Σουηδία, Δανία, Ολλανδία) για περικοπές απέδωσε, αλλά διατηρήθηκαν τα κονδύλια των γεωργικών επιδοτήσεων όπως ζητούσαν η Γαλλία και άλλοι. Οι επιπλέον περικοπές, που έφεραν τη συμφωνία, επικεντρώθηκαν σε τομείς όπως οι υποδομές, η διοίκηση και η επιστημονική έρευνα, τα έργα διασυνοριακών μεταφορών, ενέργειας και τηλεπικοινωνιών.
Η κόντρα για τον προϋπολογισμό είναι έκφραση των γενικότερων ανταγωνισμών που κορυφώνονται ανάμεσα στα κράτη - μέλη της ΕΕ σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης. Εχει να κάνει επίσης με το ποιες καπιταλιστικές οικονομίες, ποιες μερίδες της πλουτοκρατίας και ποια συγκεκριμένα μονοπώλια θα καταβροχθίσουν τον πακτωλό χρημάτων που οι αστικές κυβερνήσεις αποσπούν από τους λαούς.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Βρετανία, με τη «χαλαρή» σχέση που επιδιώκει να έχει με την ΕΕ, έβαζε επιτακτικά θέμα μείωσης του προϋπολογισμού, άρα και του δικού της μεριδίου στη διαμόρφωσή του, προκειμένου να μη στερεί κονδύλια από τα ντόπια μονοπώλια. Στον αντίποδα, η Γαλλία προσήλθε στη Σύνοδο, ζητώντας να μη μειωθούν τα κονδύλια που αφορούν τον καπιταλιστικό αγροτικό τομέα, όπου στηρίζει μεγάλο μέρος της οικονομίας της, ενώ η Ισπανία ενδιαφέρεται κυρίως για τα κονδύλια σχετικά με την αλιεία.
Η Σουηδία, από την πλευρά της, ζήτησε μείωση των αγροτικών επιδοτήσεων και περισσότερα χρήματα για τις «νέες βιομηχανίες», ενώ με τις περικοπές διαφωνούσε εξ αρχής η Πολωνία, που λαμβάνει το μεγαλύτερο μερίδιο των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων.
Δηλώσεις μετά το συμβιβασμό
Δείχνοντας ότι οι αντιθέσεις κάθε άλλο παρά κατευνάζονται με τη συμφωνία, ο Μ. Σουλτς,πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, εμφανίστηκε αρνητικός στη συμβιβαστική πρόταση, και εκτίμησε ότι «αυτή η συμφωνία δεν θα μπορέσει να πάρει τη συμφωνία της Ευρωβουλής»,στην οποία οργιάζουν τα λόμπι των πολυεθνικών για να επηρεάσουν προς όφελός τους τις αποφάσεις.
Στη συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη των εργασιών, ο Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ είπε ότι «για κανένα δεν είναι η τέλεια συμφωνία». Για «καλό συμβιβασμό» μίλησε ο Φ. Ολάντ, για«δύσκολη διαπραγμάτευση» μίλησε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ, σημείωσε ότι η νέα συμφωνία «σέβεται τις χώρες που συνεισφέρουν με θετικές ταμειακές ροές στον προϋπολογισμό της ΕΕ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ