26 Ιουλ 2013

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ Ενίσχυση της καταστολής

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Ενίσχυση της καταστολής
Την αναβάθμιση των υπηρεσιών ασφάλειας της χώρας και την ενίσχυση του κατασταλτικού τους έργου ετοιμάζει η δικομματική κυβέρνηση. Την ώρα που προωθούνται νέα αντιλαϊκά μέτρα - ταφόπλακα σε βασικές εργασιακές κατακτήσεις και δικαιώματα, με σχετικό σχέδιο νόμου, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα για «διαβούλευση», η κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αναδιαρθρώνει την Ελληνική Αστυνομία. Συγκροτείται περισσότερο κάθετα και συγκεντρωτικά με την ίδρυση «υπερασφαλειών» και κεντρικών βάσεων πληροφοριών με ενίσχυση του φακελώματος. Ο Κλάδος Ασφάλειας του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ θα έχει επικεφαλής αντιστράτηγο (γενικός επιθεωρητής). Στον έλεγχό του θα υπάγεται η νεοσύστατη υπερυπηρεσία της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος και Αντιμετώπισης Τρομοκρατίας. Ετσι, υλοποιείται η ταύτιση της λεγόμενης τρομοκρατίας με το οργανωμένο έγκλημα και στο επίπεδο του χειρισμού του από τις διωκτικές αρχές. Το σχετικό άρθρο αναφέρει ότι θα έχει αποστολή την καταστολή του οργανωμένου εγκλήματος και ιδίως «τρομοκρατικών και εξτρεμιστικών εγκληματικών ενεργειών». Αξίζει να σημειωθεί ο όρος εξτρεμισμός που χρησιμοποιείται στο σχέδιο νόμου. Σύμφωνα με τα αμερικάνικα πρότυπα και αυτά της ΕΕ «εξτρεμιστική» μπορεί να χαρακτηριστεί μια κατάληψη δημόσιου κτιρίου, μια μαχητική διαδήλωση, μια εργατική κινητοποίηση σε χώρο δουλειάς.
Επίσης, την ώρα που οι υπάλληλοι των δημοτικών αστυνομιών είναι στα πρόθυρα της ένταξης στην ΕΛΑΣ, στο σχέδιο νόμου προτείνεται η συγκρότηση Διεύθυνσης Εξυπηρέτησης Πολιτών και Δημοτικής Αστυνομίας που θα ανήκει στον Κλάδο Τάξης του Αρχηγείου. Θα συνεργάζεται με τοπικούς φορείς και ιδιώτες όπως και με ΟΤΑ σε θέματα δημοτικής αστυνόμευσης και θα μπορεί να συνάπτει σχετικά μνημόνια συνεργασίας με τους ΟΤΑ για διαχείριση θεμάτων κοινής αρμοδιότητας. Επεκτείνεται, έτσι το «χέρι» της τήρησης της δημόσιας τάξης περισσότερο στις τοπικές κοινωνίες, κάτι που γίνεται και με το θεσμό του αστυνομικού της γειτονιάς και με τη λειτουργία, στα πλαίσια των δήμων, των τοπικών συμβουλίων πρόληψης παραβατικότητας.
Για πρώτη φορά συγκροτείται ο Κλάδος Αλλοδαπών και Μετανάστευσης ο οποίος θα διαχειρίζεται το μεταναστευτικό φαινόμενο στη χώρα μας, εφαρμόζοντας την αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης («φράχτης» στον Εβρο, επιχειρήσεις «Ασπίδα» και «Ξένιος Ζεύς»).
Αναβαθμίζεται ο τομέας της εξασφάλισης πληροφοριών με την προβλεπόμενη ίδρυση αυτόνομης Διεύθυνσης Πληροφοριών. Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο θα έχει ως αποστολή την αποτελεσματικότερη συλλογή, αξιολόγηση, ταξινόμηση, ανάλυση και διάθεση στις αρμόδιες για την αξιοποίησή τους υπηρεσίες, επεξεργασμένων ή μη πληροφοριών, καθώς και την τήρηση, ενημέρωση και διασφάλιση των ειδικών βάσεων δεδομένων, στις οποίες καταχωρείται και αποθηκεύεται πληροφοριακό υλικό. Θα υπάγεται στον αρχηγό της ΕΛΑΣ και οι πληροφορίες θα συγκεντρώνονται μέσω των περιφερειακών υπηρεσιών της. Ετσι, θα αναβαθμιστεί το φακέλωμα. Τέτοιες βάσεις δεδομένων λειτουργούν σε υπηρεσίες όπως η Σκότλαντ Γιάρντ και το FBI. Ομοίως, στα πλαίσια της ίδιας λογικής, αναβαθμίζεται σε Εθνική Εγκληματολογική Υπηρεσία, η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών. Ανάμεσα στις δραστηριότητές της θα είναι η τήρηση των εθνικών αρχείων γενετικών τύπων και δακτυλικών αποτυπωμάτων και η εξασφάλιση της ανταλλαγής δεδομένων και πληροφοριών με εγχώριες και ξένες υπηρεσίες.
Στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης καταργούνται 6.700 οργανικές θέσεις και αυξάνεται από 200 σε 300 άνδρες η δύναμη της ΕΚΑΜ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ