16 Οκτ 2013

Φορτώνουν τα σπασμένα στις πλάτες του λαού

Φορτώνουν τα σπασμένα στις πλάτες του λαού
Προεργασίες για την επόμενη φάση κλιμάκωσης. Στην Αθήνα ο επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ
Τίποτα δεν έχει να περιμένει ο λαός από τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα
Eurokinissi
Τα προαποφασισμένα αντιλαϊκά μέτρα, τα εμφανιζόμενα «ελλείμματα» των ασφαλιστικών ταμείων για το 2014, ταυτόχρονα με τον προσδιορισμό και τον τρόπο κάλυψης του «δημοσιονομικού» και του «χρηματοδοτικού» κενού για την ερχόμενη διετία (2014-2015) αποτελούν την ατζέντα των συνομιλιών της συγκυβέρνησης και των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών. Το κλίμα προετοιμάζεται ήδη και από τις επίσημες δηλώσεις παραγόντων της ΕΕ, ενώ σήμερα Τετάρτη έρχεται για διαβουλεύσεις στην Αθήνα ο επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, Τ. Βίζερ.
Ολα τα εξεταζόμενα μέτρα και όλες οι επιμέρους εκδοχές επιβεβαιώνουν την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, με διαδοχικά μέτρα και μετά το β' εξάμηνο του 2014, δηλαδή και μετά την εξάντληση των δόσεων από τα τρέχοντα δάνεια.
Ειδικότερα:
-- Από τα προαπαιτούμενα αντιλαϊκά μέτρα και για την εκταμίευση της δόσης (1 δισ. ευρώ), που αρχικά προγραμματιζόταν για τις αρχές του Οκτώβρη, απομένουν το τελικό σχέδιο για τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στις βιομηχανίες ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ, με ορίζοντα να εφαρμοστεί μέχρι το τέλος του 2013, καθώς επίσης ο εντοπισμός και η υπαγωγή σε «προγράμματα διαθεσιμότητας» δεκάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων.
-- Στα «γεμάτα» ξεκίνησε η συζήτηση για το «χρηματοδοτικό κενό», ιδιαίτερα στο πλαίσιο του προχτεσινού συμβουλίου Γιούρογκρουπ. Το ζήτημα αφορά τις δανειακές υποχρεώσεις του κράτους, δηλαδή την αποπληρωμή τοκοχρεολυτικών δόσεων που λήγουν και οι οποίες δεν καλύπτονται από τις αναμενόμενες, μέχρι σήμερα, εκταμιεύσεις από τα δάνεια των ΕΕ και ΔΝΤ. Το «Δεκέμβρη ή το Γενάρη θα γίνει η συζήτηση για την κάλυψη του "χρηματοδοτικού κενού" στην Ελλάδα», σύμφωνα με τον επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με δηλώσεις στελεχών της, το προσδιορίζει στα 5 με 6 δισ. ευρώ για το 2014 και από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, κοντά στα 10,5 δισ. για τη διετία 2014-2015. Γύρω από τον τρόπο κάλυψης του «χρηματοδοτικού κενού» έχουν ξεσπάσει και οι αντιθέσεις μεταξύ ΕΕ - ΔΝΤ, οι οποίες αφορούν το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» ή άλλου τύπου «ελάφρυνσης».
-- Σε συνδυασμό με το προηγούμενο, θα ξεκινήσει και η συζήτηση για το «δημοσιονομικό κενό». Ως «δημοσιονομικό κενό» ορίζεται η διαφορά που προκύπτει ή που «εκτιμούν» ότι θα προκύψει στα επόμενα χρόνια ανάμεσα στα κρατικά έσοδα και τις κρατικές δαπάνες. Κάθε «απόκλιση», συνεπάγεται νέα αντιλαϊκά μέτρα, τουλάχιστον αντίστοιχου ύψους. Στο σφαγείο οδηγούνται και οι δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων, τα «ελλείμματα» των οποίων αποτελούν «ειδικό κεφάλαιο» στα παζάρια ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς. Τα σπασμένα θα φορτωθούν και πάλι στα λαϊκά στρώματα, τόσο με την απογείωση της φοροληστείας με νέους φόρους και χαράτσια, όσο και από την παραπέρα διάλυση των κρατικών κονδυλίων που έχουν να κάνουν με τις λαϊκές ανάγκες.
Συζήτηση για την τραπεζική ένωση
Βήματα στην κατεύθυνση της ενιαίας εποπτείας στις τράπεζες, γενικότερα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ΕΕ, «βλέπουν» οι παράγοντες της Κομισιόν, μετά και από τη σχετική συζήτηση που πραγματοποιήθηκε χτες σε επίπεδο υπουργών Οικονομίας της ΕΕ(ΕΚΟΦΙΝ).
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Μ. Μπαρόζο, δήλωσε ότι η τελική έγκριση της Ενιαίας Εποπτικής Αρχής είναι το «πρώτο βήμα προς την τραπεζική ένωση», και ο Επίτροπος για θέματα Εσωτερικής Αγοράς Μ. Μπαρνιέχαρακτήρισε «ιστορική» την απόφαση. Ταυτόχρονα εκδηλώνονται ξανά οι αντιθέσεις μεταξύ των αστικών τάξεων των κρατών μελών της ΕΕ. Ενδεικτικά, ο Γερμανός υπουργός Β. Σόιμπλε, σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία, εμφανίστηκε αρνητικός στο ενδεχόμενο απευθείας στήριξης των ευρωπαϊκών τραπεζών, δηλαδή χωρίς τη διαμεσολάβηση και με υπευθυνότητα των κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.
Ψέμα πάνω στο ψέμα
Ούτως ή άλλως ο οπορτουνισμός αναστολές δε διέθετε ποτέ. Στη σημερινή φάση... εξέλιξής του όμως έχει γίνει εντελώς ξετσίπωτος. Τόσο, που το ψέμα να έχει γίνει η «μητρική του γλώσσα».
Δήλωσε χτες ο Αλ. Τσίπρας σε εκδήλωση σχετική με την Παιδεία, τις διαθεσιμότητες κλπ.: «Αλλά το πιο σημαντικό, είδαμε να δρομολογείται πλέον ανοιχτά η επιβολή διδάκτρων, ξεκινώντας από τις μεταπτυχιακές σπουδές. Πρόκειται για τη λογική του "επιχειρηματικού Πανεπιστήμιου", που παλιότερα υπήρξε το όνειρο των πιο άρρωστων νεοφιλελεύθερων μυαλών στην Ευρώπη, και το οποίο τώρα με το μνημόνιο γίνεται πραγματικότητα στην Ελλάδα. Τι σημαίνει αυτό. Οτι η εποχή που η Παιδεία ήταν δημόσιο αγαθό, και μπορούσαν όλοι να έχουν πρόσβαση ανεξάρτητα από τις οικονομικές τους δυνατότητες, τελειώνει. Ερχεται η Παιδεία ως κερδοφόρος αγορά εκπαιδευτικών υπηρεσιών και πτυχίων. Εκεί θα ισχύσει ό,τι ισχύει παντού για τις ιδιωτικοποιήσεις: Για να μπορέσει κάθε καρυδιάς καρύδι να μπει στο χώρο και να κερδοσκοπήσει, θα πρέπει το Δημόσιο Πανεπιστήμιο να υποβαθμιστεί αντίστοιχα, και να παρέχει τις υπηρεσίες του με κόστος και μάλιστα υψηλό. Διότι έτσι διασφαλίζεται αυτό που αποκαλούμε εντός πολλών εισαγωγικών "ανταγωνιστικότητα" του ιδιωτικού τομέα»...
Αυτά τώρα, που τα θέλγητρα της κυβερνητικής καρέκλας τον αναγκάζουν να λέει όσα οι συνομιλητές του θέλουν να ακούσουν και να παριστάνει πότε πότε - βασικά όταν δεν απευθύνεται στους καπιταλιστές - την «αριστερή αντιπολίτευση». Ας δούμε τι έλεγε όμως ο Αλ. Τσίπρας όταν δεν υπήρχε τέτοια ανάγκη: «Δεν είμαστε εχθρικοί προς τα ιδιωτικά πανεπιστήμια», «το κύρος του δημόσιου πανεπιστημίου δε θίγεται από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια»! Και τα έλεγε στην εφημερίδα «Σημερινή» της Κύπρου, στις 16/6/2008.
Είναι γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία αντίρρηση στη συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε όλους τους κρίσιμους τομείς - Παιδεία, Πγεία κ.ά. Αλλωστε ευρωβουλευτής του ήταν ο Αλ. Αλαβάνος όταν αξίωνε από την Κομισιόν να τραβήξει το αυτί της Ελλάδας γιατί δεν αναγνώριζε τα ΚΕΣ.
Πρόεδρός του ήταν ο Αλ. Τσίπρας όταν δήλωνε πως το κράτος«οφείλει να στήσει έτσι το εκπαιδευτικό του σύστημα, ώστε να παράγει γνώση που αξιοποιείται, να πουλιέται ακριβά στην αγορά εργασίας και, ταυτόχρονα, ο Χ ή ο Ψ επιχειρηματίας να ξέρει ότι αυτό που θα επιτύχει εδώ δε θα το βρει αλλού»(συνέντευξη Αλ. Τσίπρα στην εφημερίδα «Athens Voice», τεύχος 212). Πάγιο αίτημά τους είναι και η «αυτονομία του δημόσιου πανεπιστημίου».
Μόνο που ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα παράγει για να πουλάει και μάλιστα ακριβά, δεν μπορεί παρά να είναι ένα σύστημα πλήρως εμπορευματοποιημένο, απρόσιτο για τα παιδιά της εργατικής λαϊκής οικογένειας, υποταγμένο στις ανάγκες των καπιταλιστών που δεν συναντώνται πουθενά με αυτές του λαού.
Αυτό σημαίνει στην πραγματικότητα «αυτόνομο» πανεπιστήμιο: αναζήτηση πόρων, συνεργασία με επιχειρήσεις, αγοραπωλησία «επιστημονικών» υπηρεσιών, απόλυτη υποταγή της παρεχόμενης εκπαίδευσης και της διενεργούμενης έρευνας στις ανάγκες των μονοπωλίων, δίδακτρα στους φοιτητές και πλήρης εμπορευματοποίηση όλης της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ