17 Ιουλ 2013

Τους πληρώνουμε, δεν πληρώνουν

Τους πληρώνουμε, δεν πληρώνουν
Γρηγοριάδης Κώστας
Η εθελοντική φορολόγηση των Ελλήνων εφοπλιστών «για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας» θα είναι, όπως διαδίδουν ΜΜΕ, ένα από τα κύρια θέματα της συνάντησης της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών με τον πρωθυπουργό, (συνάντηση που ήταν να γίνει την περασμένη Δευτέρα και αναβλήθηκε για την Πέμπτη). Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η συμφωνία θα προβλέπει τον εθελοντικό διπλασιασμό των φορολογικών υποχρεώσεων των εφοπλιστών για τρία έτη.
Πρόκειται για νέα χοντροκομμένη πρόκληση. Οι εφοπλιστές έχουν σχηματίσει αμύθητες περιουσίες, δισεκατομμυρίων δολαρίων και κατατάσσονται στους πλουσιότερους καπιταλιστές παγκοσμίως. Τσεπώνουν κέρδη ακόμα και σήμερα εν μέσω κρίσης, κέρδη που είναι «πληρωμένα» με ιδρώτα αλλά και με αίμα από τους ναυτεργάτες και όχι μόνο (5 χρόνια συμπληρώνονται στις 24 Ιούλη από το φονικό στο πλοίο FRIENSHIPGAZ με 8 νεκρούς μεταλλεργάτες). Οι περιουσίες των εφοπλιστών φέρουν τη σφραγίδα της εκμετάλλευσης συνολικά του εργαζόμενου, γονατισμένου από τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα, λαού της χώρας, ο οποίος πληρώνει τα απίστευτα προνόμια και φοροελαφρύνσεις που τους εξασφαλίζουν όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις της πλουτοκρατίας.
Η όποια φορολόγηση των εφοπλιστών υπολογίζεται με βάση τη χωρητικότητα και την ηλικία του πλοίου με το σύστημα «tonnage tax» και όχι με κριτήριο τα ετήσια έσοδα και τα κέρδη τους, που είναι ανυπολόγιστα. Στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, που περιέχονται στην μπροσούρα «Η πρόταση του ΚΚΕ για τη Ναυτιλία, τη Ναυπηγοεπισκευή και τα Λιμάνια», αποκαλύπτουν ότι τα βεβαιωμένα φορολογικά έσοδα «tonnage tax» από τα πλοία, για το 2010 ανέρχονταν μόνο στα 14,7 εκατ. ευρώ, ενώ τα έξοδα του αστικού κράτους για την υποστήριξη των εφοπλιστών και τα ελλείμματα του ΝΑΤ, που αυτοί προκάλεσαν, μόνο για το 2013 ανέρχονται στο 1,5 δισ. ευρώ! Οσο τα καράβια και συνολικά τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής θα είναι στα χέρια των καπιταλιστών, οι εργάτες, ο λαός θα πληρώνουν όλο πιο ακριβά τη «νύφη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ