9 Φεβ 2013

ΗΠΑ Εμμονή στα μη επανδρωμένα αεροπλάνα και εκτελέσεις Αμερικανών


ΗΠΑ
Εμμονή στα μη επανδρωμένα αεροπλάνα και εκτελέσεις Αμερικανών
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Υπέρ της δολοφονίας Αμερικανών πολιτών στο εξωτερικό εφόσον θεωρηθεί ότι συμμετέχουν ενεργά στο σχεδιασμό τρομοκρατικών επιθέσεων με θύματα Αμερικανούς πολίτες τάχθηκε, χτες, ο επίδοξος γενικός διευθυντής της CIA, Τζον Μπρέναν, καταθέτοντας σε ειδική επιτροπή της Γερουσίας.
Ο Μπρέναν υποστήριξε ακόμη και τη χρήση τηλεκατευθυνόμενων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε επιθέσεις κατά ύποπτων τρομοκρατών στο εξωτερικό, όπως στην περίπτωση του Αμερικανού πολίτη Ανγουάρ Αλ Αλάουκι, που σκοτώθηκε το 2011 στην Υεμένη από επιδρομή αμερικανικού τηλεκατευθυνόμενου αεροσκάφους. Ο Μπρέναν δικαιολόγησε τη δολοφονία του Ανγουάρ Αλ Αλάουκι (με «παράπλευρη» συνέπεια το φόνο και του 16χρονου γιου του...) επειδή, όπως είπε, σχεδίαζε «τουλάχιστον τρεις» επιθέσεις κατά Αμερικανών πολιτών σε Τέξας και Ντιτρόιτ.
Ο υπό διορισμό διευθυντής της CIA δέχθηκε ακόμη τις πιεστικές ερωτήσεις των γερουσιαστών σχετικά με τη χρήση βασανιστηρίων - όπως εικονικοί πνιγμοί - στις ανακρίσεις υπόπτων για τρομοκρατία, ιδιαίτερα κατά την περίοδο Προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τζορτζ Ου. Μπους, οπότε διετέλεσε ανώτερο στέλεχος της CIA. Ο Μπρέναν ισχυρίστηκε ότι είχε εκφράσει τότε τις «προσωπικές αντιρρήσεις του» αλλά δεν μπόρεσε να σταματήσει τη χρήση βασανιστηρίων στις ανακρίσεις υπόπτων για τρομοκρατία γιατί το ζήτημα δεν είχε σχέση με τις αρμοδιότητές του. Οταν μάλιστα ρωτήθηκε εάν απέδωσαν κάτι χρήσιμο οι βασανισμοί δεκάδων υπόπτων για τρομοκρατία στη διάρκεια ανακρίσεων, ο Μπρέναν επιφυλάχθηκε δηλώνοντας «άγνοια».
Η κατάθεση Μπρέναν διακόπηκε αρχικά από τις διαμαρτυρίες πολιτών, που μπήκαν στην αίθουσα συνεδρίασης της Γερουσίας φωνάζοντας συνθήματα όπως: «Τα βασανιστήρια είναι πάντα λάθος», «Μπρέναν, είσαι δολοφόνος» και «Σταματήστε τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών».
Η προεδρεύουσα της επιτροπής πληροφοριών αντικατασκοπείας της Γερουσίας, Νταϊάν Φαϊνστάν, δήλωσε αργότερα σε δημοσιογράφους πως υπάρχει πρόταση για σχέδιο νόμου που θα άρει το πέπλο μυστικότητας που σχετίζεται με τη χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις για να τις παραδεχθούν, όπως είπε, οι αρμόδιοι αξιωματούχοι και «να διορθώσουν τον υπερβολικό αριθμό θυμάτων» που αναφέρονται κατά καιρούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ