8 Ιουλ 2013

Βιομήχανος Φιλίππου (ΦΑΓΕ) σε εκ περιτροπής εργαζόμενους. «Ναι ρε, έχω κέρδη, σε σας θα τα μοιράσω;»

Βιομήχανος Φιλίππου (ΦΑΓΕ) σε εκ περιτροπής εργαζόμενους. «Ναι ρε, έχω κέρδη, σε σας θα τα μοιράσω;» 



ΟΡΑΜΑ - ΑΡΧΕΣ



Πίστη στον  Άνθρωπο. Προάγουμε την ευημερία των εργαζομένων, εξασφαλίζοντας ασφαλείς και υγιεινές συνθήκες εργασίας, σεβόμενοι τα δικαιώματα και την προσωπικότητα κάθε ατόμου, εκπαιδεύοντας διαρκώς και ενθαρρύνοντας την πρωτοβουλία, τη συνεργασία και τον επαγγελματισμό.


Ακεραιότητα. Αποφασίζουμε και ενεργούμε με αφοσίωση στους νόμους, με πλήρη εντιμότητα, ήθος και προσήλωση στους κανόνες των αγορών που δραστηριοποιούμαστε, υπηρετώντας πάντοτε το δίκαιο και το σωστό.


Υπευθυνότητα. Απέναντι στους καταναλωτές μας, στους εργαζόμενους, στους συνεργάτες και στους προμηθευτές μας, με σεβασμό στις ανάγκες τους, καταβάλλοντας καθημερινή προσπάθεια να είμαστε αντάξιοι της εμπιστοσύνης τους.


 Απόσπασμα απο την ιστοσελίδα της εταιρείας http://www.fage.gr/page.asp?id=57






Όπως βλέπουμε απο την φωτογραφία (του Μάριου Βαλασόπουλου), το Υπουργείο Γεωργίας μας πληροφορεί οτι τα έργα για την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό του εργοστασίου ΦΑΓΕ-Φιλλίπου, με κόστος σχεδόν 1.5 δις, χρηματοδοτήθηκαν εν μέρει απο το κοινοτικό πλαίσιο στήριξης. 




Eπεισοδιακή η απεργία των εργαζομένων της ΦΑΓΕ εναντίον του εκ περιτροπής τετραήμερου. Η απεργία έληξε, ύστερα από μήνυση για παρακώλυση εισόδου. Είχε προηγηθεί μπαράζ τρομοκρατίας  και απεργοσπαστικών προσπαθειών, ενώ την  Κυριακή, απεργοσπάστης οδηγός φορτηγού, πάτησε εν ψυχρώ γκάζι και έπεσε πάνω στη μηχανή απεργού, που προσπαθούσε να τον εμποδίσει να βγει από το εργοστάσιο.



Σύμφωνα με πληροφορίες που παίρνουμε από ρεπορτάζ του Δημήτρη Αγγελίδη, για την Εφημερίδα των Συντακτών,  ο τραυματίας απεργός δέχθηκε τις περιποιήσεις των γιατρών του «Ευαγγελισμού», καθώς είχε τραύματα στον αυχένα και τον ώμο και εκδορές στα πόδια.  Ο δράστης πήδηξε από το φορτηγό αμέσως μετά τη σύγκρουση και άρχισε να τρέχει προς το εσωτερικό του κτιρίου για να αποφύγει τους παρόντες έξαλλους απεργούς.



Φωτο Μάριος Βαλασόπουλος


«Ο βιομήχανος Φιλίππου δεν δίστασε να βάλει σε εφαρμογή δολοφονικό σχέδιο ενάντια στους απεργούς εργάτες, βάζοντας μπροστά ορισμένους οδηγούς, να περάσουν πάνω από τα σώματα των συναδέλφων–εργατών με τα φορτηγά τους. Είναι ξεκάθαρο ότι προσπαθεί με κάθε τρόπο να διακινήσει τα προϊόντα του, με οποιοδήποτε κόστος» ανέφερε ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων ΦΑΓΕ.



Σύμφωνα με τους απεργούς, ο πρόεδρος του ομίλου, Γιάννης Φιλίππου, φώναζε στον πρόεδρο του σωματείου, Αποστόλη Γαρμπή, πως «δεν τον νοιάζουν τα κέρδη, τον νοιάζει μόνο να κυβερνά, να εξουσιάζει», ενώ δεκάδες παριστάμενοι εργαζόμενοι ανέφεραν ότι όταν ο πρόεδρος του σωματείου τον ρώτησε για τα μεγάλα κέρδη της εταιρείας στις αγορές του εξωτερικού, ο κ. Φιλίππου  απάντησε: «Ναι ρε, έχω κέρδη, σε σας θα τα μοιράσω;»




Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα τελευταία τρία χρόνια έχουν απολυθεί τουλάχιστον 200 εργαζόμενοι. Από τους 88 εργαζόμενους στην αποθήκη, οι πλέον υψηλόμισθοι εργάζονται στην εταιρεία 25 και 30 χρόνια με αποδοχές που δεν ξεπερνούν τα 1.200–1.300 ευρώ στο χέρι, μαζί με τα επιδόματα τριετίας, το επίδομα ψύξης (δουλεύουν σε χαμηλές θερμοκρασίες) και τα άλλα επιδόματα. 



Η συλλογική σύμβαση εργασίας τους έληξε πριν από δύο εβδομάδες. Λίγες μέρες μετά, και μάλιστα στην αρχή της σεζόν για τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ο διευθυντής του εργοστασίου τούς ανακοίνωσε την εκ περιτροπής εργασία, που σημαίνει μείωση των αποδοχών περίπου 20%. Καθεστώς τετραήμερης εκ περιτροπής εργασίας έχει επιβάλει από πέρσι η ΦΑΓΕ στη μονάδα που διατηρεί στο Αμύνταιο.



Την επόμενη ημέρα, έγινε συνάντηση εκπροσώπων σωματείων διαφόρων κλάδων (τρόφιμα, ποτά, ένδυση, εμποροϋπάλληλοι, τραπεζοϋπάλληλοι κ.α.) στην έδρα του Σωματείου Εργαζομένων της ΦΑΓΕ στη Μεταμόρφωση, όπου συμφώνησαν όλοι σχετικά με την ανάγκη αλληλεγγύης και οργάνωσης ως τα μόνα μέσα που διαθέτουν οι εργαζόμενοι για να αποφύγουν την κατά μέτωπο εργοδοτική επίθεση με πρόσχημα την κρίση.



Ενδεικτικά του κλίματος που επικράτησε, ήταν τα λόγια εργαζόμενης κατά την συνάντηση: «Αυτοί που έχουν στα χέρια τους τα μονοπώλια των τροφίμων, και μας πληρώνουν σκατά και μας ταΐζουν σκατά. Ακόμα και τα ληγμένα θέλουν να πουλάνε για να βγάζουν κέρδος. Αλήθεια, εμείς που παράγουμε το γάλα και το πουλάμε, μπορούμε να παίρνουμε καθημερινά γάλα για τα παιδιά μας;»
  
 Αναρτήθηκε από oko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ