26 Ιουλ 2013

Καταιγισμός αντιλαϊκών μέτρων για την εκταμίευση της δόσης

Καταιγισμός αντιλαϊκών μέτρων για την εκταμίευση της δόσης
...που θα επιστρέψει ατόφια στα χέρια των δανειστών και των ελληνικών επιχειρηματικών, εφοπλιστικών και τραπεζικών ομίλων
Με απολύσεις δημόσιων υπαλλήλων, κατάθεση αντεργατικών τροπολογιών, ψήφιση νέου φορολογικού κώδικα - εργαλείου διευκόλυνσης της φοροληστείας του λαού και με «αμπαλάζ» εκβιαστικά διλήμματα, η κυβέρνηση κάλυψε τα «προαπαιτούμενα» για την εκταμίευση της δόσης μέτρα, η οποία θα επιστρέψει στα χέρια των δανειστών και του ντόπιου μεγάλου κεφαλαίου.
Σήμερα το πρωί θα πραγματοποιηθεί νέα τηλεδιάσκεψη του «Euroworking Group» προκειμένου να διαπιστωθεί αν η ελληνική κυβέρνηση υλοποίησε και τα 22 προαπαιτούμενα μέτρα και να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης, κατά πάσα πιθανότητα τη Δευτέρα. Πρόκειται για 2,5 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), ενώ επιπλέον 1,5 δισ. θα δοθεί από τις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, τμήμα των κερδών από τις αγοροπωλησίες ελληνικών ομολόγων. Τη Δευτέρα θα συνεδριάσει και το ΔΝΤ για την εκταμίευση του τμήματος της δόσης που του αναλογεί, ύψους 1,78 δισ. ευρώ.
Η πραγματοποίηση της τηλεδιάσκεψης του «Euroworking Group» οριστικοποιήθηκε, αφού πρώτα ψηφίστηκε το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και το υπουργείο Παιδείας, με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή, προχώρησε στην κατατόμηση επιπλέον 245 εκπαιδευτικών που τέθηκαν σε καθεστώς «κινητικότητας». Σύμφωνα με την τροπολογία, οι κάτοχοι μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων που αρχικά είχαν εξαιρεθεί από το καθεστώς κινητικότητας των εκπαιδευτικών της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης τώρα ξαναμπαίνουν στη λίστα και τίθενται σε διαθεσιμότητα.
Νέο κύμα απολύσεων το Φθινόπωρο
Νέο πογκρόμ κατά των δημόσιων υπαλλήλων από Σεπτέμβρη, με την υπαγωγή χιλιάδων εργαζομένων του δημοσίου στο δεύτερο κύμα «κινητικότητας», «κλείδωσε» χτες σε σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό Αν. Σαμαρά, στο Μέγαρο Μαξίμου. Το δρόμο της απόλυσης θα πάρουν άλλοι 7.700 δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ το τρίτο κύμα κινητικότητας για το 2013 θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Δεκέμβρη και αφορά άλλους 12.500 εργαζομένους στο Δημόσιο.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκης δήλωσε στο νέο αυτό κύμα κινητικότητας «θα συμμετάσχουν όλα τα υπουργεία» και ότι «η χώρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο ακέραιο» στο θέμα της κινητικότητας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός Αν. Σαμαράς έχει δώσει εντολή να βρεθούν μέσα στον Αύγουστο όσοι δημόσιοι υπάλληλοι χρειάζονται, προκειμένου να επιτευχθεί ο αριθμός των απολύσεων βάση του κυβερνητικού σχεδιασμού.
Σκληρές κατευθύνσεις από Κομισιόν
Οι κυβερνητικοί εκβιασμοί, αναμένεται να ενταθούν ενόψει και των επόμενων δόσεων, αλλά και του νέου «ελέγχου» της τρόικας το φθινόπωρο, που θα οδηγήσει σε νέα σκληρά μέτρα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Τα πρώτα αντιλαϊκά δείγματα γραφής, αναμένεται να δοθούν σήμερα, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της έκθεσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) για την πορεία του ελληνικού προγράμματος. Στην έκθεση, αναμένεται να γίνεται αναφορά στο χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας για τη διετία 2014 - 2015. Χρηματοδοτικό κενό, που σύμφωνα με τα σενάρια, θα καλυφθεί από νέα δανειακή σύμβαση ή νέο κούρεμα του ελληνικού κρατικού χρέους και είτε στη μια, είτε στην άλλη περίπτωση θα συνοδεύεται από νέο μνημόνιο και νέα σκληρά μέτρα.
Οπως σημείωναν αξιωματούχοι της ΕΕ, στην έκθεση θα γίνεται αναφορά:
  • Για την «ανάγκη λήψης επιπλέον μέτρων για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας», που θα οδηγήσουν σε παραπέρα μειώσεις των μισθών, ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και βαθύτερων ανατροπών στις συλλογικές συμβάσεις.
  • Στους νέους στόχους της κυβέρνησης για τις απολύσεις στο Δημόσιο, που θα στείλουν χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους στο δρόμο της ανεργίας.
  • Στην «ενίσχυση της διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών» για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, που θα επιφέρει νέες δραστικές περικοπές σε κοινωνικές δαπάνες.
  • Στο νέο νόμο της κυβέρνησης για την «άρση της αναστολής των πλειστηριασμών ακινήτων», που θα οδηγήσει σε μαζικές κατασχέσεις λαϊκών κατοικιών για χρέη στο δημόσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ