13 Φεβ 2014

Με αφορμή το «φόρο λίπους» στη Δανία

Με αφορμή το «φόρο λίπους» στη Δανία
Συζήτηση γίνεται από την κυβέρνηση για την επιβολή του λεγόμενου «φόρου λίπους». Ηδη όμως ανάλογος φόρος είχε επιβληθεί στη Δανία από το 2010. Η τότε κυβέρνηση του φιλελεύθερου συνασπισμού είχε επιβάλει τον λεγόμενο «φόρο λίπους» σε μια σειρά προϊόντα. Κριτήριο ήταν το 2,5% σε περιεκτικότητα λίπους. Οποια προϊόντα είχαν ποσοστό λίπους πάνω από 2,5% φορολογούνταν ανάλογα, με αποτέλεσμα βασικά για τη διατροφή του λαού προϊόντα, όπως το βούτυρο, το κρέας, τα αλλαντικά, τα γλυκά κ.ά. να γίνουν πολύ ακριβότερα και μάλιστα σε περίοδο κρίσης που σημειώνεται αντίστοιχα μείωση των μισθών.
Η αποκαλούμενη ως «κόκκινη κυβέρνηση», αυτή των σοσιαλδημοκρατών, μετά την εκλογή της το 2011, με το δικαιολογητικό ότι θα πάρει μέτρα για την προστασία της υγείας του λαού και την πρόληψη ασθενειών που προέρχονται από το πάχος, διεύρυνε τη λίστα με μια σειρά προϊόντα, μεταξύ άλλων και τη ζάχαρη. Το οπορτουνιστικό κόμμα των Πρασινοκόκκινων, μέλος του ΚΕΑ, δήλωσε αντίθετο σ' αυτά τα μέτρα, έμεινε όμως στα λόγια, αφού συνέχισε να δίνει ψήφο στήριξης σ' αυτήν την αντιλαϊκή κυβέρνηση, όπως και με μια σειρά άλλα σοβαρά θέματα. Είναι ενδεικτικό ότι η τιμή για ένα πακέτο βούτυρο 250 γρ. ξεπέρασε τα 3 ευρώ και οι εταιρείες, για να διατηρήσουν τα κέρδη τους, λιγόστεψαν το περιεχόμενο των πακέτων κι έτσι το βούτυρο άρχισε να πουλιέται στην ίδια τιμή που είχε πριν, όμως το πακέτο από 250 γρ. έγινε 200 γρ.
Τα έσοδα από αυτήν τη φοροληστεία ξεπέρασαν τα 2,5 δισ. κορώνες.
Μετά από σωρεία αντιδράσεων και πάλι για ψηφοθηρικούς λόγους, στο τέλος του 2012 αποσύρθηκε η φορολογία του λίπους.
Αν όμως η δανέζικη κυβέρνηση πραγματικά είχε ενδιαφέρον για την υγεία του λαού, υπήρχαν μια σειρά άλλα μέτρα να πάρει. Για παράδειγμα, ενώ όλοι οι ειδικοί συστήνουν διατροφή με περισσότερα λαχανικά και φρούτα, ο ΦΠΑ σ' αυτά τα είδη ανέρχεται στο 25%! Ακόμα έχουν, με ευθύνη των δήμων, ανέβει αισθητά τα κόμιστρα στα αθλητικά κέντρα και σε πολλά από αυτά, που είναι στην ευθύνη των δήμων, σήμερα έχουν μπει χορηγοί, άλλα ιδιωτικοποιούνται και η συμμετοχή κοστίζει, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο αριθμός των παιδιών και των νέων που γυμνάζονται συστηματικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ