13 Ιουλ 2013

ΒΡΕΤΑΝΙΑ Ενας ακόμη νεκρός μετά από χρήση τέιζερ από την αστυνομία

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ενας ακόμη νεκρός μετά από χρήση τέιζερ από την αστυνομία
Λαϊκή οργή προκαλεί η πρόταση αύξησης κατά 9% των βουλευτικών μισθών
ΛΟΝΔΙΝΟ.--
Ενας ακόμη άνθρωπος έχασε τη ζωή του στη Βρετανία μετά από χρήση όπλου τύπου τέιζερ (όπλο ηλεκτρονικής εκκένωσης) από αστυνομικό. Οπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ιντιπέντεντ», ο 23χρονος Τζόρνταν Μπέγκλεϊ εξέπνευσε στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε, αφού είχε δεχτεί πλήγμα από τέιζερ αστυνομικού την περασμένη Τετάρτη. Η αστυνομία υποστηρίζει ότι μετά τη χρήση του τέιζερ ο 23χρονος υπέστη «ένα ιατρικό επεισόδιο» χωρίς να διευκρινίζεται τι ήταν αυτό και για ποιο λόγο.
Σύμφωνα, πάντα, με το ίδιο ρεπορτάζ, ο νεαρός, εργάτης σε μεγάλη βιομηχανία παρασκευής παγωτών στην περιοχή Γκόρτον του Μάντσεστερ, βρέθηκε σε αντιπαράθεση με αστυνομικούς που προσπάθησαν να τον συλλάβουν και υποστηρίζουν ότι κρατούσε ένα μαχαίρι. Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει για ποιο λόγο ο νεαρός βρέθηκε στο στόχαστρο της αστυνομίας ούτε υπό ποιες συνθήκες ακριβώς συνέβη το τραγικό συμβάν.
Ο Μπέγκλεϊ είναι ο έβδομος άνθρωπος στη Βρετανία που χάνει τη ζωή του μετά από χρήση εναντίον του τέιζερ, από το 2003, οπότε άρχισε η βρετανική αστυνομία να χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο είδος όπλου πειραματικά. Παρά τις αλλεπάλληλες καταγγελίες για την επικινδυνότητά του, και αν και οργανώσεις στις ΗΠΑ όπου χρησιμοποιείται με μεγαλύτερη ευρύτητα έχουν καταγγείλει ότι τουλάχιστον 60 θάνατοι οφείλονται στη χρήση του, οι ιθύνοντες της βρετανικής αστυνομίας επιμένουν ότι ο κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία είναι πολύ μικρός. Μάλιστα, έγινε γνωστό ότι αυξάνεται ο αριθμός των αστυνομικών που θα φέρουν, στο εξής, τέιζερ από 800 σε 1.300.
Οργή για τα σχέδια αύξησης των βουλευτικών μισθών
Αύξηση κατά 9% θα λάβουν στους μισθούς τους οι Βρετανοί βουλευτές μετά από πρόταση της Ανεξάρτητης Επιτροπής Βουλευτικής Δεοντολογίας. Επί του πρακτέου, σημαίνει ότι οι αποδοχές των βουλευτών θα αυξηθούν σε 74.000 λίρες (περίπου 86.000 ευρώ) από 66.396 λίρες (περίπου 77.000 ευρώ) που είναι σήμερα. Είναι μια αύξηση που ξεπερνά τον πληθωρισμό, που κυμαίνεται στο 2,7%, και φυσικά ξεπερνά κατά πολύ τις αυξήσεις που έχουν δοθεί στους εργαζόμενους, οι οποίες αν δεν έχουν παγώσει δεν ξεπερνούν το 1%. Το πλέον ειρωνικό, δε, είναι ότι η Επιτροπή αυτή συστήθηκε με στόχο να βελτιωθεί η εικόνα του βρετανικού κοινοβουλίου που είχε αμαυρωθεί από σειρά σκανδάλων τα τελευταία χρόνια.
Η βουλευτική μισθολογική αύξηση έχει πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις στη βρετανική κοινωνία, σε συνδικάτα και εργαζόμενους, οι οποίοι βιώνουν καθημερινά ένα γολγοθά επιβίωσης, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση Κάμερον στο όνομα της αντιμετώπισης της καπιταλιστικής κρίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ