2 Απρ 2014

ΝΑΤΟικές προκλήσεις με αφορμή την Ουκρανία

ΝΑΤΟικές προκλήσεις με αφορμή την Ουκρανία
Συνεχίζεται σήμερα η Σύνοδος των ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες



Ολοι οι «απελευθερωτές» του ΝΑΤΟ στη Σύνοδο στις Βρυξέλλες
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΜΟΣΧΑ.--
Ολοκληρώνεται σήμερα η διήμερη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στην έδρα της λυκοσυμμαχίας στις Βρυξέλλες. Χτες, το κύριο θέμα των 28 υπουργών (ανάμεσά τους και ο αντιπρόεδρος της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος) ήταν οι εξελίξεις σε Ουκρανία και Κριμαία και τη στρατηγική της συμμαχίας του ΝΑΤΟ απέναντι στη Ρωσία. Επίσης, στην ατζέντα υπάρχουν οι σχέσεις του ΝΑΤΟ με τη Γεωργία, η κατάσταση στο Αφγανιστάν λίγα 24ωρα πριν τις προεδρικές εκλογές, η συνεργασία με τις χώρες του Περσικού Κόλπου και τις προετοιμασίες για τη ΝΑΤΟική Σύνοδο Κορυφής του Σεπτέμβρη στην Ουαλία. Το ΝΑΤΟ κλιμακώνει τη στρατιωτική παρουσία του στην Ουκρανία και τη γύρω περιοχή. Εχει προχωρήσει αυτό το διάστημα σε μεγάλη αεροπορική «άσκηση» στη Λιθουανία με τη συμμετοχή αμερικανικών, βρετανικών και σουηδικών αεροπλάνων.
Ταυτόχρονα, στην κοινή δήλωση των υπουργών και της Επιτροπής εμφανίζεται το ΝΑΤΟ, που έχει ματοκυλίσει για δεκαετίες λαούς, εμφανίζεται ως «εγγυητής της ασφάλειας και της ειρήνης» και δηλώνει «δεσμευμένο» να ενισχύσει τη λεγόμενη «ανατολική διεύρυνση», δηλαδή σε χώρες της πρώην ΕΣΣΔ. Επίσης, ο ΓΓ της συμμαχίας Αντερς Φογκ Ράσμουσεν αμφισβήτησε ότι η Ρωσία έχει απομακρύνει τις δυνάμεις από τα ουκρανικά σύνορα και κάλεσε σε ετοιμότητα, ενώ ήδη σε συμφωνία με την πραξικοπηματική κυβέρνηση του Κιέβου έχει προγραμματιστεί σειρά ασκήσεων (βλέπε αντίστοιχο θέμα).
Ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Ευ. Βενιζέλος ευθυγραμμισμένος με τα ιμπεριαλιστικά σχέδια μίλησε για «πολιτική αρχών, βασισμένη στο διεθνές δίκαιο, στο σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και των υφισταμένων συνόρων». Επίσης, πρόσθεσε ότι πρέπει να επιδιωχθεί «πολιτικός και διπλωματικός διάλογος με τη Ρωσία» και να γίνουν «κινήσεις αποκλιμάκωσης» και φυσικά ...κάνει γαργάρα την πραξικοπηματική κυβέρνηση του Κιέβου.
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας χτες προειδοποίησε για το ενδεχόμενο ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ όπως σχεδιάζεται, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Πρότερες προσπάθειες οδήγησαν σε ένα πάγωμα των πολιτικών επαφών μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, σε έναν πονοκέφαλο ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία και ...σε ένα διχασμό στην ουκρανική κοινωνία». Επίσης, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε στρατιωτικά γυμνάσια των χωρών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) με την ονομασία «Αποστολή Ειρήνης 2014» στα τέλη Αυγούστου στην Κίνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ