16 Οκτ 2013

Η εργατική τάξη έχει τη δύναμη να φέρει τα πάνω κάτω

Η εργατική τάξη έχει τη δύναμη να φέρει τα πάνω κάτω
Σε σύσκεψη εργαζομένων και συνδικαλιστών στο Εργατικό Κέντρο της Ξάνθης μίλησε την Κυριακή ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Από τη σύσκεψη με εργαζόμενους και συνδικαλιστές στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης
«
Η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι, είναι η κινητήρια δύναμη όλης της εξέλιξης. Είναι αυτή που παράγει τον πλούτο της χώρας. Είναι αυτή η τάξη που έχει προοπτική. Για μας, για το ΚΚΕ, η αστική τάξη που έχει αρκετούς αιώνες πλέον την εξουσία, είναι μια τάξη ξεπερασμένη. Μόνο που δυστυχώς, όπως λέμε, δεν έχει συνειδητοποιήσει αυτή τη δύναμή της η ίδια η εργατική τάξη, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, ο ίδιος ο λαός για να μπορέσουν να φέρουν τα πάνω κάτω και να γίνουν πραγματικά αφέντες του πλούτου που παράγουν».
Τα παραπάνω σημείωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, μιλώντας την Κυριακή 13 Οκτώβρη σε σύσκεψη συνδικαλιστών και εργαζομένων στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης. Σημείωσε την ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, να οικοδομηθεί η Λαϊκή Συμμαχία, που θα παλεύει για ανακούφιση από τις επιπτώσεις της καπιταλιστικής κρίσης, για επιμέρους κατακτήσεις και ταυτόχρονα θα ανοίγει το δρόμο της προοπτικής, που φτάνει στη διεκδίκηση και την εγκαθίδρυση της εξουσίας της εργατικής τάξης και των συμμάχων της.
Στη σύσκεψη, συμμετείχαν εκπρόσωποι από το Σύλλογο Δασκάλων, την ΕΛΜΕ, το Σωματείο Νοσοκομειακών Γιατρών, το Σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο Ξάνθης, τα δύο Σωματεία εργαζομένων της ΣΕΚΑΠ, τα δύο Σωματεία Οικοδόμων, το κλαδικό Σωματείο Επεξεργασίας Γάλακτος, των εργαζομένων στα «Πλαστικά Θράκης», των καθαριστριών, των ιδιωτικών υπαλλήλων - εμποροϋπαλλήλων, το κλαδικό Ιματισμού - Κλωστοϋφαντουργίας - Δέρματος, της ΔΕΥΑΞ και των καπνεργατών.
Στις τοποθετήσεις τους, οι συνδικαλιστές κατήγγειλαν την πολιτική της κυβέρνησης που διαλύει την Υγεία και την Παιδεία, τσακίζει τις εργασιακές σχέσεις, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, προκειμένου να στηρίξει τα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Οπως είπαν, στα σχολεία υπάρχουν ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων, τα ολοήμερα υπολειτουργούν, τα προνήπια πηγαίνουν στο σχολείο εκ περιτροπής. Στονοσοκομείο από τη Δευτέρα σταμάτησαν τα τακτικά χειρουργεία καθώς το υπουργείο δεν καλύπτει τις 3 κενές θέσεις αναισθησιολόγων, ενώ αντίστοιχο πρόβλημα έλλειψης γιατρών υπάρχει και στην καρδιολογική κλινική. Οπως καταγγέλθηκε, υπάρχουν 100 φιάλες αίματος που συγκεντρώθηκαν από εθελοντική αιμοδοσία οι οποίες δεν μπορούν να ελεγχθούν γιατί δεν υπάρχουν αντιδραστήρια. Το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της έλλειψης ασθενοφόρων και πληρωμάτων, ξεκίνησαν οι διακομιδές των ασθενών με ιδιωτικά ασθενοφόρα.
Στη ΣΕΚΑΠ, οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την επίθεση της νέας εργοδοσίας που προχώρησε σε απολύσεις και προσπαθεί να επιβάλει μειώσεις μισθών με ατομικές συμβάσεις. Αντιμέτωποι με την κλιμάκωση της εργοδοτικής επίθεσης είναι και οι εργαζόμενοι στη γαλακτοβιομηχανία «ΡΟΔΟΠΗ», όπου απολύονται οι παλιοί εργαζόμενοι και αντικαθίστανται με νέους, με 586 ευρώ μισθό, ενώ για όσους παλιούς απομένουν στη δουλειά η εργοδοσία σχεδιάζει να επιβάλει μειώσεις μισθών με ατομικές συμβάσεις. Οι οικοδόμοι και οι άλλοι εργαζόμενοι στις κατασκευές τσακίζονται από την ανεργία που στο νομό ξεπερνά το 80%.
Οι καθαρίστριες των σχολείων που απασχολούνται με σύμβαση έργου, καταγγέλθηκε ότι δεν θα πληρωθούν για όλο το διάστημα της εργασίας τους, καθώς οι συμβάσεις υπογράφηκαν με καθυστέρηση τουλάχιστον ενός μήνα.
Κλείνοντας τη συζήτηση, ο Δ. Κουτσούμπας προειδοποίησε ότι ακόμη και αν τελειώσουν τα μνημόνια, είτε με ΝΔ είτε με ΣΥΡΙΖΑ, νόμοι και μέτρα αντιλαϊκά θα συνεχίσουν να παίρνονται. Σημείωσε ότι είναι αναγκαίο σήμερα η εργατική τάξη να βγάλει συμπεράσματα από την πείρα της και να κατανοήσει ότι όσο ακολουθείται αυτός ο δρόμος ανάπτυξης, δεν θα έχει κανένα όφελος, παρά μόνο δεινά. Θα πρέπει τόνισε να ανοίξει η συζήτηση μέσα στους χώρους δουλειάς για το τι κίνημα χρειάζεται και να οργανωθεί η αντεπίθεση, ενώ ξεκαθάρισε ότι οι κομμουνιστές θα συνεχίσουν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ