17 Απρ 2014

Μπροστά σε κίνδυνο γενικευμένου πολέμου

Μπροστά σε κίνδυνο γενικευμένου πολέμου
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για τις εξελίξεις στην Ανατολική Ουκρανία
Σε ανακοίνωσή του για τις εξελίξεις στην Ανατολική Ουκρανία το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:
«Η πραξικοπηματική κυβέρνηση του Κιέβου, που έχει τη στήριξη των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, έστρεψε τις στρατιωτικές δυνάμεις της Ουκρανίας ενάντια στους διαδηλωτές και στο λαό της Ανατολικής Ουκρανίας, προκαλώντας μια νέα αιματοχυσία.
Η σύγκρουση αυτή, που εκτυλίσσεται μετά την απροκάλυπτη επέμβαση των παραπάνω ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην Ουκρανία, και στο φόντο του σκληρού ανταγωνισμού τους με τη Ρωσία για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και δρόμων, δείχνει πως ο καπιταλισμός γεννά μόνο δεινά για τους λαούς.
Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, που δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να στηρίξουν ακόμη και τις φασιστικές δυνάμεις, που συμμετέχουν στην κυβέρνηση του Κιέβου, για να προωθήσουν τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα, φαίνεται πλέον να επενδύουν στην παραπέρα όξυνση και αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Στην πραγματικότητα "παίζουν με τη φωτιά" ενός πιο γενικευμένου πολέμου, που θα διεξαχθεί όχι μόνον με διπλωματικά, πολιτικά και οικονομικά μέσα, αλλά και με στρατιωτικά. Θέτουν έτσι την ευρύτερη περιοχή μας και τους λαούς μπροστά στον κίνδυνο ανυπολόγιστων καταστροφών και θυμάτων.
Αποδεικνύεται πως το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί εγγύηση για την ειρήνη και την ασφάλεια, όπως ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός, Α. Σαμαράς, με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία, αλλά παράγοντα πολέμου κι ανασφάλειας για τους λαούς. Οσο πιο γρήγορα ο ελληνικός και οι άλλοι λαοί αποδεσμευτούν από όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, τόσο το καλύτερο».
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Τανκς ενάντια στο λαό και διπλωματικό «πόκερ»
Στο φόντο των στρατιωτικών επιχειρήσεων των δυνάμεων της κυβέρνησης του Κιέβου στην Ανατολική Ουκρανία γίνεται σήμερα η συνάντηση ΗΠΑ, Ρωσίας, Ουκρανίας και ΕΕ στη Γενεύη

Διαδηλωτές μπλοκάρουν φάλαγγα ουκρανικών αρμάτων λίγο πριν τα πληρώματά τους περάσουν με το μέρος τους
Associated Press
Ιδιαίτερες δυσκολίες φαίνεται ότι συναντά η λεγόμενη αντιτρομοκρατική επιχείρηση που ξεκίνησε τη Δευτέρα το βράδυ η νέα εξουσία του Κιέβου, με στόχο την καταστολή των διαδηλώσεων στις ανατολικές περιοχές και ειδικότερα στην επαρχία του Ντονέτσκ όπου οι ρωσόφωνοι έχουν δημιουργήσει πολιτοφυλακές και ζητούν μεγαλύτερη αυτονομία, σεβασμό των δικαιωμάτων τους, δημοψηφίσματα και ομοσπονδιοποίηση της χώρας. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που διαμορφώνεται είναι ότι γίνεται λόγος για τουλάχιστον 300 στρατιώτες που έχουν ήδη περάσει με το μέρος των αντικυβερνητικών διαδηλωτών αυτομολώντας. Στην περιοχή του Κραματόρσκ, οι διαδηλωτές σταμάτησαν 6 άρματα μεταφοράς προσωπικού, με όλους τους στρατιώτες τους ουσιαστικά να περνούν με την πλευρά των ρωσόφωνων διαδηλωτών. Αρχικά η ουκρανική κυβέρνηση διέψευδε το γεγονός, όμως τελικά αναγκάστηκε να το παραδεχτεί, αποδίδοντάς το όμως στη «δράση Ρώσων σαμποτέρ των ειδικών δυνάμεων που δρουν σε αυτές τις περιοχές».
Από τα πλάνα πάντως των ειδησεογραφικών πρακτορείων φαίνεται καθαρά ότι σε πολλές περιπτώσεις πλήθος κόσμου σταματά τις φάλαγγες των αρμάτων μαζί με ένοπλους πολιτοφύλακες και οι Ουκρανοί στρατιώτες δείχνουν απρόθυμοι να στρέψουν τα όπλα τους εναντίον τους. Επίσης τα 6 άρματα που στη συνέχεια σήκωσαν ρωσική σημαία, γίνονται δεκτά με πανηγυρισμούς όταν μπαίνουν στην πόλη του Σλαβιάνσκ, που βρίσκεται 100 χιλιόμετρα από την πόλη του Ντονέτσκ.
Οι δυνάμεις που είναι υπάκουες στη νέα εξουσία του Κιέβου, πολλοί από αυτούς του φασιστικού «Δεξιού Τομέα», έχουν στήσει ένα προγεφύρωμα στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Κραματόρσκ, όπου καταφθάνουν οι στρατιωτικές δυνάμεις. Εκεί πάντως ο επικεφαλής της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» Βασίλ Κρουτόφ, όταν πήγε να μιλήσει σε ρωσόφωνους διαδηλωτές που βρίσκονται περιμετρικά, γιουχαΐστηκε και δέχτηκε επιθέσεις.
Οι εξελίξεις αυτές συμβαίνουν ενώ σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η τετραμερής συνάντηση ΗΠΑ, Ρωσίας, Ουκρανίας και ΕΕ σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών στη Γενεύη της Ελβετίας όπου θα επιχειρηθεί να βρεθεί ένας συμβιβασμός στην ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση ΗΠΑ, ΕΕ και καπιταλιστικής Ρωσίας που εκδηλώνεται στην Ουκρανία, ενδεχόμενο που προς το παρόν δεν φαίνεται πιθανό.
Νέες καταλήψεις σε ανατολή και νότο
Την ίδια ώρα σε όλη την Ανατολική Ουκρανία συνεχίζονται οι καταλήψεις κρατικών κτιρίων και το στήσιμο οδοφραγμάτων με τη μεγάλη συμμετοχή των ρωσόφωνων κατοίκων, που προβάλλουν στα πλακάτ και τα συνθήματά τους την αντίθεση στη φασιστική χούντα του Κιέβου και στην επέμβαση ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ.
Χθες επίσης ρωσόφωνοι ανακήρυξαν και την Οδησσό στο νότο κυρίαρχη δημοκρατία και ζητούν να γίνει δημοψήφισμα για την ομοσπονδιοποίηση της χώρας.
Ενίσχυση της ΝΑΤΟικής παρουσίας
Αφορμή για την ανάπτυξη περισσότερων στρατιωτικών δυνάμεων σε ολόκληρη την Ανατολική Ευρώπη βρήκε στις εξελίξεις στην Ουκρανία το ΝΑΤΟ, προμηνύοντας παράλληλα την ετοιμότητά του ακόμη και για ανοικτή επέμβαση. Ο γενικός γραμματέας του Αντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θα γίνει ανάπτυξη νέων δυνάμεων στη θάλασσα, στον αέρα, στο έδαφος και μάλιστα αμέσως, πράγμα που σημαίνει εντός ημερών» και πρόσθεσε πως «λάβαμε πλέον στρατιωτικά μέτρα τα οποία σε αυτό το στάδιο θεωρούμε ότι είναι απαραίτητα για να εγγυηθούμε αποτελεσματική συλλογική άμυνα και αποτροπή, αλλά, τούτου λεχθέντος, ελπίζουμε πράγματι πως οι συνομιλίες της Γενεύης θα ανοίξουν το δρόμο για μια ειρηνική και πολιτική λύση στην κρίση».
Ταυτόχρονα ο λεγόμενος πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιάτσενιουκ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «υψώνει ένα νέο τείχος του Βερολίνου» και ότι «εξάγει τρομοκρατία προς την Ουκρανία χρησιμοποιώντας μυστικές ρωσικές δυνάμεις για να οργανώσουν τους ένοπλους αυτονομιστές, οι οποίοι επιτέθηκαν εναντίον ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων και κατέλαβαν δημόσια κτίρια».
Επικοινωνία Πούτιν με Μέρκελ
Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία χθες προειδοποίησε τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ ότι η Ουκρανία είναι στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου μετά την απόφαση της κεντρικής εξουσίας στο Κίεβο να στείλει στρατό κατά των ρωσόφωνων στην ανατολή. Και οι δύο ηγέτες «τόνισαν τη σημασία» των συνομιλιών που έχουν προγραμματιστεί σήμερα και όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της υπηρεσίας του Κρεμλίνου «εξέφρασαν την ελπίδα ότι η συνάντηση της Γενεύης μπορεί να δώσει ένα σαφές μήνυμα για να επιστρέψει η κατάσταση σε ένα ήρεμο περιβάλλον».
Σε μια ξεχωριστή συνομιλία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο πρόεδρος Πούτιν τόνισε το γεγονός πως «η βίαιη κλιμάκωση είναι το αποτέλεσμα των ανεύθυνων πολιτικών του Κιέβου, που αγνόησε τα δικαιώματα και τα έννομα συμφέροντα των ρωσόφωνων κατοίκων της χώρας» στην Ανατολική Ουκρανία. Επίσης ο Πούτιν αναμένεται σήμερα να κάνει τηλεοπτικό διάγγελμα και να απαντήσει στη στάση των ΕΕ, ΗΠΑ που στηρίζουν την πραξικοπηματική κυβέρνηση του Κιέβου, αλλά και για το θέμα της Ενέργειας και του χρέους της Ουκρανίας.
Επίσης την αντίδραση της Ρωσίας προκάλεσε η αναφορά σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Γάλλου ΥΠΕΞ Λοράν Φαμπιούς, ότι στην «Ουκρανία οι Ρώσοι βρίσκονται σε κίνηση, είναι μέθοδοι που γνωρίζουμε, τις έχουμε ήδη δει στην Κριμαία».
Σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σχολιάζει σκωπτικά: «Αντί να διατυπώνει αβάσιμες κατηγορίες κατά της Ρωσίας, η οποία εμφανίζεται ως η πηγή όλων των δυστυχιών της Ουκρανίας, η γαλλική διπλωματία (...) καλά θα έκανε να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην τήρηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε η Γαλλία όταν παρουσιαζόταν ως εγγυητής των συμφωνιών της 21ης Φλεβάρη».
Θυμίζουμε ότι ο Φαμπιούς μαζί με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Πολωνίας είχαν πρωτοστατήσει στην υπογραφή στις 21 Φλεβάρη στο Κίεβο συμφωνίας ανάμεσα στον τότε Πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και την ουκρανική αντιπολίτευση για την «ειρηνική έξοδο» από την κρίση. Η συμφωνία αυτή ανατράπηκε με την κατάληψη της εξουσίας από τις εθνικιστικές και φασιστικές δυνάμεις.
Παρέμβαση του ΚΚ Ουκρανίας
Ο Π. Σιμονιένκο, πρώτος Γραμματέας του ΚΚ Ουκρανίας, που συμμετέχει στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, καταδικάζει την αποστολή του στρατού κατά του λαού και σημειώνει σε δήλωσή του: «Η εξουσία κίνησε τανκς ενάντια στους δικούς της πολίτες, οι οποίοι ζητάνε δημοψήφισμα για την ομοσπονδιοποίηση και την επέκταση των δικαιωμάτων στις περιφέρειες. Το Κομμουνιστικό Κόμμα κατηγορηματικά καταγγέλλει αυτή τη βία» και προσθέτει ότι «η χρήση των όπλων ενάντια σε πολίτες της Ουκρανίας, οι οποίοι υπερασπίζονται τα νόμιμα δικαιώματά τους, είναι αποτέλεσμα της κατάληψης της εξουσίας στην Ουκρανία από τους εθνικιστές - φασίστες». Και καταλήγει: «Ως αποτέλεσμα αυτής της προδοτικής πολιτικής και της εγκαθίδρυσης της ιδεολογίας του νεοναζισμού, η Ουκρανία έχασε την Κριμαία, οξύνθηκε η κοινωνική και πολιτική κατάσταση στα νοτιοανατολικά της χώρας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ