11 Φεβ 2014

Θ. Γουλής: Άμεσα πρόγραμμα αντισεισμικών ελέγχων στα Ιόνια

Θ. Γουλής: Άμεσα πρόγραμμα αντισεισμικών ελέγχων στα Ιόνια Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο


Ο επικεφαλής της ΛΑΣΥ Ιονίων Νήσων Θ. Γουλής μετά το σεισμό στην Κεφαλονιά ζητά επισκευή των ζημιών, μέτρα ανακούφισης των σεισμοπαθών και πρόγραμμα αντισεισμικού ελέγχου στα Ιόνια.

Συγκεκριμένα σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο κ. Γουλής τόνισε:
Η επίσκεψη του Γ.Γ. της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε. στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς ανέδειξε τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χιλιάδες κάτοικοι της Παλλικής. Έγινε μια μαζική σύσκεψη μαζικών φορέων στο Ληξούρι όπου αναδεί-χθηκαν τα τεράστια προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τους σεισμούς.

Οι ζημιές στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς είναι μεγάλες (έχει πληγεί όλη η περιο-χή της Παλλικής) σε σπίτια, σε σχολεία, στους δρόμους, στο υδρευτικό δίκτυο, στο λιμάνι του Ληξουρίου και στο δρόμο Αργοστολίου - Ληξουρίου. Το στοιχείο που ξεχωρίζει είναι ότι έχουν πάθει σοβαρές ζημιές τα δημόσια κτίρια και υ-ποδομές στο Ληξούρι και στο Αργοστόλι. Γεγονός που δείχνει ότι το κράτος είναι ο πρώτος παραβάτης του αντισεισμικού κανονισμού.
Υπάρχει ένας μεγάλος κίνδυνος για το χωριό Αθέρας, γιατί στην κορυφή και στις πλαγιές του υποκείμενου βουνού έχουν αποκολληθεί τεράστιοι βράχοι που μπορεί να κατρακυλήσουν πάνω στο χωριό ανά πάσα στιγμή. Οι κάτοικοι και ο Πρόεδρος απαιτούν άμεση και ασφαλή παρέμβαση για να μην καταστραφούν τα σπίτια τους και θρηνήσουμε απώλεια ανθρώπινων ζωών. Ένα βασικό συμπέρα-σμα από το σεισμό της Κεφαλονιάς, αλλά και άλλες φυσικές καταστροφές, εί-ναι ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης δεν μπορεί και δεν θέλει να πάρει μέ-τρα πρόληψης και προστασίας που να αντιμετωπίζουν τις συνέπειες από φυσικά φαινόμενα. Ο λόγος είναι ότι από τέτοια έργα και δράσεις δεν υπάρχει κα-πιταλιστικό κέρδος. Είναι ενδεικτικό, ότι μέσα σε δώδεκα χρόνια έχουν ελεγχθεί μόνο το 10 % των δημόσιων κτιρίων σε όλη την Ελλάδα. Ειδικά, εδώ στην Πε-ριφέρειά μας, που είναι η πιο σεισμογενής περιοχή σε όλη την Ελλάδα, οι προληπτι-κοί αντισεισμικοί έλεγχοι είναι σπάνιοι και επιλεκτικοί. Είναι ανύπαρκτα τα έργα αντισεισμικής προστασίας σε όλα τα Ιόνια Νησιά και την Κέρκυρα. Υπάρχει πεισματική άρνηση από τον Περιφερειάρχη και τους Δημάρχους να δεχτούν να υ-πάρξει ένα άμεσο πρόγραμμα αντισεισμικών ελέγχων και μέτρων. Είναι ενδεικτικό, ότι ο Περιφερειάρχης της ΝΔ έχει απορρίψει τέτοιες προτάσεις των Περιφερειακών Συμβούλων της ΛΑ.ΣΥ ακόμα και τώρα μετά τον ισχυρό σεισμό της Κεφαλονιάς. Να σημειωθεί ότι μόλις δύο μήνες πριν είχε απορρίψει το έργο αντικατάστασης του υ-δρευτικού δικτύου του Ληξουρίου (το οποίο είναι παλιό και τώρα έπαθε μεγάλες ζη-μιές).

Καλούμε τους συμπατριώτες μας σε όλα τα Ιόνια Νησιά να απαιτήσουν:
- Άμεσο πρόγραμμα αντισεισμικών ελέγχων και παρεμβάσεων όπου χρει-άζεται σε όλα τα νησιά. Απαίτηση για επαρκή χρηματοδότηση, γι' αυτό το σκοπό, από τον κρατικό προϋπολογισμό.
- Άμεσα μέτρα για παροχή νερού στο Ληξούρι με τοποθέτηση δεξαμενών ή επιφανειακού δικτύου.
- Προμήθεια αιθουσών για όλα τα σχολεία που έχουν πάθει ζημιά. Οι μαθητές της Κεφαλονιάς να μην δώσουν εξετάσεις.
- Άμεση προμήθεια προκατασκευασμένων σπιτιών για να μείνουν όλοι οι άστεγοι.
- Η επισκευή των σπιτιών και η ανέγερση νέων να γίνει με 100% χρημα-τοδότηση από το κράτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ