16 Οκτ 2013

ΙΡΛΑΝΔΙΑ Νέα μέτρα λιτότητας 2,5 δισ. ευρώ

ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Νέα μέτρα λιτότητας 2,5 δισ. ευρώ
Από λαϊκές κινητοποιήσεις φέτος το Φλεβάρη στο Λονδίνο
ΔΟΥΒΛΙΝΟ.--
Με τον ισχυρισμό ότι ο προϋπολογισμός για το 2014 θα είναι και ο τελευταίος που συντάσσεται υπό τους περιορισμούς της τρόικας των δανειστών ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν παρουσίασε χτες μείωση των δαπανών και αύξηση φορολογίας ύψους 2,5 δισ. ευρώ.
Προσθέτοντας ότι θα επιχειρηθεί η μείωση των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού κατά 4,8%, ο Ιρλανδός υπουργός ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, μείωση των εβδομαδιαίων επιδομάτων ανεργίας κατά τουλάχιστον 33% για τους νέους έως 24 ετών και κατά 25% για τους 25χρονους άνεργους, κατάργηση του ειδικού επιδόματος κάλυψης μέρους του κόστους των τηλεφωνικών συνδιαλέξων για τους συνταξιούχους από την 1η Γενάρη, περιορισμό επιδότησης στεγαστικών δανείων, επιβολή πρόσθετου τέλους 10 λεπτών του ευρώ σε μπίρα, οινοπνευματώδη ποτά και τσιγάρα και πρόσθετο τέλος 50 λεπτών ανά φιάλη κρασιού (πέρα από το τέλος του ενός ευρώ ανά φιάλη που είχε επιβληθεί πέρσι). Επιβάλλεται τέλος νέα τραπεζική εισφορά υπέρ του δημοσίου με στόχο εκτιμούμενο όφελος 150.000.000 ευρώ.
Κατά τα λοιπά, επιβεβαιώθηκε η πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη βρεφών και παιδιών έως 5 ετών, η διατήρηση του ΦΠΑ στο 9% για τρόφιμα και τουρισμό, η θέσπιση της επιδότησης ανακαίνισης κατοικίας και η πλήρης κατάργηση της φορολογίας επί των αεροπορικών ταξιδιών από τον Απρίλη του 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ