17 Ιουλ 2013

Για το ελληνογερμανικό «Αναπτυξιακό Ταμείο»

Για το ελληνογερμανικό «Αναπτυξιακό Ταμείο»
Με αφορμή την επίσκεψη Σόιμπλε στην Ελλάδα αύριο Πέμπτη, η κυβέρνηση επικεντρώνει την προπαγάνδα της στην υπογραφή ενός ελληνο-γερμανικού Μνημονίου συνεργασίας (MoU) για τη σύσταση Αναπτυξιακού Ταμείου, το οποίο, όπως λέει, «θα αναλάβει τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων». Προσπαθούν δηλαδή να καλλιεργήσουν αυταπάτες, κύρια σε μικρούς επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, ότι με το Αναπτυξιακό Ταμείο θα κολυμπήσουν ξαφνικά στο χρήμα και θα σωθούν από τον ανελέητο ανταγωνισμό με τις πολυεθνικές - μεγαθήρια σε κάθε κλάδο. Η αλήθεια όμως είναι ότι από το Αναπτυξιακό Ταμείο, όποτε και αν λειτουργήσει, ωφελημένες θα βγουν μια χούφτα μεγάλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα και μαζί μ' αυτές οι τράπεζες, οι ιδιώτες και οι επενδυτικοί όμιλοι που θα προσφέρουν κεφάλαια στο Αναπτυξιακό Ταμείο, προσδοκώντας πολλαπλάσια κέρδη. Με άλλα λόγια, το εν λόγω Ταμείο θα αποτελέσει όχημα για να επενδυθούν συσσωρευμένα γερμανικά και άλλα κεφάλαια στην Ελλάδα. Αναπτυξιακό Ταμείο με συμμετοχή γερμανικών κεφαλαίων λειτουργεί ήδη στην Ισπανία. Στα πρότυπά του θα φτιαχτεί και το ελληνικό Ταμείο. Η κυβέρνηση λέει ότι το Αναπτυξιακό Ταμείο «θα είναι έτοιμο έως το τέλος του χρόνου, θα παρέχει κεφάλαια και υποστήριξη σε επιχειρήσεις, θα βελτιώνει την επιλογή και την ολοκλήρωση επενδυτικών σχεδίων». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το Ταμείο θα διέπεται από το Δίκαιο του Λουξεμβούργου, θα έχει κεφάλαιο 500 εκατ. ευρώ, διεθνές μάνατζμεντ και θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Η χρηματοδότησή του θα προέρχεται από το Ελληνικό Δημόσιο -είτε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, είτε από το ΕΣΠΑ-, από διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και από τη γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW. Σύμφωνα με πληροφορίες, η KfW θα χρηματοδοτήσει το ταμείο με τουλάχιστον 100 εκατ. στο συνολικό αρχικό κεφάλαιο των 500 εκατ. ευρώ.
***
Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, σκοπός του Ταμείου «θα είναι η εξασφάλιση φθηνότερου χρήματος για τη χρηματοδότηση στη συνέχεια, μέσω του τραπεζικού συστήματος, των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων». Δηλαδή, ένα το κρατούμενο ότι το Ταμείο δε χαρίζει χρήματα, αλλά δανείζει με καλύτερους σχετικά όρους, μέχρι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τις επιχειρήσεις να επιστρέψουν στο δανεισμό από το τραπεζικό σύστημα. Υπάρχει μια ακόμα λεπτομέρεια που αποκαλύπτει τον πραγματικό στόχο του: Στη νομική του μορφή θα είναι μια «εταιρεία επενδύσεων μεταβλητού κεφαλαίου» (SICAV), από αυτές που απαντώνται συχνά στη Δυτική Ευρώπη, κυρίως στο Λουξεμβούργο, την Ελβετία, την Ιταλία, την Ισπανία, το Βέλγιο, τη Μάλτα, τη Γαλλία και την Τσεχία. Πρόκειται για ένα «ανοιχτό σχήμα συλλογικών επενδύσεων», που αυξάνει το κεφάλαιο ανάλογα με τον αριθμό των συμμετεχόντων επενδυτών (περισσότεροι επενδυτές σημαίνει περισσότερο διαθέσιμο κεφάλαιο). Μάλιστα, ο κάθε επενδυτής μπορεί να ζητήσει να εξαργυρώσει τις μετοχές του οποιαδήποτε στιγμή και να πάρει μετρητά. Με άλλα λόγια, όποιος συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο του Ταμείου, δεν το κάνει για την ψυχή της μάνας του, αλλά επειδή επιδιώκει να αποκομίσει κέρδος από τις επενδύσεις που θα δανειοδοτήσει το Ταμείο. Οπως μάλιστα δείχνει η δυνατότητα για ρευστοποίηση ανά πάσα στιγμή, το κέρδος που επιδιώκουν οι μέτοχοι του ταμείου είναι γρήγορο και σίγουρο. Από εδώ προκύπτει και ο χαρακτήρας των επενδύσεων που θα δανειοδοτεί το ταμείο. Κανένας επενδυτής δεν πρόκειται να σπαταλήσει τα λεφτά του στη δανειοδότηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που καρκινοβατούν στο μονοπωλιακό ανταγωνισμό. Αντίθετα, θα επιλέξει να ρίξει τα χρήματά του σε σίγουρες επενδύσεις, όπως είναι αυτές των μεγάλων ομίλων, οι οποίες άλλωστε είναι και οι μοναδικές επιλέξιμες από τα ΕΣΠΑ, που επίσης θα συμμετέχουν στο κεφάλαιο του Ταμείου.
***
Αρα «άνθρακες» και κοροϊδία η προπαγάνδα ότι το Ταμείο θα χρηματοδοτεί «μικρομεσαίες» επιχειρήσεις. Στους μεγαλοεπιχειρηματίες θα καταλήξουν τα όποια κεφάλαια συγκεντρωθούν από τράπεζες και ιδιώτες και μαζί με το ΕΣΠΑ και την κρατική συμμετοχή θα αποτελέσουν ένα γερό κομπόδεμα για μερικές μεγάλες επιχειρήσεις ώστε να κάνουν χρυσοφόρες επενδύσεις, προσφέροντας κέρδη και στους μετόχους του Ταμείου. Θυμίζουμε ότι επενδυτικό ταμείο είχαν ζητήσει να φτιάξουν στην Ελλάδα και οι Καταριανοί, υποσχόμενοι να βάλουν ένα δισ. ευρώ, αν η κυβέρνηση εξασφάλιζε αντίστοιχη συμμετοχή στο αρχικό κεφάλαιο. Τότε, η κυβέρνηση είχε ζητήσει να αξιοποιήσει γι' αυτό το σκοπό χρήματα από το ΕΣΠΑ, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της ΕΕ, επειδή με δικά της χρήματα θα έκαναν μπίζνες στην Ελλάδα ανταγωνιστικά μονοπώλια, στην προκειμένη περίπτωση αραβικά. Επαληθεύεται δηλαδή ότι τα λεγόμενα αναπτυξιακά ταμεία είναι εργαλεία των μονοπωλίων στο μεταξύ τους ανταγωνισμό και καμία σχέση δεν έχουν με τα συμφέροντα των εργαζόμενων, των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ΕΒΕ. Αντίθετα, τους οδηγεί στο χαμό μια ώρα αρχύτερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ