17 Ιουλ 2013

ΟΟΣΑ Καλπάζει παγκόσμια η ανεργία

ΟΟΣΑ
Καλπάζει παγκόσμια η ανεργία
Νέα αύξηση της ανεργίας στα τέλη του 2014 στην Ευρωζώνη που θα φτάσει σε πρωτόγνωρα επίπεδα και θα πλήξει κυρίως του νέους ανθρώπους, προβλέπει σε έκθεσή του ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Στην έκθεση που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα θα ξεπεράσει το 28%, ενώ ανάλογο ποσοστό προβλέπει και για την Ισπανία. Ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός, εκτιμά ότι η ανεργία θα αυξηθεί σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, πλην της Γερμανίας, όπου το ποσοστό των ανέργων ενδέχεται σύμφωνα με τα στοιχεία να μειωθεί ακόμα και κάτω του 5%. Επίσης στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι το ποσοστό της ανεργία θα μειωθεί κάτω από το 7% στα τέλη του 2014.
Οπως επισημαίνει ο ΟΟΣΑ, υπάρχουν «σημαντικές και διευρυνόμενες αποκλίσεις μεταξύ των χωρών - μελών», που οφείλονται στην ανισόμετρη ανάπτυξη του καπιταλισμού, όπου στις πιο ανίσχυρες καπιταλιστικές οικονομίες υπάρχει μεγαλύτερη καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το ποσοστό της ανεργίας των νέων συνεχίζει να βρίσκεται σε ένα «επίπεδο δίχως προηγούμενο» σε πολλές χώρες. Η ανεργία των νέων είναι πάνω από 60% στην Ελλάδα, 55% στην Ισπανία, περίπου 40% στην Ιταλία και την Πορτογαλία.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με την έκθεση, το μέσο ποσοστό της ανεργίας στις 34 χώρες μέλη του ΟΟΣΑ - συγκαταλέγονται οι πλουσιότερες του πλανήτη -, δεν αναμένεται να «μειωθεί παρά μόνο ελαφρά» κατά τη διάρκεια των επόμενων 18 μηνών, από το 8% το Μάη του 2013 στο 7,8% στα τέλη του 2014. Ενα στοιχείο που φανερώνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει σημαντική ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, ούτε το 2014.
Συνολικά, στα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ υπολογίζεται ότι περίπου 48 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν δουλειά και μέσα στην τελευταία πενταετία έχουν χάσει την εργασία τους πάνω από 15 εκατομμύρια εργαζόμενοι.
«Οι κοινωνικές πληγές που προκάλεσε η κρίση πολύ απέχουν από το να επουλωθούν. Πολυάριθμες χώρες μέλη μας είναι πάντοτε αντιμέτωπες με ένα αυξημένο και επίμονο ποσοστό ανεργίας, ιδίως μεταξύ των νέων», δήλωσε ο Ανχελ Γκουρία, γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, σχολιάζοντας τα στοιχεία της έκθεσης.
Ο ΟΟΣΑ, καλεί τα κράτη - μέλη στο όνομα δήθεν της ανάσχεσης της ανεργίας να επιταχύνουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» και να ενισχύσουν με νέα κεφάλαια τους επιχειρηματικούς ομίλους προκειμένου να προχωρήσουν σε προσλήψεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ