18 Απρ 2014

ΓΑΛΛΙΑ Απολύσεις και «παγωμένοι» μισθοί στο Δημόσιο

ΓΑΛΛΙΑ
Απολύσεις και «παγωμένοι» μισθοί στο Δημόσιο


ΠΑΡΙΣΙ.--
Την ώρα που οι Γάλλοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα «γευτούν» την εφαρμογή του «Συμφώνου Ευθύνης» με τους επιχειρηματίες, οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα πρέπει να ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν νέες απολύσεις, ενώ οι μισθοί τους θα μείνουν «παγωμένοι», ως μέρος του κυβερνητικού σχεδίου μείωσης των δημόσιων δαπανών κατά 50 δισ. ευρώ.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να συνεισφέρουν στην «κοινή προσπάθεια», δήλωσε προχτές ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, ενώ προσδιόριζε πώς θα ενταθούν οι περικοπές που θα πλήξουν το γαλλικό λαό ώστε να εξοικονομηθούν πόροι για την ανάκαμψη της γαλλικής ανταγωνιστικότητας και τη στήριξη του γαλλικού κεφαλαίου. Επιβεβαίωσε ότι «παγώνει» το σημείο αναφοράς με βάση το οποίο προσδιορίζονται οι μισθοί των δημόσιων υπαλλήλων και σημείωσε ότι το προσωπικό των υπουργείων (με εξαίρεση αυτών της Παιδείας, της Ασφάλειας και της Δικαιοσύνης) θα συνεχίσει να μειώνεται.
Στις 23 Μάη το υπουργικό συμβούλιο θα εξετάσει το νέο «πρόγραμμα σταθερότητας», το οποίο θα πάει για ψήφιση στη Βουλή στις 30 Απρίλη.
Τα γαλλικά ΜΜΕ συνέδεσαν το γεγονός ότι τα μέτρα ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό και όχι τον πρόεδρο με τις προσπάθειες του Ολάντ - δήθεν - να πάρει αποστάσεις, δίνοντας τροφή σε αποπροσανατολιστικές αναλύσεις που θεωρούν την αντιλαϊκή πολιτική αποτέλεσμα προσωπικών χειρισμών και επιλογών και όχι ταξικής υπεράσπισης των μονοπωλίων. Αλλοι πάλι υπονοούσαν ότι το ασυνήθιστο του να παραχωρεί ο πρωθυπουργός συνέντευξη Τύπου μετά από υπουργικό συμβούλιο αποτελεί ένδειξη των αυξημένων ρόλων που έχει ο «δεξιός σοσιαλιστής» Βαλς στη νέα κυβέρνηση.
Χτες, δημοσιεύτηκε δημοσκόπηση της εταιρείας Οpinionway, σύμφωνα με την οποία, αν γίνονταν αύριο προεδρικές εκλογές, ο Ολάντ θα έπαιρνε 19%, η Λεπέν 25% και ο Σαρκοζί 29%. Στο δεύτερο γύρο, οι «αντίπαλοι» Ολάντ και Λεπέν θα «τερμάτιζαν» με 54% και 46% αντίστοιχα, ενώ οι Σαρκοζί - Λεπέν με 67% - 33% αντίστοιχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ