3 Φεβ 2014

Σενάρια που κοιμίζουν, πράξη που εξοντώνει

Σενάρια που κοιμίζουν, πράξη που εξοντώνει

Το ταρακούνημα που υπέστη η Κεφαλονιά το μεσημέρι της προηγούμενης Κυριακής ήταν ό,τι ηπιότερο συνέβη στη χώρα τη βδομάδα που πέρασε, όσο κι αν είναι τραγικές οι επιπτώσεις του σεισμού για τον πληθυσμό της περιοχής που εφτά νύχτες μετά συνεχίζει να κοιμάται στο ύπαιθρο με το χιονιά να επελαύνει.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός αμέσως μετά το σύντομο επικοινωνιακού χαρακτήρα πέρασμά του από την Κεφαλονιά - επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες - πήγε στο υπουργείο Εργασίας για να αναγγείλει προγράμματα δήθεν για την αντιμετώπιση της ανεργίας, προγράμματα, όμως, που είναι φωτιά και λάβρα για τη νέα βάρδια της εργατικής τάξης.
Μια βδομάδα μετά την περίφημη πρόταση να δουλεύουν οι νέοι άνθρωποι χωρίς μεροκάματο, είναι αποκαλυπτικό για τους στόχους των καπιταλιστών, που έχει αναλάβει να ενισχύσει η κυβέρνηση, το περίφημο πρόγραμμα «Εγγύηση για τη Νεολαία», που προβλέπει την προσφορά μιας θέσης εργασίας, μαθητείας ή πρακτικής άσκησης σε όλους τους νέους, εντός τεσσάρων μηνών από τη στιγμή που εγκαταλείπουν την επίσημη εκπαίδευση ή βρίσκονται άνεργοι. Το πρόγραμμα δεν είναι τίποτα άλλο από μια προσπάθεια να αξιοποιηθούν τα εκατομμύρια των άνεργων νέων που υπάρχουν σήμερα στα κράτη - μέλη της ΕΕ ως πάμφθηνο και ευέλικτο εργατικό δυναμικό, σε όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, στο πλαίσιο της «ευρωπαϊκής αγοράς εργασίας». Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα μετατρέπονται τα εκατομμύρια των ανέργων σε καθοριστικό παράγοντα για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας και για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας στην περίοδο της ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, ασκείται πίεση στους σημερινούς εργαζόμενους, παλιούς και νέους, να συρρικνώσουν κι άλλο τις διεκδικήσεις τους, με το φόβο της απόλυσης και της αντικατάστασής τους από τις στρατιές των ανέργων που μεγάλωσαν στη διάρκεια της κρίσης.
Κάτω η τρόικα - ζήτω η μόνιμη επιτήρηση!

Η βδομάδα κυριαρχήθηκε επίσης από την «ιερή αγανάκτηση» για την τρόικα απ' όλες εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που έως τώρα άναβαν κερί στο όνομά της.
Η επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου που κάνει έλεγχο στην τρόικα ήρθε στη χώρα μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ πέταξε τη σκούφια του ότι η τρόικα κάθεται στο εδώλιο και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν αξιοποιεί αυτήν την ευκαιρία...
Το πόρισμά της, όπως ήταν φυσικό, δεν αμφισβητεί τα αντιλαϊκά μέτρα που το ίδιο το Ευρωκοινοβούλιο έχει ψηφίσει. Η επιτροπή προτείνει τη διαμόρφωση νέων μόνιμων μηχανισμών επιτήρησης των χωρών της ΕΕ, θεσμών που όμως θα έχουν την έγκριση Κοινοβουλίων και Ευρωκοινοβουλίου.
Η συγκρότηση της επιτροπής πραγματοποιείται σε συνθήκες οξυμένων αντιθέσεων στην ΕΕ και αυξημένης κριτικής απέναντι στην τρόικα, αξιοποιείται από πολιτικές δυνάμεις για να εξωραΐσουν την ΕΕ και τους θεσμούς της, σε μια περίοδο μάλιστα που καταρρέουν οι μύθοι για την ΕΕ και όλο και μεγαλύτερα τμήματα του λαού αντιλαμβάνονται τον αντιλαϊκό της χαρακτήρα, που δεν αλλάζει και γι' αυτό οι λαοί πρέπει να σηκώσουν τη σημαία της αποδέσμευσης.
Η πράξη
Στο μεταξύ, σε δεινή οικονομική κατάσταση βρίσκεται και η μεγάλη πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων αγροτών, που βλέπει κάθε χρόνο το εισόδημα να μειώνεται δραστικά και να αντιμετωπίζει θέμα επιβίωσης, από τη μεγάλη αύξηση στο κόστος παραγωγής, τη μείωση τιμών παραγωγού από τους εμποροβιομήχανους, από τα χαράτσια και τους φόρους - φωτιά της κυβέρνησης. Οι αγρότες σέρνονται σε δίκες όπου τους επιβάλλονται ποινές για τη συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις και για τα χρέη τους. Τα λεφτά που μαζεύονται από τη φτωχολογιά θα κατευθυνθούν σε τραπεζίτες, βιομηχάνους, μεγαλεμπόρους, εφοπλιστές, για τους οποίους θεσπίζονται νέες φοροαπαλλαγές και προνόμια. Η ρύθμιση για «κόκκινα χρέη» αφορά ένα μικρό ποσοστό των αγροτών, ευνοεί το χαρτοφυλάκιο της τράπεζας και όχι την αγροτιά. Προωθούνται το ξεκλήρισμα της φτωχής αγροτιάς, που σπρώχνεται στην ανεργία και εξαθλίωση, η συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στους μεγάλους για να γίνουν ακόμη μεγαλύτεροι. Δηλαδή, να δημιουργηθούν αποκλειστικά μεγάλες καπιταλιστικές αγροτικές μονάδες, αυτό που προωθεί η ΚΑΠ της ΕΕ. Σ' αυτό το φόντο κλιμακώνονται τις επόμενες μέρες οι κινητοποιήσεις των αγροτών, που ετοιμάζονται να βγουν στα μπλόκα.
Την ίδια ώρα, ένα ακόμα αντιλαϊκό πρόγραμμα, στο οποίο περιλαμβάνονται και οι αναδιαρθρώσεις που έχει προτείνει ο ΟΟΣΑ, συζητήθηκε στο περιθώριο συνεδρίασης των υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης. Στο πλαίσιο αυτό προωθούνται: Αρση περιορισμών στη διάθεση καταναλωτικών προϊόντων, όπως γάλα, ψωμί, φάρμακα, απελευθέρωση στον τομέα του Τουρισμού, κατάργηση των «εισφορών υπέρ τρίτων», οι οποίες αποτελούν πηγή εσόδων για ασφαλιστικά ταμεία και ΟΤΑ, άρση απαγόρευσης για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών της εργοδοσίας, μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ, διαμόρφωση καθεστώτος ενοικιαζόμενων εργαζομένων, πάγωμα των επιστροφών φόρου και ΦΠΑ για τους αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες, υπαγωγή σε προγράμματα διαθεσιμότητας και απολύσεων χιλιάδων δημόσιων υπαλλήλων κ.ά.
Το σενάριο που έχει βάση
Μπροστά σε μια οικονομική πραγματικότητα που απαιτεί συστράτευση της μεγαλύτερης δυνατής πλειοψηφίας των αστικών δυνάμεων, έπεσε στο τραπέζι και η πρόταση για συγκυβέρνηση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, σε μια στιγμή που οξυνόταν ο μεταξύ τους καβγάς. Ενας καβγάς που είναι ουσιαστικός για το κεφάλαιο, αφού αφορά σε ζητήματα όπως η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, το πώς θα γίνει η διαχείριση του χρέους, τι θα γίνει με τις τράπεζες κ.λπ. Ζητήματα που, όμως, δεν αφορούν στα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα, όσο και αν προσπαθούν να πείσουν τους εργαζόμενους για το αντίθετο, ότι, δηλαδή, το μείγμα που προτείνει ο καθένας θα φέρει τη λαϊκή ευημερία, θα βάλει τέλος στις θυσίες του λαού κ.λπ. Το σενάριο για συγκυβέρνηση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, όσο κι αν δεν έχει ακόμα ωριμάσει και δε φαντάζει άμεσα δυνατό, σε συνθήκες, μάλιστα, προεκλογικές, είναι δεδομένο ότι έχει ως βάση την κοινή στρατηγική στόχευση: Στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης και της πορείας της χώρας στην ΕΕ και την Ευρωζώνη!
Για την εργατική τάξη αυτό που πρέπει να 'ναι καθαρό είναι ότι όποια κυβέρνηση σήμερα, είτε με κορμό τη ΝΔ είτε με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ είτε ως μεγάλος συνασπισμός, για μια ακόμα φορά θα διαψεύσει τις ελπίδες της. Προοπτική με ελπίδα για το λαό είναι η συγκρότηση μιας μεγάλης λαϊκής συμμαχίας που θα παλέψει για να αδρανοποιηθούν οι αντιλαϊκοί νόμοι, θα συμβάλει στον αγώνα για να αναχαιτιστεί η αντιλαϊκή επίθεση, για να ανοίξει ο μόνος δρόμος που μπορεί να διασφαλίσει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Μια πραγματική ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση που μπορεί να γίνει μόνο με ισχυρό ΚΚΕ. Γιατί μόνο έτσι θα ανοίξει και ο δρόμος για την εργατική, λαϊκή εξουσία.
Πρέπει να τιμωρηθούν όσοι εμπαίζουν το λαό
Μπαίνοντας πια για τα καλά στην προεκλογική περίοδο, για το λαϊκό κίνημα έχει σημασία να είναι καθαρό ότι: Στις ευρωεκλογές, όπως και στις τοπικές/περιφερειακές αλλά και στις βουλευτικές, το ζητούμενο είναι να τιμωρηθεί ο πυρήνας της πολιτικής και της δράσης των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η επιλογή τους υπέρ των μονοπωλίων, υπέρ του μονόδρομου της ΕΕ. Δε συνιστά πραγματική τιμωρία, πολύ περισσότερο βήμα αντίστασης, η μετακίνηση από ένα κόμμα του ευρωμονόδρομου σε άλλο, π.χ. από το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ, που εξαπατά το λαό ότι η ΕΕ, από τα μέσα και από τα πάνω με τις διαπραγματεύσεις και τάχα καλύτερες συμμαχίες, θα μετατραπεί σε «Ευρωπαϊκή Ενωση των λαών».
Το ζητούμενο των εκλογών είναι να τιμωρηθούν όλοι εκείνοι, που, με ψέματα και τρομοκρατία, διέδωσαν ότι μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή ανάπτυξη για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς της Ευρώπης μέσα στην ΕΕ.
Και μ' αυτά τα δεδομένα είναι κρίσιμο άμεσα να αναγεννηθεί μια ορμητική εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση, που θα συμβάλει στον αγώνα για να αναχαιτιστούν η αντιλαϊκή επίθεση, τα απανωτά αντιλαϊκά μέτρα, για να ανοίξει ο μόνος δρόμος που μπορεί να διασφαλίσει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Εγγύηση σ' έναν τέτοιο δρόμο είναι η ισχυροποίηση του ΚΚΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ