26 Απρ 2013

Δανία: Δραματικές και γρήγορες αντιλαϊκές εξελίξεις με στόχο την κερδοφορία του κεφαλαίου


Δανία: Δραματικές και γρήγορες αντιλαϊκές εξελίξεις με στόχο την κερδοφορία του κεφαλαίου



Η καλούμενη «κόκκινη κυβέρνηση» της Δανίας σε συνεργασία με τα συντηρητικά και φιλελεύθερα κόμματα προχώρησαν την Τετάρτη στην έγκριση ενός νέου και αντιλαϊκού πολυνομοσχεδίου, κομμένου και ραμμένου στα μέτρα της πλουτοκρατίας.

Το μόνο κόμμα που δεν ψήφισε το πολυνομοσχέδιο είναι αυτό της «Πρασινοκόκκινης Συμμαχίας», που υποκριτικά και τελείως ξεδιάντροπα στηρίζει αυτή την κυβέρνηση, κριτικάροντάς την και όπως ισχυρίζονται τα ηγετικά της στελέχη δεν τολμούν να την ρίξουν γιατί θα έρθουν ξανά στην κυβέρνηση οι φιλελεύθεροι. Δεν φαίνεται όμως να έχουν κανένα πρόβλημα όταν η κυβέρνηση ψηφίζει το ένα μετά το άλλο αντιλαϊκά νομοσχέδια μαζί με τους φιλελεύθερους. Ακόμα συνειδητά προσπαθούν να κατευνάσουν κάθε προσπάθεια για κινητοποιήσεις και αγωνιστικές μορφές πάλης, καλλιεργώντας ...ελπίδες ότι όλα μπορούν να αλλάξουν εάν στις επόμενες εκλογές ανέβει το ποσοστό τους.

Αξιοσημείωτο είναι σε σχέση με τα παραπάνω και το χθεσινό παραπλανητικό σχόλιο της «Αυγής» με τίτλο «Στην Ελλάδα βάζουν φόρους στη Δανία τους καταργούν», όπου λέγεται η μισή αλήθεια. Διότι, όπως θα δούμε παρακάτω, με το νέο πολυνομοσχέδιο μειώνονται οι φόροι μόνο για το μεγάλο κεφάλαιο και φορτώνονται στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα. Λογικό βέβαια να αναφέρεται έτσι στην «Αυγή», αφού και ο ΣΥΡΙΖΑ τέτοιο πρόγραμμα έχει για το αν κάποτε έρθει στην κυβέρνηση και φαίνεται ως προς αυτό να 'ναι και πιο ειλικρινής από τους "πρασινοκόκκινους".

Το νέο πολυνομοσχέδιο έχει τίτλο «Σχέδιο ανάπτυξης 2» και αφορά περικοπές στο δημόσιο τομέα 75 εκατ. κορονών, χρήματα τα οποία θα αφαιρεθούν από τομείς Κοινωνικής Πρόνοιας και θα δοθούν στις μεγάλες επιχειρήσεις που σήμερα με βάση τις επίσημες στατιστικές παρουσιάζουν πρωτοφανή κέρδη, με μορφή φοροελαφρύνσεων και παροχών υποδομής, με το δικαιολογητικό ότι μόνο έτσι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Ο συντελεστής φορολογίας των επιχειρήσεων θα κατέβει από 25% που είναι σήμερα στο 22%. Ακόμη, θα κατέβουν δραστικά τα έξοδα των επιχειρήσεων που έχουν σχέση με το περιβάλλον, όπως τα σκουπίδια και το πακετάρισμα, αλλά και την προμήθεια ενέργειας. Επίσης, για την καλύτερη ρευστότητα των επιχειρήσεων έχουν αποφασιστεί μια σειρά διευκολύνσεις για τις οφειλές προς το δημόσιο όπως για παράδειγμα του ΦΠΑ. Νέα μέτρα θα διευκολύνουν τις εξαγωγές, αλλά και την εισαγωγή φτηνού εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού.

Θα γίνουν απολύσεις στο δημόσιο τομέα και όσοι παραμείνουν θα υποχρεωθούν σε σημαντικές μειώσεις μισθών και αύξηση της αποδοτικότητας. Ήδη στο υπόλοιπο του 2013 προβλέπονται περικοπές στους δημόσιους υπάλληλους ύψους 1,5 δισ.. κορονών. Ακόμη θα χορηγηθούν λιγότερα χρήματα στους δήμους και τις περιφέρειες που θα τα στερήσουν από τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τους δρόμους και στην Κοινωνική Πρόνοια.

Σφαγές προβλέπονται στο φοιτητικά επιδόματα, μέτρο που θα έχει άμεσες επιπτώσεις στα παιδιά των λαϊκών οικογενειών που και σήμερα δυσκολεύονται παρά το επίδομα που παίρνουν. Ακόμα, θα κοπεί κάθε οικονομική βοήθεια σε νέους κάτω των 30 που βρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης.

Θα κατέβει και ο φόρος στα αναψυκτικά, παρά τις αντιδράσεις διαφόρων φορέων που ασχολούνται με τη δημόσια υγεία, για να περιοριστεί η αγορά αναψυκτικών από τη Γερμανία όπου οι τιμές είναι χαμηλότερες και να ενισχυθεί έτσι ο κλάδος των δανέζικων σούπερ μάρκετ.

Πρώτος ο Σύλλογος Βιομηχάνων Δανίας χαιρέτισε τα μέτρα που βρίσκονται, όπως είπε ο εκπρόσωπός τους, στη σωστή κατεύθυνση. Σίγουρο είναι ότι θα ακολουθήσει και η αντίστοιχη ΓΣΕΕ της Δανίας, που μέχρι σήμερα έχει στηρίξει κάθε αντιλαϊκό μέτρο στο όνομα της ανάπτυξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ