24 Νοε 2013

ΟΟΣΑ «Εύθραυστη» η παγκόσμια οικονομία

ΟΟΣΑ
«Εύθραυστη» η παγκόσμια οικονομία







Δυσμενέστερες, σε σχέση με εκείνες του περασμένη Μάη, είναι οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ για την πορεία τις παγκόσμιας οικονομίας τα επόμενα δύο χρόνια, στις οποίες αναπροσαρμόζει προς τα κάτω τις προβλέψεις για τους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ στις 34 χώρες - μέλη του. Επιπλέον, εφιστά την προσοχή για το ενδεχόμενο «εκτροχιασμού» ακόμη και αυτών των ισχνών ρυθμών ανάπτυξης, εξαιτίας της συνεχιζόμενης «αστάθειας» στις χρηματοπιστωτικές αγορές αλλά και της «εύθραυστης» κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι ισχυρότερες οικονομίες.


Οι «ανησυχίες» του ΟΟΣΑ ενισχύονται και εξαιτίας των προβλέψεων περί «επιβράδυνσης» των ρυθμών ανάπτυξης στις λεγόμενες αναδυόμενες οικονομίες - Ρωσία, Βραζιλία, Ινδία, Ινδονησία, Μεξικό, Τουρκία και Ν. Αφρική - για τις οποίες αναφέρει συγκεκριμένα ότι «δεν μπορούν να συνεχίσουν να αναπτύσσονται με τους ρυθμούς που το επιτύγχαναν». Για την Κίνα η πρόβλεψη του ΟΟΣΑ «δείχνει» ανάπτυξη 8,2% του ΑΕΠ το ερχόμενο έτος, από 7,7% φέτος, και αύξηση της εσωτερικής ζήτησης, με την υποσημείωση ότι πρέπει να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, για να μην μπει η χώρα σε περιπέτειες...

Πιο συγκεκριμένα, οι αναθεωρημένες προβλέψεις του ΟΟΣΑ για τις χώρες - μέλη του δείχνουν αύξηση του ΑΕΠ για το 2013 κατά 1,2%, το 2014 κατά 2,3% και 2,7% το 2015, ενώ για την παγκόσμια οικονομία αναμένεται αύξηση 2,7% το τρέχον έτος, 3,6% το 2014 και 3,9% το 2015. Ειδικά για τις ΗΠΑ το ΑΕΠ αναμένεται το έτος που έρχεται να αυξηθεί κατά 2,9% και 3,4% το 2015. Μείωση του ΑΕΠ κατά 1,5% αναμένει για την Ιαπωνία, και ακόμη 1% το 2015, ενώ απολύτως οριακή είναι η πρόβλεψη ανάκαμψης του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη κατά 1% το 2014 και 1,6% το 2015.

Παρά τις - «με το ζόρι» θα μπορούσε να πει κανείς - προβλέψεις για «ανάπτυξη», στην έκθεση του ΟΟΣΑ εφιστάται η προσοχή σε μια σειρά κινδύνους που μπορεί να κάνουν ακόμη και αυτές τις συγκρατημένες προβλέψεις θρύψαλα: Αυτοί αφορούν στην «ανησυχητική επιβράδυνση» των ρυθμών αύξησης σε παγκόσμιο επίπεδο και στις άμεσες επενδύσεις αλλά και στην «επίμονα υψηλή ανεργία», ιδιαίτερα στην Ευρωζώνη.
Αναταραχή στον ορίζοντα...

«Αναταραχή στον ορίζοντα» της παγκόσμιας οικονομίας διέβλεψε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Angel Guria, κατά την παρουσίαση των συμπερασμάτων της έκθεσης στο Παρίσι την περασμένη βδομάδα, φροντίζοντας να απευθύνει συστάσεις ως προς τη νομισματική πολιτική που ακολουθούν τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρωζώνη. Ενδεχόμενη μείωση της παροχής ρευστότητας από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, είπε, θα μπορούσε να σημάνει την έναρξη μίας νέας περιόδου «αστάθειας» για την παγκόσμια οικονομία, ενώ προέτρεψε τη ζώνη του Ευρώ - στην πραγματικότητα τη Γερμανία - να ακολουθήσει το παράδειγμα του υπερατλαντικού συμμάχου της για να αποφευχθεί ένας νέος κύκλος αστάθειας. Ο ΟΟΣΑ παίρνει θέση και στη διένεξη που «σέρνεται» στο εσωτερικό των ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα, αναφορικά με το όριο δανεισμού της χώρας και τοποθετείται σαφώς στο πλευρό εκείνης της μερίδας των αστών που επιθυμεί την κατάργησή του.

Στο ίδιο σκεπτικό εντάσσεται και η φανερή ικανοποίηση για την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει σε μείωση του βασικού της επιτοκίου δανεισμού - το οποίο υπενθυμίζουμε έπεσε στο ιστορικά χαμηλό ποσοστό του 0,5% - σημειώνοντας επίσης ότι μπορεί να απαιτηθούν αποφάσεις στην ίδια κατεύθυνση εάν «ενταθούν οι κίνδυνοι αποπληθωρισμού». Τέλος, τάσσεται υπέρ των προγραμμάτων ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, όπου απαιτείται, και καλεί σε περαιτέρω πρόοδο στα βήματα τραπεζικής ενοποίησης στην Ευρωζώνη.
Δύο συμπεράσματα

Εν κατακλείδι, απ' όλα τα παραπάνω γίνονται φανερά δύο βασικά πράγματα: Πρώτο, ότι ο ΟΟΣΑ τάσσεται σαφώς υπέρ εκείνου του μείγματος καπιταλιστικής διαχείρισης που προκρίνει μία «χαλαρή» νομισματική πολιτική, γι' αυτό το λόγο καλεί σε «τύπωμα χρήματος» από τις κεντρικές τράπεζες των ισχυρών οικονομιών, με στόχο τον περιορισμό των «αποπληθωριστικών τάσεων», ως μέσο περιορισμού και συγκράτησης των συνεπειών της ύφεσης, της μείωσης του όγκου του παγκόσμιου εμπορίου, των άμεσων επενδύσεων, της ανεργίας. Τάσσεται δηλαδή με το στρατόπεδο των κυρίαρχων σήμερα οικονομικών κύκλων των ΗΠΑ στο σκληρό ανταγωνισμό τους καταρχήν με τη Γερμανία αλλά και όλων όσοι ακολουθούν στον έναν ή τον άλλο βαθμό «σκληρή» νομισματική πολιτική.

Δεύτερο και σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι, όπως ομολογούν και αστοί οικονομικοί αναλυτές στο εσωτερικό και το εξωτερικό, οι προτάσεις του ΟΟΣΑ ακόμη και αν υιοθετηθούν από τα αντιμαχόμενα αστικά στρατόπεδα - πράγμα απίθανο - έχουν μόνο προσωρινό χαρακτήρα. Ολοι αναγνωρίζουν ότι απαιτείται κάτι περισσότερο από το τύπωμα χρήματος για να αντιμετωπιστεί η ύφεση και το ενδεχόμενο μιας αναιμικής ανάκαμψης. Το πρόβλημα (τους) είναι ότι δεν υπάρχει μόνιμος και σταθερός τρόπος για το ξεπέρασμα των εγγενών αντιφάσεων του καπιταλισμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα αδιέξοδα του, όπως έχει δείξει η Ιστορία, τα ξεπερνά προσωρινά με εξαιρετικά οδυνηρούς για τους λαούς τρόπους. Εκτός κι αν οι λαοί αποφασίσουν να τον θέσουν στο παρελθόν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ