18 Οκτ 2013

«Την πληρώνουν» οι ανάπηροι

«Την πληρώνουν» οι ανάπηροι

Μόλις στο 1/3 των ατόμων με αναπηρία έχουν δοθεί οι νέες κάρτες για δωρεάν και φθηνότερες μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Οπως τους λένε στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, η γραμματεία Πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας έχει διανείμει λιγότερες κάρτες - τουλάχιστον μέχρι ώρας. Σε όσους δεν έχουν πάρει κάρτα θα ανανεωθεί η ισχύς της παλιάς μέχρι το τέλος του χρόνου. Πάντως, πέρυσι λιγότεροι ανάπηροι έλαβαν κάρτα μετακινήσεων και οι περισσότεροι με μεγάλη καθυστέρηση, ενώ εξαιρέθηκαν οι ανασφάλιστοι.

Δεν είναι η μόνη περίπτωση που η κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλει «ντε φάκτο» περικοπές στις παροχές και τα δικαιώματα των ΑμεΑ. Τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) λειτουργούν σαν «σφαγεία», μειώνοντας τα ποσοστά αναπηρίας από χρόνια πάσχοντες και ανάπηρους -κάτω από 67%- προκειμένου να μη δικαιούνται επιδόματα, δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη, να μειώνονται οι αναπηρικές συντάξεις. Η εξέταση και η επανεξέταση των αναπήρων στα ΚΕΠΑ γίνεται με πολλούς μήνες έως και χρόνο καθυστέρηση και στο διάστημα αυτό μπορεί να λήξει η ασφάλισή τους και να μη δικαιούνται καθόλου ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ούτε κάρτα δωρεάν και φθηνότερων μετακινήσεων και άλλες ελαφρύνσεις.

Καθημερινά επιβεβαιώνεται πόσο βρώμικη είναι η προπαγάνδα της κυβέρνησης για τους «ανάπηρους - μαϊμού» που τάχα ζούσαν σε βάρος των πραγματικά αναπήρων. Στην πραγματικότητα πρόκειται για συνειδητή πολιτική επιλογή της κυβέρνησης και της ΕΕ να μειωθούν τα κρατικά κονδύλια για παροχές Υγείας - Πρόνοιας και να φορτωθούν και οι ανάπηροι το βάρος της καπιταλιστικής κρίσης. Η έκθεση του ΟΟΣΑ άλλωστε φανερώνει πως οι περικοπές έχουν στόχο να μειωθούν μέχρι και στο μισό οι δαπάνες και οι δικαιούχοι για επιδόματα, συντάξεις και άλλες παροχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ