26 Απρ 2013

Νεκρός Αιγύπτιος που ξυλοκοπήθηκε όταν ζήτησε τα δεδουλευμένα του


Νεκρός Αιγύπτιος που ξυλοκοπήθηκε όταν ζήτησε τα δεδουλευμένα του 



Καμιά φορά οι δράστες των μοιραίων ρατσιστικών επιθέσεων ίσως να μην είναι και τόσο άγνωστοι. Ένα περιστατικό ανθρωποκτονίας, που δεν έγινε γνωστό όταν συνέβη, αποκαλύφθηκε στη χθεσινή παρουσίαση τεκμηριωμένων στοιχείων του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας. Ο 33ΧΡονος Αιγύπτιος Μοχάμεντ Σαλάμ απεβίωσε πριν από ένα χρόνο, έπειτα από 17 μέρες σε εγκεφαλικό κώμα. Βρέθηκε βαρύτατα χτυπημένος, εγκαταλειμμένος στο πάρκινγκ σούπερ μάρκετ, δίπλα από το σιδεράδικο όπου εργαζόταν, στα Γλυκά Νερά.


Σύμφωνα με την Ένωση Μουσουλμάνων Ελλάδος, είχε εκμυστηρευτεί στους συγγενείς του ότι τον κακοποιούσε ο εργοδότης του και του χρωστούσε χρήματα. Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο θάνατος του οφείλεται σε εργατικό ατύχημα, όταν καταπλακώθηκε από θερμοσίφωνες που μετέφερε κλαρκ και, επειδή επιχειρήθηκε συγκάλυψη του ατυχήματος, ασκήθηκε δίωξη σε έξι συναδέλφους του για ψευδορκία και, στον χειριστή του κλαρκ, για ανθρωποκτονία εξ αμελείας. Μετά τη Μανωλάδα, αλλά και το συμβάν στη Σαλαμίνα με τον αλυσοδεμένο Αιγύπτιο, φαίνεται να υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ των θυμάτων και των φερομένων ως δραστών.

Ο Μοχάμεντ είναι ο τρίτος νεκρός του τελευταίου χρόνου: «To περιστατικό αυτό, όπως και οι γνωστές από τον Τύπο άγριες δολοφονίες του 19χρονου Ιρακινού στο κέντρο της Αθήνας τον περασμένο Αύγουστο και του 26χρονου Πακιστανού που απεβίωσε μετά από δολοφονική επίθεση από δύο άτομα που επέβαιναν σε μηχανή στην περιοχή των Πετραλώνων στις αρχές του 2013, αποτελούν δραματική υπενθύμιση ότι η βία με ρατσιστικό κίνητρο, εκτός από φαινόμενο συνεχές, είναι και φαινόμενο ολοένα κλιμακούμενο σε ένταση βίας στην ελληνική κοινωνία» επισημαίνει το Δίκτυο που συγκροτούν περισσότερες από 30 οργανώσεις.

Κατά τα άλλα οι «σκοταδοσούρουπες» ρατσιστικές επιθέσεις εκδηλώνονται σχεδόν πανομοιότυπα: συνηθίζονται από ομάδες που δρουν μόλις πέσει ο ήλιος ή τις πρώτες πρωινές ώρες, οι οποίες κυκλοφορούν είτε με μηχανές είτε με τα πόδια, ενίοτε συνοδεία μεγαλόσωμων σκυλιών, μαυροντυμένοι ή με στρατιωτικά παντελόνια, φορώντας κράνη ή έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπά τους. Είναι συχνά οπλισμένοι με ρόπαλα, σιδηρολοστούς ή σιδηρογροθιές, πτυσσόμενα κλομπ, αλυσίδες, μαχαίρια, ακόμη και σπασμένα μπουκάλια.


Εφημερίδα των Συντακτών

Επίσης η εφημερίδα Αυγή αναφέρει: 


''Δεν μιλάμε πια για ρατσιστική βία που θέλει να δημιουργήσει και να διασπείρει τον φόβο, αλλά για δολοφονική ρατσιστική βία που επιδιώκει νεκρούς, τονίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), Κ. Παπαϊωάννου. Στο συμπέρασμα αυτό φτάνει το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, που χθες παρουσίασε την ετήσια έκθεση για το 2012 και μετρά πια και νεκρούς μετανάστες.

Εκτός από τη δολοφονία του 27χρονου Πακιστανού στα Πετράλωνα τον Ιανουάριο του 2013 (στην κατοχή του ενός θύτη βρέθηκε υλικό της Χρυσής Αυγής, ενώ ο άλλος είναι πυροσβέστης), καταγράφηκε n, γνωστή, δολοφονία 19χρονου Ιρακινού τον Αύγουστο στην περιοχή Ομονοίας και ο θάνατος 31χρονου Αιγυπτίου που δεν είχε δει το φως της δημοσιότητας. Ο Αιγύπτιος, όπως έγινε γνωστό χθες, πέθανε έπειτα από 17 ημέρες σε εγκεφαλικό κώμα κατόπιν άγριου ξυλοδαρμού. Σύμφωνα με την αιγυπτιακή κοινότητα, το περιστατικό έγινε πέρσι το Πάσχα στα Γλυκά Νερά με δράστη τον εργοδότη, που του χρωστούσε δεδουλευμένα. Οι ίδιες μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι αρχικά n δικογραφία της αστυνομίας μιλούσε για τραυματισμό στην Ομόνοια και μόνο μετά από πίεση και δικές τους έρευνες άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της υπόθεσης.''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ