18 Οκτ 2013

Πορτογαλία: "Μαχαίρι" 10% στις συντάξεις

Πορτογαλία: "Μαχαίρι" 10% στις συντάξεις

Πορτογαλία: Μαχαίρι 10% στις συντάξεις
Πορτογαλία: "Μαχαίρι" 10% στις συντάξεις
Το πορτογαλικό κοινοβούλιο ψήφισε σήμερα μια επίμαχη μεταρρύθμιση η οποία θα μεταφρασθεί σε περικοπές σχεδόν 10% στις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων που υπερβαίνουν τα 600 ευρώ το μήνα.
Το κείμενο υιοθετήθηκε σε πρώτη ανάγνωση με τις ψήφους της πλειοψηφίας που υποστηρίζει τον κεντροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από τον Ιούλιο του 2011, ενώ το σύνολο της αριστερής αντιπολίτευσης ψήφισε κατά.
Το μέτρο έχει στόχο τη σύγκλιση του συνταξιοδοτικού συστήματος των δημοσίων υπαλλήλων με αυτό του ιδιωτικού τομέα και θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να εξοικονομήσει 728 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2014.
Η κυβέρνηση υπολογίζει να εξοικονομήσει επιπλέον 100 εκατ. ευρώ χάρη στον καθορισμό εισοδηματικών προϋποθέσεων για την καταβολή συντάξεων χηρείας, ενώ η αύξηση της ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης στα 66 χρόνια από τα 65, θα της επιτρέψει να εξοικονομήσει την ερχόμενη χρονιά 205 εκατ. ευρώ.
Όλοι οι συνταξιούχοι έχουν ήδη κληθεί φέτος να καταβάλουν μια "έκτακτη συνεισφορά αλληλεγγύης" υπολογισμένη από το 3,5% ως το 10% μηνιαίων συντάξεων από 1.350 ευρώ και άνω. Οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα θα συνεχίσουν να καταβάλλουν αυτή τη συνεισφορά το 2014, όμως οι περισσότεροι από τους συνταξιούχους δημόσιους υπαλλήλους θα εξαιρεθούν, διαβεβαίωσε η κυβέρνηση.
Η Πορτογαλία, η οποία δέχεται διεθνή οικονομική βοήθεια, έχει δεσμευθεί στους πιστωτές της να μειώσει την ερχόμενη χρονιά το δημόσιο έλλειμμα στο 4% του ΑΕΠ.

ενικος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ