26 Ιουλ 2013

Κουβάρι οι ανταγωνισμοί για την Ενέργεια

Κουβάρι οι ανταγωνισμοί για την Ενέργεια
Οπως ανακοινώθηκε την Τρίτη, το Κατάρ επέλεξε τον όμιλο ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ για να υλοποιήσει το πρώτο επενδυτικό του σχέδιο στην Ελλάδα. Η εταιρεία «Qatar Petroleum International» (QPI) συμφώνησε σε πρώτη φάση να αποκτήσει από τη ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ το 25% της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο «Ηρων ΙΙ» αντί 58 εκατ. δολαρίων. «Η στρατηγική συμμαχία των δύο πλευρών αφορά την από κοινού υλοποίηση επενδύσεων όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ενώ επισημαίνεται ότι «η απόκτηση του 25% της "Ηρων ΙΙ" αποτελεί την πρώτη διεθνή συμμετοχή της QPI στον κλάδο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας». Η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ διαθέτει δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου. Μια με ισχύ 145MW («Ηρων Ι») και μια με 435MW («Ηρων ΙΙ»), η οποία έχει τεθεί εδώ και δύο χρόνια σε εμπορική λειτουργία. Η εισηγμένη εταιρεία κατείχε το 100% των δύο μονάδων, αλλά πριν από τέσσερα χρόνια μεταβίβασε το 50% στη γαλλική «Gaz De France». Τώρα, από το 50% που ελέγχει, μεταβιβάζει το 25% στους Καταριανούς. Το Κατάρ είχε επιχειρήσει και παλιότερα να επενδύσει στην ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο, δείχνοντας ενδιαφέρον για την κατασκευή μιας τέτοιας μονάδας στη ΝΑΒΙΠΕ Αστακού. Ωστόσο, τα σχέδια δεν προχώρησαν τότε. Η τωρινή συμφωνία με τη ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ υπογράφτηκε στην Ντόχα, με τον υπουργό Ενέργειας και Βιομηχανίας του εμιράτου να δηλώνει ότι «η συνεργασία θα αποδώσει στο μέλλον πολύ περισσότερα». Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, η καταριανή QPI φέρεται να δείχνει ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ, όταν προκηρυχθεί ο επόμενος διαγωνισμός για την παραπέρα ιδιωτικοποίησή της. Οι Καταριανοί ενδιαφέρονται ακόμα για επενδύσεις στο real estate και στις κατασκευές.
***
Η QPI ιδρύθηκε το 2006 και αποτελεί θυγατρική του ομίλου «Qatar Petroleum», που είναι ο κρατικός όμιλος πετρελαίου του Κατάρ και ο μεγαλύτερος παραγωγός υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο. Η QPI δραστηριοποιείται ήδη στην Ευρώπη (Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία), στη Βόρεια Αμερική (ΗΠΑ, Καναδάς), στην Ασία (Σιγκαπούρη, Βιετνάμ) και στην Αφρική. Η συνεργασία με τη ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ σηματοδοτεί το γενικότερο ενδιαφέρον των Καταριανών να μπουν στην αγορά ενέργειας στην Ελλάδα και από εκεί στα Βαλκάνια και τη ΝΑ Ευρώπη. Το ενδιαφέρον τους αυτό δεν είναι καινούριο. Οταν τον Γενάρη του 2013 ο Αντ. Σαμαράς επισκέφτηκε το Κατάρ, η κυβέρνηση του εμιράτου είχε προτείνει να επενδύσει συσσωρευμένα κρατικά κεφάλαια στη δημιουργία σταθμού υγροποιημένου αερίου στην Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη. Δηλαδή, το Κατάρ αναζητά δρόμους για να διοχετεύσει στην ευρωπαϊκή αγορά το φυσικό αέριο που παράγει (μέχρι τώρα εξάγει μόνο σε ασιατικές αγορές) και στην περίπτωση της Ελλάδας βλέπει μια πιθανή πύλη εισόδου. Τώρα το ενδιαφέρον του επεκτείνεται και στην ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο, που το Κατάρ διαθέτει άφθονο. Θυμίζουμε ότι ενδιαφέρον για ηλεκτροπαραγωγή στην Ελλάδα με φυσικό αέριο και στη συνέχεια εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε ευρωπαϊκές αγορές, όπως αυτή της Ιταλίας, έχει εκδηλώσει και η ρώσικη «Gazprom», η οποία όμως αποσύρθηκε από το διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ, για την οποία τώρα λένε ότι ενδιαφέρεται το Κατάρ.
***
Επίσης, το εμιράτο συζητάει και με την Τουρκία για την κατασκευή τερματικού σταθμού για υγροποιημένο φυσικό αέριο στα τουρκικά παράλια στο Αιγαίο, ανταγωνιστικά προς τα σχέδιά τους για την Ελλάδα. Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας, σύμφωνα με τον αρμόδιο Τούρκο υπουργό, είναι να καλύψει η Τουρκία την ογκούμενη εσωτερική ζήτηση φυσικού αερίου, αλλά και να αναδειχτεί μελλοντικά σε ισχυρό παίχτη στη διακίνηση φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Γι' αυτό, κάλεσε την Ελλάδα και τη Βουλγαρία να γίνουν «πελάτες» της Τουρκίας στην κατανάλωση αερίου από αυτόν τον τερματικό σταθμό. Μόλις προχτές, εξάλλου, έγινε συνάντηση Ελλάδας - Τουρκίας για την παραπέρα ενεργειακή συνεργασία με επίκεντρο τον αγωγό ΤΑΡ, που αποτελεί συνέχεια του τούρκικου TANAP. Tην Τρίτη, τέλος, υπογράφτηκε στη Μόσχα η συμφωνία συνεργασίας για την κατασκευή διακλάδωσης του αγωγού φυσικού αερίου «South Stream» και την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου προς την ΠΓΔΜ. Ο «South Stream» είναι ο νότιος αγωγός μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου, ανταγωνιστικός προς τον ΤΑΡ. Είναι φανερό ότι οι ενεργειακοί ανταγωνισμοί δεν καταλάγιασαν ούτε με την επιλογή του ΤΑΡ από την κοινοπραξία του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ στο Αζερμπαϊτζάν, ούτε με την (προσωρινή;) αποχώρηση της «Gazprom» από την εξαγορά της ΔΕΠΑ. Αντίθετα, τα μεγάλα ενεργειακά μονοπώλια συνεχίζουν να αναζητούν τις πιο πρόσφορες για αυτά επενδύσεις, αξιοποιώντας και τις αντιθέσεις μεταξύ κρατών της περιοχής (π.χ. Ελλάδα - ΠΓΔΜ, Ελλάδα - Τουρκία, Τουρκία - Κύπρος), που εντάσσονται στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και πυροδοτούν εντάσεις. Ο λαός πρέπει να επαγρυπνά. Φτηνή ενέργεια για τον ίδιο, δεν πρόκειται να εξασφαλίσει κανένα από τα σχέδια που βρίσκονται σε εξέλιξη ή τα άλλα που συζητούν τα ενεργειακά μεγαθήρια. Η μετατροπή της Ελλάδας σε «ενεργειακό κόμβο», όπως λένε η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ, θα μεγαλώσει τους κινδύνους για το λαό μας και τους λαούς της περιοχής αφού οι ανταγωνισμοί για την ενέργεια και τη μεταφορά της, ανάμεσα στα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη και κέντρα (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, δηλαδή BRICS, ΕΕ, ιδιαίτερα Βρετανία, Γαλλία, αλλά και Γερμανία), οξύνονται στο έπακρο και δε λύνονται πάντα με συμβιβασμούς (η πραγματικότητα στη Συρία και στην Αίγυπτο και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις αυτό δείχνουν), γι' αυτό λέμε ότι οι δρόμοι του πετρελαίου και του φυσικού αερίου είναι ματωμένοι. Οι μόνοι ωφελημένοι θα είναι τα μονοπώλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ