28 Φεβ 2014

ΗΠΑ Στενές επαφές FBI και Οσάμα Μπιν Λάντεν για χρόνια

ΗΠΑ
Στενές επαφές FBI και Οσάμα Μπιν Λάντεν για χρόνια
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Οι σχέσεις ανάμεσα στις διωκτικές αρχές των ΗΠΑ και οργανώσεις-φαντομάδες τύπου «Αλ Κάιντα», που χρησιμοποιούνται για τον «αντιτρομοκρατικό αγώνα», επανέρχονται στο προσκήνιο μετά από το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ουάσιγκτον Τάιμς», σύμφωνα με το οποίο πληροφοριοδότης του FBI βρισκόταν από το 1993 σε άμεση επαφή με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν.
Ο πληροφοριοδότης φέρεται μάλιστα πως είχε ενημερώσει από τότε τις ομοσπονδιακές διωκτικές αρχές για το έντονο ενδιαφέρον του Οσάμα Μπιν Λάντεν να χρηματοδοτήσει την πραγματοποίηση σημαντικών τρομοκρατικών επιθέσεων στις ΗΠΑ. Οι προειδοποιήσεις του όμως δεν ελήφθησαν σοβαρά υπόψη, ενώ το όλο θέμα αποσιωπήθηκε από την έκθεση που δημοσιοποίησε το 2004 το κογκρέσο και η Επιτροπή Διερεύνησης των Τρομοκρατικών Επιθέσεων της 11ης Σεπτέμβρη 2001.
Σχετικά με την ταυτότητα του πληροφοριοδότη δεν αποκαλύφθηκαν πολλά πράγματα. Φέρεται ωστόσο πως είχε εργαστεί ως οδηγός του Αιγύπτιου εξτρεμιστή ισλαμιστή σεΐχη Ομάρ Αμπντέλ Ραχμάν, ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για την επίθεση το 1993 στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στη Νέα Υόρκη και ήταν άνθρωπος της εμπιστοσύνης του. Ο Ραχμάν φέρεται ότι υπέδειξε στον πληροφοριοδότη τον Οσάμα Μπιν Λάντεν σε περίπτωση που «χρειαστεί χρήματα» για τρομοκρατικές επιθέσεις.
Η Επιτροπή για την 11η Σεπτεμβρίου, που είχε μεταξύ άλλων επισημάνει στις έρευνές της ότι επί προεδρίας Τζ. Ου. Μπους και Μπιλ Κλίντον είχαν χαθεί τουλάχιστον 10 φορές ευκαιρίες για την αποκάλυψη των τρομοκρατικών επιθέσεων στους «Δίδυμους Πύργους» της Ν. Υόρκης, είχε εξαπολύσει σφοδρή επίθεση κατά υψηλόβαθμων αξιωματούχων του FBI και της CIA.
Οσον αφορά δε στους φερόμενους ως ηθικούς αυτουργούς των τρομοκρατικών χτυπημάτων στη Νέα Υόρκη, δηλαδή στους Χαλίντ Μοχάμεντ, Αλι Αμπντουλ Αζίζ Αλί, Ουαλίντ μπιν Ατας, Μούσταφα αλ Χαουσάουι και Ράμζι Μπιναλσίμπ, αυτοί παραμένουν προφυλακισμένοι και αναμένουν τη δίκη τους σε στρατοδικείο του Γκουαντάναμο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ