22 Φεβ 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Μετά το αιματοκύλισμα συμφωνία συμβιβασμού

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Μετά το αιματοκύλισμα συμφωνία συμβιβασμού

Τα οδοφράγματα στο κέντρο του Κιέβου παραμένουν
KIEBO.-- Οπως όλα δείχνουν μετά το αιματοκύλισμα επήλθε ένας συμβιβασμός μεταξύ της κυβέρνησης του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς και της αντιπολίτευσης, υπό τις ασφυκτικές πιέσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που είναι φανερό ότι συγκρούονται για την Ουκρανία λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, κάτι που ισχύει και για άλλες πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες (Γεωργία, Μολδαβία κλπ.). Η σημερινή καπιταλιστική Ρωσία για λογαριασμό των δικών της μονοπωλιακών ομίλων τις θέλει στη δική της ζώνη επιρροής και οι ΕΕ - ΗΠΑ επιδιώκουν ακριβώς το ίδιο.
Μετά από δεκάδες νεκρούς από ανταλλαγή πυρών μεταξύ ομάδων κρούσης εθνικιστικών και φασιστικών ομάδων και των δυνάμεων καταστολής (επίσημα δηλώνονται 77 συνολικά το τελευταίο διήμερο, αλλά ο ακριβής αριθμός δεν μπορεί να διασταυρωθεί), στην ουκρανική πρωτεύουσα πραγματοποιήθηκαν ολονύκτιες συναντήσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμάγερ, της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς και της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι, και μετά τις 2.00 τη νύχτα προστέθηκε και απεσταλμένος της ρωσικής κυβέρνησης, ο πρώην συνήγορος της Ρωσίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Βλαντίμιρ Λούκιν.
Νωρίς το πρωί της Παρασκευής ο Β. Γιανουκόβιτς, ανακοίνωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία, κάτι όμως που δεν θεώρησαν «τελική συμφωνία» τόσο οι διαπραγματευτές της ΕΕ όσο και η αντιπολίτευση. Παρά το κλίμα συμβιβασμού, το πρωί στην πλατεία της Ανεξαρτησίας (Μαϊντάν), που είναι το επίκεντρο των διαμαρτυριών, σημειώθηκε επίθεση σε δύναμη της αστυνομίας με πυροβόλα όπλα και αναφέρθηκαν νεκροί και τραυματίες.
Πριν τις 4 το μεσημέρι ξεκίνησε η συνάντηση των δύο πλευρών, του προέδρου Γιανουκόβιτς και των ηγετών των τριών βασικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, Βιτάλι Κλίτσκο της Ουκρανικής Δημοκρατικής Συμμαχίας για τη Μεταρρύθμιση (UDAR), Αρσένι Γιάτσενιουκ της μεγαλύτερης δύναμης της αντιπολίτευσης, της Πανουκρανικής Ενωσης «Πατρίδα» (της φυλακισμένης για διαφθορά πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο) και Ολεχ Τιάχνιμποκ της ακροδεξιάς Πανουκρανικής Ενωσης «Ελευθερία» (Σβόμποντα) και υπέγραψαν τη συμφωνία που νωρίτερα από τον υπουργό Εσωτερικών είχε ανακοινωθεί ότι είχε εγκριθεί από το Συμβούλιο των διαδηλωτών στην πλατεία Μαϊντάν. Το Συμβούλιο αυτό έθεσε όρο ο νυν υπουργός Εσωτερικών και ο γενικός εισαγγελέας να αποκλειστούν από οποιαδήποτε μεταβατική κυβέρνηση. Επίσης ο Αρσένι Γιάτσενιουκ ζήτησε την απελευθέρωση και της πρώην πρωθυπουργού.
Προς συνταγματική μεταρρύθμιση, μεταβατική κυβέρνηση συνεργασίας και πρόωρες εκλογές
Σύμφωνα με την υπηρεσία της Προεδρίας, η συμφωνία προβλέπει:
  • Ψήφιση νόμου εντός 48ώρου στη Βουλή που θα επαναφέρει το σύνταγμα του 2004 και θα δημοσιευτεί.
  • Σχηματισμό «κυβέρνησης συνασπισμού και εθνικής ενότητας» μέσα σε 10 ημέρες.
  • Η συνταγματική μεταρρύθμιση θα πρέπει να εξισορροπεί τις εξουσίες του προέδρου, της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου και πρέπει να ολοκληρωθεί το Σεπτέμβρη του 2014.
  • Αμέσως μετά θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές, όχι αργότερα από το Δεκέμβρη του 2014. Θα ψηφιστεί νέα εκλογική νομοθεσία και θα ανανεωθεί η σύνθεση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, σε αναλογική βάση, σύμφωνα με τους κανόνες του ΟΑΣΕ και της Επιτροπής της Βενετίας.
  • Εναρξη έρευνας για τις πρόσφατες πράξεις βίας με κοινή επίβλεψη από πλευράς αρχών, αντιπολίτευσης και Συμβουλίου της Ευρώπης.
  • Οι αρχές δεν θα κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αρχές και αντιπολίτευση θα αποκηρύξουν τη χρήση βίας.
Οπως ήταν μάλλον αναμενόμενο, η εθνικιστική φασιστική οργάνωση «Δεξιός Τομέας» απέρριψε τη συμφωνία Γιανουκόβιτς - αντιπολίτευσης και καλεί σε «συνέχεια της εθνικής επανάστασης». Η κίνηση αυτή μένει να φανεί τις επόμενες μέρες τι συνέπειες θα έχει.
Εξελίξεις στη Βουλή και τριγμοί στο κυβερνών κόμμα
Νωρίς το πρωί, επίσης, υπέβαλε την παραίτησή του ο υπαρχηγός του ουκρανικού Γενικού Επιτελείου Στρατού Γιούρι Ντουμάνσκι, δηλώνοντας ότι διαφωνεί με την εμπλοκή του Στρατού στη σύγκρουση.
Ταυτόχρονα «καζάνι που βράζει» είναι και το κυβερνών Κόμμα των Περιοχών, που συνολικά 31 βουλευτές του δηλώνουν ότι θα έχουν πλέον «ανεξάρτητη θέση» και δεν συμφωνούν με τη «χρήση των δυνάμεων ασφαλείας κατά του λαού», ενώ 28 δήλωσαν ότι αποχωρούν από την κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματος των Περιοχών. Τη διαφοροποίησή του έχει δηλώσει και ο κυβερνήτης του Κιέβου που είχε διοριστεί από τον ίδιο τον Πρόεδρο. Χαρακτηριστικό επίσης της κατάστασης είναι και το γεγονός ότι στη Βουλή με μεγάλη πλειοψηφία εκφράστηκε η διαφωνία με την απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών την Πέμπτη να δώσει την άδεια στις αστυνομικές δυνάμεις να χρησιμοποιούν πυροβόλα όπλα. Στη συνέχεια, η Βουλή, επίσης με μεγάλη πλειοψηφία, αποφάσισε να καθαιρέσει από τα καθήκοντά του τον υπουργό Εσωτερικών Βιτάλι Ζακχαρτσένκο. Επίσης η Βουλή πέρασε κατεπείγον νόμο για επιστροφή στο σύνταγμα του 2004 και αλλαγή του ποινικού κώδικα που οδηγεί στην απελευθέρωση της Γιούλια Τιμοσένκο. Η σημερινή και αυριανή μέρα έχουν κηρυχθεί μέρες πένθους.
Επικοινωνία Βενιζέλου - Λαβρόφ
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, είχε χτες, από τα Τίρανα όπου βρίσκεται, τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ, για τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Σε αυτή είπε ότι η «Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ είναι σε συνεννόηση με την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου και έτοιμη να προσφέρει υπηρεσίες για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία, μέσα σε ένα συμμετοχικό και δημοκρατικό πλαίσιο που διασφαλίζει την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, αποτρέπει την επανάληψη και πολύ περισσότερο την κλιμάκωση της βίας σε συνθήκες εμφυλίου πολέμου». Βέβαια, όλα αυτά τα ωραία λόγια κρύβουν ότι η ΕΕ όπως και οι ΗΠΑ είναι αυτές που πραγματοποιούν την επέμβαση στα εσωτερικά της Ουκρανίας, με τη στήριξη της αντιπολίτευσης και των πιο ακραίων και φασιστικών στοιχείων. Ο Σ. Λαβρόφ τόνισε ότι είναι «ανάγκη οι συμφωνημένες λύσεις στην Ουκρανία να διασφαλίζουν τόσο τη συμμετοχή όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων όσο και τη συμμετοχή όλων των περιφερειών της Ουκρανίας».
Η αντιπαράθεση θα συνεχιστεί
Στην Ουκρανία, όσο και αν φαίνεται ότι η σύγκρουση ανάμεσα σε μερίδες της αστικής τάξης, που συμπαρασύρει και λαϊκό κόσμο, θα υποχωρήσει, το σίγουρο είναι ότι ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε αστούς και ιμπεριαλιστικά κέντρα θα συνεχιστεί. Τα σενάρια ακόμα και για διαμελισμό της χώρας έχουν πέσει στο τραπέζι, όσο και ιστορικές αναλύσεις, που έχουν βεβαίως την αξία τους, αλλά από τα αστικά ΜΜΕ, εγχώρια και διεθνή, χρησιμοποιούνται για να στοιχειοθετήσουν κάποιο έμφυτο δήθεν διαχωρισμό της Ουκρανίας. Βέβαια, όλοι αυτοί οι αναλυτές θέλουν να στείλουν στη λήθη την περίοδο της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, κατά την οποία οι λαοί της ΕΣΣΔ και της Ουκρανίας ζούσαν αρμονικά. Και επίσης κρύβουν ότι οι πρόγονοι των σημερινών φασιστικών ομάδων κρούσης συνεργάστηκαν με τους ναζί ενάντια στον Κόκκινο Στρατό, ήταν αυτοί που πάλεψαν με νύχια και με δόντια για την ανατροπή του σοσιαλισμού και είχαν τη στήριξη όλων των σημερινών «ευαίσθητων» ιμπεριαλιστών που νοιάζονται ...για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουκρανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ