22 Φεβ 2014

Προκλητικές πρωτοβουλίες της ΟΝΝΕΔ για την ανεργία των νέων

Προκλητικές πρωτοβουλίες της ΟΝΝΕΔ για την ανεργία των νέων

Στο ίδιο πνεύμα με την κυβέρνηση, που στο όνομα της καταπολέμησης της ανεργίας των νέων προσφέρει προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας και ενθαρρύνει προτάσεις να χτυπηθούν ακόμα παραπέρα τα ήδη τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα των νέων, κινείται αυτή την περίοδο η ΟΝΝΕΔ, με μια πανελλαδική καμπάνια για την ανεργία των νέων, με τίτλο «Δούλεψέ το»!

Είναι χαρακτηριστική η εκδήλωση «Ημέρες Απασχόλησης» που γίνεται σήμερα στην Αθήνα, στο πλαίσιο της καμπάνιας της ΟΝΝΕΔ. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει:
  • «Εργαστήρι παρουσίασης επαγγελματικών πιστοποιήσεων», νομιμοποίηση δηλαδή της λογικής ότι ο νέος θα πρέπει να κυνηγάει διαρκώς επιμορφώσεις, πιστοποιήσεις και επανακαταρτίσεις, με το ανάλογο κόστος να βαραίνει πάντα τον ίδιο, για να διατηρεί την ελπίδα ότι θα μπορέσει κάποτε να πετύχει μια θέση εργασίας...
  • «Ενημέρωση επιχειρηματικότητας από ειδικούς για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και τη χρηματοδότηση καινοτόμων ιδεών», δηλαδή προτάσεις προς τους ανέργους να φεσωθούν με δάνεια προκειμένου να γίνουν... μικροεπιχειρηματίες και να πουλήσουν τις ιδέες τους!
  • «Ατομικές συμβουλές πάνω στη σωστή συμπλήρωση του βιογραφικού σημειώματος», λες και το 59% των νέων (σ' αυτά τα ύψη έχει φτάσει η ανεργία στις ηλικίες κάτω των 25) είναι άνεργοι επειδή δεν φτιάχνουν όμορφα βιογραφικά και δεν ξέρουν να πλασάρουν καλά τον εαυτό τους!
Η ΟΝΝΕΔ κάνει πως πουλάει εκδούλευση στους νέους φέρνοντάς τους μέσα από τέτοιες φιέστες σε επαφή με συμβούλους και εργοδότες, στην πραγματικότητα όμως όλη η αντίληψη της εκδήλωσης αποπνέει την επικίνδυνη λογική ότι φταίει ο ίδιος ο νέος, φταίει ο ίδιος ο άνεργος που είναι άνεργος! Και, τάχα μου, η «καλή» ΟΝΝΕΔ φέρνει τους ειδικούς να τον συμβουλέψουν! Αποπνέοντας, δε, αυτή την επικίνδυνη λογική, ότι φταίχτες είναι οι ίδιοι οι νέοι, καλλιεργεί την υποταγή και έρχονται σαν «ώριμο φρούτο» οι προτάσεις των «ειδικών» σε κάτι τέτοιες φιέστες, των εργοδοτών δηλαδή, που «συμβουλεύουν» τους νέους να χαμηλώσουν τις απαιτήσεις τους, να μη διεκδικούν δουλειά με δικαιώματα, να είναι πάντα σκυφτοί απέναντι στον εργοδότη...
Και προτάσεις ενίσχυσης των επιχειρηματιών
Χαρακτηριστικές είναι επίσης οι προτάσεις της ΟΝΝΕΔ για την ανεργία των νέων, που κατέθεσε στον πρόεδρο του ΟΑΕΔ, σε συνάντηση που είχε μαζί του κλιμάκιο της Οργάνωσης στις αρχές του μήνα, στο πλαίσιο της καμπάνιας «Δούλεψέ το». Ανάμεσα στις προτάσεις της ΟΝΝΕΔ είναι:
«Δημιουργία σύγχρονων εκπαιδευτικών κέντρων επαγγελματικού προσανατολισμού (training centers), που θα προετοιμάζουν για συνεντεύξεις, βιογραφικά, συστατικές επιστολές, επαγγελματικό προσανατολισμό και συμβουλευτική ανά περιφερειακή ενότητα». Πάλι, δηλαδή, η ίδια λογική, ότι οι άνεργοι χρειάζονται συμβουλές για να πλασάρουν σωστά τον εαυτό τους!
«Κεφάλαιο έναρξης επαγγέλματος για νέους επιστήμονες, με επιδοτούμενο επιτόκιο και μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής (20 έτη). Θα μπορεί να χορηγείται μέσω του ΟΑΕΔ με στόχο την έναρξη και διατήρηση επαγγέλματος νέων επιστημόνων». Για τους νέους επιστήμονες, δηλαδή, προτείνει να φεσωθούν με δάνεια!
«Αντιστάθμιση του επιδόματος ανεργίας με επίδομα απασχόλησης», δηλαδή αντί για προστασία των ανέργων, να δοθεί ζεστό χρήμα στους επιχειρηματίες για να απασχολούν τζάμπα εργαζόμενους! Πρόκειται για μια πρόταση που έχει κατατεθεί επανειλημμένα από ενώσεις επιχειρηματιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ