10 Ιαν 2014

Καταστρώνουν σχέδια επεμβάσεων

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ
Καταστρώνουν σχέδια επεμβάσεων
Συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλου, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, E. Brok
Σχέδια επεμβάσεων σε μια ευρεία γεωγραφική ζώνη που φτάνει πολύ πέρα από τα σύνορα της ΕΕ καταστρώνουν τα επιτελεία της λυκοσυμμαχίας και η Ελληνική Προεδρία προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των ευρωενωσιακών μονοπωλίων στις συγκρούσεις με τα μονοπώλια άλλων δυνάμεων, π.χ. για τον απρόσκοπτο ενεργειακό ανεφοδιασμό των κρατών μελών. Σε αυτό το πλαίσιο αποφάσεων κινήθηκε και η συνάντηση, χθες το πρωί, του υπουργού Εξωτερικών και αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλου, με τον Γερμανό πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου E. Brok.
Στη συνάντηση συζήτησαν μεταξύ άλλων σχετικά με τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας, ιδίως σε ό,τι αφορά τον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, της πολιτικής διεύρυνσης και της πολιτικής «Γειτονίας» της ΕΕ.
Μετά τη συνάντηση, ο Ευ. Βενιζέλος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Μιλήσαμε για τα μεγάλα προβλήματα της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, για την κατάσταση στη Μεσόγειο, για πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρουμε σε σχέση με τη Συρία, με το Λίβανο, με την Αίγυπτο, με τη Λιβύη, για τη συνεργασία των μεσογειακών χωρών, ιδίως στον ενεργειακό τομέα». Ζητήματα και προτεραιότητες δηλαδή που θέτει η ΕΕ, ώστε σε εφαρμογή και της «Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας», του στρατιωτικού - πολεμικού βραχίονα της ΕΕ, να απλώνει την ιμπεριαλιστική της δράση σε κάθε σημείο του κόσμου, πολύ πέρα ακόμα και από τη ζώνη που περιλαμβάνεται στα πλαίσια της «Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας».
Ο Brok από την πλευρά του χαρακτήρισε την περιοχή του Νότου, «επικίνδυνη περιοχή, όπου εκκρεμούν αρκετά θέματα (...) Θα αναφέρω και συγκεκριμένα παραδείγματα, την κατάσταση στη Συρία και το Λίβανο».
«Συζητήσαμε», συμπλήρωσε, «και νομίζω συμφωνήσαμε και για θέματα κοιτασμάτων αερίου, τα οποία υπάρχουν στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Σε αυτόν τον τομέα, ας μην ξεχνάμε, ότι μπορούν να δημιουργηθούν περιπλοκές. Υπάρχει αλληλοσύνδεση συμφερόντων στον τομέα αυτόν, άρα, δηλαδή, είναι σαφές ότι και γι' αυτά τα θέματα πρέπει να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες». Σαφής η αναφορά στις ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες για το ποια μονοπώλια ποιων κρατών θα βάλουν στο χέρι τον ορυκτό πλούτο των λαών. Κόντρες που ανάβουν φιτίλια τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε γενικευμένες συρράξεις.
Ο Ε. Brok εξήγγειλε επίσης ότι η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πριν τις ευρωεκλογές του Μάη, θα διοργανώσει μια ακρόαση όπου θα συζητηθούν «θέματα Δικαίου της θάλασσας» (βλ. χάραξη ΑΟΖ). «Εχουμε κράτη - μέλη στην ΕΕ, τα οποία έχουν συζητήσει και καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις για το θέμα αυτό, αναφέρομαι στην Αίγυπτο και την Ελλάδα, υπάρχουν βέβαια και κάποιες εκκρεμότητες με την Τουρκία, την Κύπρο, όλες τις όμορες χώρες αυτής της περιοχής, και νομίζω ότι μια τέτοια ακρόαση ενδείκνυται», ανέφερε.
ΑΣΚΗΣΗ ΜΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΚΟΜΑΝΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ
Βαθαίνει η εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Κοινές ασκήσεις με τις Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ, κομμένες και ραμμένες στις ανάγκες των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ
Πληθαίνουν οι «επισκέψεις» Αμερικανών στρατιωτικών στην Ελλάδα, για να διεξάγουν κοινές ασκήσεις με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, δείγμα κι αυτό του πόσο βαθαίνει η εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς, προκειμένου να προωθηθούν τα συμφέροντα της ελληνικής άρχουσας τάξης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, από τις 5 Γενάρη και έως τις 19 του μήνα, διεξάγεται από το ΓΕΑ «Διμερής Ασκηση Ελλάδος - ΗΠΑ», συγκεκριμένα μεταξύ τμημάτων Ειδικών Επιχειρήσεων και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (μονάδες της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων που ανήκει στο ΓΕΕΘΑ) και τμημάτων της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (κομάντος και μέσα της σμηναρχίας 352nd Special Operations Group).
Οι δραστηριότητες της άσκησης απλώνονται στον όρμο της Ελευσίνας, στην περιοχή των Μεγάρων και στο πεδίο βολής «Καράβια». Αντικείμενα εκπαίδευσης είναι η εκτέλεση αλμάτων μέρα και νύχτα, η συσκευασία και ρίψη ελαστικής λέμβου μέρα και νύχτα, η συσκευασία και ρίψη φόρτου διαφορετικών τύπων μέρα και νύχτα.
Κατά πληροφορίες, η συνεκπαίδευση των Ελλήνων και των Αμερικανών κομάντος περιλαμβάνει διάσωση πιλότων σε εχθρική περιοχή μετά από πτώση μαχητικού αεροσκάφους, παροχή πρώτων βοηθειών στο πεδίο της μάχης, εκτέλεση καταρρίχησης «fast rope» και εκτέλεση αλμάτων στατικού ιμάντα, αλλά και ελεύθερης πτώσης. Τα άλματα θα πραγματοποιηθούν μέρα και νύχτα, πιθανότατα στον Ασπρόπυργο, ενώ κατά τη διάρκεια της μέρας θα γίνουν και καταδύσεις με σενάριο άσκησης τη διείσδυση σε εχθρικά εδάφη, αλλά και την «εξουδετέρωση απειλής».
Από ελληνικής πλευράς φέρονται να συμμετάσχουν στελέχη από το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ), τη Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ), τη Ζ΄ Μοίρα Αμφιβίων Καταδρομών (Ζ΄ ΜΑΚ), την 31η Μοίρα Επιχειρήσεων Ερευνας - Διάσωσης (31η ΜΕΕΔ), τη 2η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών (2 ΜΑΛ), το 575 Τάγμα Πεζοναυτών (575 Τ/ΠΝ), τη Σχολή Αλεξιπτωτιστών (ΣΧΑΛ) και το 865 Τάγμα Εναέριου Ανεφοδιασμού (865 ΤΕΝΕΦ).
Απ' την πλευρά των Αμερικανών, η 352η σμηναρχία Ειδικών Επιχειρήσεων είναι ειδική μονάδα της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, εξοπλισμένη με ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει για την πραγματοποίηση τέτοιων ειδικών επιχειρήσεων. Εχει λάβει μέρος στην υποστήριξη επιχειρήσεων στο Ιράκ, στη Γιουγκοσλαβία και αλλού. Λέγεται ότι στελέχη της είχαν πραγματοποιήσει συνεκπαίδευση με τις ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις και το Μάη του 2013.
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΥΠΕΞ
Με άξονα τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις
Για «μακρύ ακόμα δρόμο που πρέπει να διανυθεί» έκανε λόγο ο Φ. Β. Σταϊνμάγερ
Στην Αθήνα βρίσκεται από χτες ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, για πρώτη φορά μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, για να στηρίξει το αντιλαϊκό έργο της συγκυβέρνησης, να παράσχει πολιτική στήριξη στις αναδιαρθρώσεις που έχει ανάγκη και το ντόπιο κεφάλαιο, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τα συμφέροντα των γερμανικών μονοπωλίων. Σε αυτό το πλαίσιο συναντήθηκε με τον Ελληνα ομόλογό του και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ε. Βενιζέλο, ενώ αναμένονται συναντήσεις του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρόεδρο της Βουλής και τον πρωθυπουργό, όπως και με επιχειρηματίες.
Ο Γερμανός ΥΠΕΞ κατέστησε σαφές ότι το «πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων», τα σκληρά μέτρα πρέπει να συνεχιστούν. Ηδη πριν τη συνάντηση, μιλώντας στην ηλεκτρονική έκδοση του «Der Spiegel», ξεκαθάρισε ότι η ελληνική κυβέρνηση «έχει αναλάβει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» και ότι «είναι ακόμη μακρύς ο δρόμος που πρέπει να διανυθεί».
Σε άλλη συνέντευξη, στην εφημερίδα «Τα Νέα», επιχείρησε να δείξει ότι θα υπάρξει φως στο τούνελ, υποστηρίζοντας ότι βλέπει «αχτίδα φωτός» στην Ελλάδα και ότι υπάρχουν «ενδείξεις» για επιστροφή στην ανάπτυξη. Βέβαια, το μήνυμα αυτό αφορά τους μονοπωλιακούς ομίλους που προσδοκούν ανάκαμψη των κερδών τους πάνω στα συντρίμμια του λαού. Ερωτηθείς δε για το θέμα της μείωσης του ελληνικού χρέους, περιορίστηκε να αναφέρει ότι τους επόμενους μήνες θα γίνει συζήτηση στο Γιούρογκρουπ.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Ε. Βενιζέλο, ο σοσιαλδημοκράτης Γερμανός ΥΠΕΞ ανέφερε ότι «στην τρόικα εκπροσωπούνται οι σωστοί θεσμοί» και χαρακτήρισε απαραίτητη τη συμμετοχή του ΔΝΤ σε αυτήν «παρά την κριτική που ασκείται από την Ελλάδα και άλλες χώρες».
Προτροπές προς την κυβέρνηση να συνεχίσει τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που χρειάζεται το ευρωενωσιακό μεγάλο κεφάλαιο είχαμε χτες και από τον επίσης Γερμανό πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, E. Brok, ο οποίος μετά τη συνάντησή του χτες το πρωί με τον Ε. Βενιζέλο δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το σημαντικότερο που αυτή τη στιγμή τίθεται επί τάπητος είναι οι μεταρρυθμίσεις (...) Εμείς θα στηρίξουμε την ελληνική κυβέρνηση σε αυτή της την προσπάθεια, των μεταρρυθμίσεων και της εφαρμογής τους».
Ο E. Brok μετέφερε και το περιεχόμενο της συζήτησής του με τον Κλάους Ρέγκλινγκ, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), ο οποίος, όπως ανέφερε, «μας διαβεβαίωσε ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και ετέθη και το θέμα της παράτασης του ύψους των επιτοκίων, της μεγαλύτερης διάρκειας ισχύος των επιτοκίων που έχουν αποφασιστεί. Αυτό νομίζω είναι μία ενδιαφέρουσα πρόταση και νομίζω ότι αυτή την ενστερνίζεται και η Γερμανία και αυτό ας πούμε θα μπορούσε να αποτελέσει μία λύση του προβλήματος στην αντιμετώπιση του χρέους».
Συνάντηση βιομηχάνων για το Κυπριακό
Εκπρόσωποι του κεφαλαίου της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Κύπρου, με κοινή διακήρυξή τους, εκφράζουν την απόλυτη στήριξή τους στις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων, η Τουρκική Ενωση Βιομηχάνων «Tusiad», η Ελληνοκυπριακή Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων και η τουρκοκυπριακή ISAD, με μέλη των διοικήσεών τους, συναντήθηκαν την Τετάρτη, στην Πράσινη Γραμμή, στο ξενοδοχείο «Λήδρα Πάλας» και έδωσαν στη δημοσιότητα κοινή διακήρυξή τους.
Εγνοια των βιομηχάνων είναι να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για να διευκολυνθούν οι μπίζνες τους, πράγμα που επιδιώκουν και οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, που περιλαμβάνουν και την Κύπρο και στους οποίους συμμετέχει και η σημερινή κυβέρνηση του Ν. Αναστασιάδη. Το νέο «σχέδιο Ανάν», ντε φάκτο διχοτόμησης του νησιού, που προωθείται βέβαια δεν έχει καμία σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα και στις δύο κοινότητες του νησιού, εξυπηρετεί όμως τα μονοπωλιακά συμφέροντα που ορέγονται τον πλούτο της περιοχής.
Η πρόθεση των εκπροσώπων του κεφαλαίου αποτυπώνεται χαρακτηριστικά στη διακήρυξή τους. Σημειώνουν, μεταξύ άλλων, «οι τέσσερις οργανώσεις υπογραμμίζουν ότι μία λύση στο κυπριακό πρόβλημα θα δημιουργήσει μια υψηλού επιπέδου οικονομική συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών».

1 σχόλιο:

  1. Καλά ρε φίλε τα κείμενα σου, γράφε όμως και τις πηγές. Τι φοβάσαι μη σου πούμε ότι αντιγράφεις τον ριζοσπάστη;;;;;;;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

TOP READ