2 Ιουλ 2013

ΗΠΑ - ΕΕ Ανταγωνισμός πίσω από τις αντιδράσεις για τις παρακολουθήσεις

ΗΠΑ - ΕΕ
Ανταγωνισμός πίσω από τις αντιδράσεις για τις παρακολουθήσεις
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Εντείνονται οι αντιδράσεις στην Ευρώπη με πρόσχημα τις νεότερες αποκαλύψεις από τον Αμερικανό πράκτορα Εντουαρντ Σνόουντεν ότι παρακολουθούνται συστηματικά και μαζικά από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες όλες οι τηλεπικοινωνίες σύμμαχων χωρών τους, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, αλλά και η ΕΕ, σε πρεσβείες, άλλες διπλωματικές αποστολές και όχι μόνο. Ωστόσο, είναι φανερό πως η υπόθεση λειτουργεί περισσότερο ως αφορμή, πίσω από την οποία κρύβονται άλλες, έντονες ενδοϊμπεριαλιστικές διαφορές που στο συγκεκριμένο σημείο καμπής φαίνεται δύσκολο να συγκαλυφθούν...
Ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, απαίτησε χτες «να σταματήσουν άμεσα» οι παρακολουθήσεις σε βάρος σύμμαχων χωρών με τις ΗΠΑ υπαινισσόμενος εμμέσως πλην σαφώς πως το ζήτημα θα μπορούσε να εκτροχιάσει τις διαπραγματεύσεις στις δύο πλευρές του Ατλαντικού για τη μεσοπρόθεσμη επίτευξη μίας συμφωνίας «ελευθέρου εμπορίου» μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ.
Ο Στέφεν Σέιμπερτ, εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ,χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την παρακολούθηση από φίλους, σημειώνοντας ότι «δεν βρισκόμαστε πλέον στον Ψυχρό Πόλεμο». Ανήγγειλε δε την έναρξη έρευνας για αναθεώρηση του γενικότερου δικτύου ασφάλειας των τηλεπικοινωνιών των γερμανικών αρχών.
Ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτς, μίλησε για «τεράστιο σκάνδαλο», ηΚάθριν Αστον ζήτησε «όλες τις απαραίτητες διευκρινίσεις» από τις ΗΠΑ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Μπαρόζο, τη διενέργεια ελέγχου σε όλο το φάσμα τηλεπικοινωνιών της ΕΕ.
Μπροστά σε όλα αυτά ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, από την Τανζανία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, προσπάθησε να υποβαθμίσει το ζήτημα εκφράζοντας απορία για τις αντιδράσεις όσων εκπλήσσονται σχετικά με τις κατασκοπευτικές δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών μεταξύ χωρών, λέγοντας ότι είναι «συνηθισμένες», «όλοι παρακολουθούν όλους» και ότι σε κάθε περίπτωση η Ουάσιγκτον θα παράσχει στους συμμάχους «όλες τις πληροφορίες» για τις νεότερες αποκαλύψεις σχετικά με τις παρακολουθήσεις των γραφείων της ΕΕ σε Ουάσιγκτον, Ν. Υόρκη και Βρυξέλλες.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον είχε «διαβουλεύσεις υψηλού επιπέδου» με τη Μόσχα προκειμένου να «απομακρυνθεί από το αεροδρόμιο της Μόσχας» ο πρώην σύμβουλος της CIA Ε. Σνόουντεν ώστε να μεταβεί στις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί.
Λίγη ώρα πριν τις δηλώσεις Ομπάμα, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, από τη Μόσχα ζήτησε από τον Σνόουντεν να σταματήσει τις αποκαλύψεις εάν θέλει να πάρει άσυλο από τη Ρωσία. Ο Πούτιν υπαινίχθηκε ότι αυτό είναι δύσκολο για τον Σνόουντεν, που, όπως είπε, «φαίνεται να μην το θέλει». Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι ο Σνόουντεν θεωρεί εαυτόν «νέο αντιφρονούντα» και τον παρομοίασε με τον Αντρέι Σαχάροφ. Ωστόσο, αρνήθηκε ότι ο Σνόουντεν δουλεύει για τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, ή ότι οι τελευταίες τον έχουν ανακρίνει. Μάλιστα, επανέλαβε ότι η Μόσχα δεν προτίθεται να τον στείλει πίσω στις ΗΠΑ...
Αργότερα χτες βράδυ ανακοινώθηκε ότι ο Σνόουντεν ζήτησε άσυλο από σειρά χωρών που μαζί με τη Ρωσία φτάνουν τις 15.
Το Σαββατοκύριακο το γερμανικό περιοδικό «Ντερ Σπίγκελ» έκανε νεότερες αποκαλύψεις πάνω στις παρακολουθήσεις της αμερικανικής «Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας» (NSA) σε βάρος των γραφείων της ΕΕ και σύμμαχων χωρών όπως η Γαλλία και η Γερμανία, σημειώνοντας ότι οι πιο εκτενείς παρακολουθήσεις γίνονταν κυρίως σε βάρος του Βερολίνου.
Την Κυριακή δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Γκάρντιαν» είχε κατάλογο με 38 πρεσβείες και διπλωματικές αποστολές που παρακολουθούνται, μεταξύ των οποίων και αυτές των Ελλάδας, Τουρκίας, Ιταλίας, Γαλλίας, Ινδίας, Ιαπωνίας, Μεξικού, Νότιας Κορέας. Ιδιαίτερα όσον αφορά στην Ελλάδα, η επιχείρηση παρακολούθησης της ελληνικής διπλωματικής αποστολής στον ΟΗΕ αποκαλούνταν «Πάουελ» και η παρακολούθηση της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον «Κλοντάικ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ