22 Φεβ 2014

ΣΥΡΙΖΑ «Υποχρέωση του κράτους η στήριξη των βιομηχάνων»

ΣΥΡΙΖΑ
«Υποχρέωση του κράτους η στήριξη των βιομηχάνων»
Εκτός από τη διατύπωση ανάλογων θέσεων φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει μπροστά και με πρωτοβουλίες για την ικανοποίηση των αιτημάτων των καπιταλιστών στο όνομα της «ανάπτυξης» και της αντιμετώπισης της «αποβιομηχάνισης». Ο λόγος για την αξίωση των βιομηχάνων για μείωση του ενεργειακού κόστους, να απολαμβάνουν δηλαδή φτηνότερο ρεύμα στις λεγόμενες ενεργοβόρες βιομηχανίες, όπως οι χαλυβουργίες, οι αλουμινουργίες κλπ.
Συγκεκριμένα αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε και έθεσε το ζήτημα αυτό στον πρόεδρο της ΔΕΗ Α. Ζερβό. Σε δελτίο Τύπου, που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, αναφέρεται: «Αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης η μείωση του ενεργειακού κόστους και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν υπάρξουν σοβαρές πολιτικές αποφάσεις στο κομμάτι που αφορά στο 70% του κόστους και το οποίο δεν ελέγχεται από τη ΔΕΗ (άμεση κατάργηση Μηχανισμού Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους, Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος για τους ιδιώτες παραγωγούς ρεύματος από ΦΑ, κατάργηση Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο Πετρέλαιο και ΦΑ που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ρεύματος, αναστολή πληρωμής τέλους ρύπων κ.ά.). Ωστε να δίνεται δωρεάν η ελάχιστη αναγκαία ποσότητα στα φτωχά νοικοκυριά και να μειωθεί η τιμή του για τη βιοτεχνία και την ενεργοβόρο βιομηχανία. Η αναγκαία στήριξη της βιομηχανίας είναι υποχρέωση του κράτους και όχι της ΔΕΗ η οποία δεν μπορεί να πουλάει ενέργεια κάτω του κόστους».
Βεβαίως το να δίνεται η «ελάχιστη αναγκαία ποσότητα δωρεάν» στα φτωχά νοικοκυριά σημαίνει στην πραγματικότητα ρεύμα με το «δελτίο» - το επόμενο βήμα είναι η ηλεκτροδότηση νοικοκυριών συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, όπως συμβαίνει σε ορισμένα καπιταλιστικά κράτη της Δυτικής Ευρώπης. Είναι όμως φυσικό όταν ζητάς φτηνό ρεύμα για τις βιομηχανίες να μην μπορεί να ζητάς και δωρεάν ρεύμα με βάση τις ανάγκες για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά. Ετσι διαμορφώνεις θέσεις διαχείρισης της φτώχειας τους...
Κατά τα άλλα, σε non paper που κυκλοφορεί ο ΣΥΡΙΖΑ, κουνάει το δάχτυλο στην κυβέρνηση ότι δεν έχει τάχα πάρει χαμπάρι τους σχεδιασμούς της ΕΕ για το χρέος και «ότι μένει στην ίδια τάξη», δηλώνοντας «αποφασισμένος να χειριστεί τα ζητήματα αυτά με ριζικά διαφορετικό τρόπο». Αναφέρεται φυσικά στην εφαρμογή ενός άλλου μείγματος διαχείρισης, που με μοχλό το χρήμα στους καπιταλιστές εκτιμά ότι θα δώσει ώθηση στην καπιταλιστική κερδοφορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ