2 Ιουλ 2013

Η Ιρλανδία σε ύφεση ξανά καθώς ολοκληρώνει το πρόγραμμα διάσωσης

Η Ιρλανδία σε ύφεση ξανά καθώς ολοκληρώνει το πρόγραμμα διάσωσης 


 Η οικονομία της Ιρλανδίας ολισθαίνει σε ύφεση από τα τέλη του περασμένου έτους και συνέχισε να συρρικνώνεται απότομα στις αρχές του 2013, σύμφωνα με νέα και αναθεωρημένα στοιχεία, και μάλιστα λίγους μήνες πριν από την προβλεπόμενη έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης ΕΕ/ΔΝΤ. 

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν συρρικνώθηκε κατά 0,6 τοις εκατό κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο – ανατρέποντας τις προσδοκίες των αναλυτών για 0,3 τοις εκατό αύξηση - μια έκπληξη που δείχνει ότι η χώρα τελικά ανακάμπτει από την οικονομική κρίση πολύ πιο αργά από ότι εθεωρείτο μέχρι σήμερα. 

Τα αναθεωρημένα στοιχεία έδειξαν επίσης μια τριμηνιαία συρρίκνωση της τάξης του 0,2 τοις εκατό κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2012, δηλαδή με άλλα λόγια η ​​οικονομία της Ιρλανδίας έχει συρρικνωθεί για τρία διαδοχικά τρίμηνα όπως και τότε που εκδηλώθηκε η πρώτη ύφεση το 2009. 

«Αυτό δείχνει σαφώς ότι δεν έχουμε ανοσία σε ό,τι συμβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτοί οι αριθμοί θα το κάνουν μάλλον δύσκολο να έχουμε ανάπτυξη για το 2013 ως σύνολο», δήλωσε ο Alan McQuaid, οικονομολόγος στη Merrion Χρηματιστηριακή. 

Η Ιρλανδία ήταν μία από τις λίγες χώρες της ευρωζώνης που είχε καταφέρει μια ήπια ανάπτυξη, στη δίνη της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, παρά τις σκληρές περικοπές δαπανών και τις αυξήσεις φόρων που επιβλήθηκαν ώστε να μειωθεί ένα από τα υψηλότερα δημοσιονομικά ελλείμματα στην Ευρώπη. 

Αν και ο ιρλανδικός λαός δεν διαμαρτυρήθηκε κατά της λιτότητας τόσο έντονα, όπως σε άλλες χρεωμένες χώρες όπως Ελλάδα και Ισπανία, πολλοί έχουν υποστεί περικοπές μισθών έως και ένα πέμπτο και μεγάλες αυξήσεις φόρων. Η ανεργία έχει υπερτριπλασιαστεί, στο 14 τοις εκατό. 

Η δεύτερη χώρα της ευρωζώνης που 'διασώθηκε', το Νοέμβριο του 2010, η Ιρλανδία αναμένεται να ολοκληρώσει το πρόγραμμα διάσωσης της μέσα στο 2013 και έχει κάνει μια περιορισμένη επιστροφή στις αγορές ομολόγων, αν και οι αποδόσεις για το χρέος της έχουν πρόσφατα άρχισε να αυξάνονται και πάλι. 

Οι αναλυτές λένε ότι η χώρα έχει αρκετά μετρητά για να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών χρηματοδότησής της για το επόμενο έτος, και αναμένεται να ολοκληρώσει το πρόγραμμα βοήθειας σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση - συνολικά θα θεωρηθεί μια νίκη για τους υπέρμαχους της λιτότητας. 

Τα άσχημα οικονομικά δεδομένα είναι το κερασάκι στην τούρτα σε μια συνολικά άσχημη εβδομάδα για την Ιρλανδία, όπου η δημόσια οργή αυξάνεται σχετικά με video που έχουν διαρρεύσει και δείχνουν τραπεζίτες να γελούν με την κυβερνητική διάσωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος που οδήγησε σε χρόνια λιτότητας. 

Τρία χρόνια μετά, η διάσπαση στην κοινωνία γίνεται όλο και σαφέστερη – οι πωλήσεις ακινήτων συνεχίζονται με γρήγορο ρυθμό σε αναβαθμισμένες περιοχές του Δουβλίνου, ενώ ερείπια ανολοκλήρωτων κατοικιών σε προάστια σε όλη τη χώρα παραμένουν στη θέση του. Συνολικά, οι τιμές των κατοικιών έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ. 

«Το Δουβλίνο γνωρίζει αλματώδη αύξηση, αλλά στον τόπο καταγωγής μου τα περισσότερα από τα καταστήματα είναι κλειστά», δήλωσε η Lynn υπάλληλος σε εταιρεία που δεν ήθελε να δώσει το επώνυμοτης. «Είναι σπαρακτικό. Εδώ είναι εντελώς διαφορετικά.» 

Τα νέα στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομία αυξήθηκε μόλις κατά 0,2 τοις εκατό το προηγούμενο έτος, και όχι κατά 0,9 τοις εκατό που αρχικά αναμενόταν. Και η ανάκαμψη που βασίζεται κυρίως στις εξαγωγές δείχνει ήδη σημάδια επιβράδυνσης κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012, κυρίως λόγω της επιβράδυνσης στην υπόλοιπη ζώνη του ευρώ. 

Η ιρλανδική κυβέρνηση έχει στόχο το 1,3 τοις εκατό ανάπτυξη για το 2013 και να σύντομα θέλει να επιστρέψει στα επίπεδα του 2011, όταν η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 2,2 τοις εκατό – ποσοστό ό που αναθεωρήθηκε προς τα άνω την Πέμπτη. 

Αλλά αυτό τώρα δεν φαίνεται ρεαλιστικό μετά την πτώση της κατανάλωσης κατά 3,0 τοις εκατό κατά το πρώτο τρίμηνο, την πιο απότομη πτώση σε διάστημα τεσσάρων ετών. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών σημείωσαν μια ακόμη πιο απότομη πτώση του 3,2 τοις εκατό, την μεγαλύτερη από τότε που άρχισε η οικονομική κρίση της Ιρλανδίας. 

Η προοπτική της χαλάρωσης της λιτότητας έστω και λίγο, την οποία η κυβέρνηση έχει εξετάσει έπειτα από ένα περιθώριο ελιγμών που προσέφερε μια συμφωνία που διευκόλυνε τους όρους αποπληρωμής του χρέους, φαίνεται τώρα πιο περίπλοκη. 

«Είναι πολύ εύθραυστη η κατάσταση και αυτό σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σχετικά με την κλίμακα προσαρμογής στον προϋπολογισμό του 2014,» δήλωσε ο οικονομολόγος της KBC Ireland, Austin Hughes.
  
 πηγή: sofokleous10.gr

1 σχόλιο:

TOP READ