18 Ιαν 2014

ΔΑΝΙΑ Μαζικές απολύσεις και εκβιασμοί

ΔΑΝΙΑ
Μαζικές απολύσεις και εκβιασμοί


ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.-- Η εταιρεία «Danish Crown», κολοσσός στη βιομηχανία επεξεργασίας κρέατος, τα τελευταία χρόνια έχει απολύσει πάνω από 7.000 εργαζόμενους, με τη μόνιμη απειλή ότι στοιχίζουν πολλά σε σχέση με τους συναδέλφους τους στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.
Τον περασμένο Σεπτέμβρη εκβιάστηκαν οι εργαζόμενοι να δεχτούν μισθολογικές μειώσεις ύψους 20%, πράγμα που απέρριψαν στις γενικές συνελεύσεις με συντριπτική πλειοψηφία.
Η «κόκκινη κυβέρνηση» (που στηρίζεται και από τους Πρασινοκόκκινους, το αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στη Δανία), πιστή στο έργο της για την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας των μονοπωλίων, προσπάθησε το Δεκέμβρη σε συμφωνία με τους εργατοπατέρες του εργοδοτικού συνδικαλισμού, να πείσει τους εργαζόμενους να επενδύσουν μέρος του μισθού τους (να το χαρίσουν δηλαδή) σε εταιρεία που θα φρόντιζε με το αζημίωτο να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας στον κλάδο.
Η «Danish Crown» τα τελευταία χρόνια αυξάνει σταθερά τις πωλήσεις και τα κέρδη (τζίρος 58,2 δισ. κορόνες και κέρδη πάνω από 2 δισ. τον τελευταίο χρόνο), αλλά οι μόνοι ωφελημένοι από αυτή την εξέλιξη είναι οι μέτοχοι της εταιρείας, που τον τελευταίο χρόνο τους διανεμήθηκαν μπόνους ύψους 800 εκατ. κορονών, ενώ στους Δανούς εργαζόμενους μοιράστηκαν απολύσεις και ανεργία. Προχθές η εταιρεία ανακοίνωσε κλείσιμο τριών σφαγείων και 470 απολύσεις σε πρώτη φάση και 350 αργότερα, με την αιτιολογία του υψηλού μισθολογικού κόστους στη Δανία σε σχέση με την Πολωνία.
Πολιτικοί και εργατοπατέρες χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την απόφαση, υπόσχονται «φύκια για μεταξωτές κορδέλες», ότι δηλαδή θα βοηθήσουν τους απολυμένους με μορφωτικά σεμινάρια, αλλά αποδέχονται ντε φάκτο την απόφαση της εταιρείας αφού στηρίζουν την ανταγωνιστικότητα και την καπιταλιστική κερδοφορία. Οσο οι εργαζόμενοι στη Δανία αλλά και σε κάθε καπιταλιστική χώρα δεν ξεκόβουν από τις δυνάμεις που διαχειρίζονται το εκμεταλλευτικό σύστημα, δεν σταματούν να έχουν αυταπάτες για λύσεις εντός των τειχών από ...αριστερές κυβερνήσεις, δεν θα μπορούν να ικανοποιούν τις διευρυμένες ανάγκες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ