21 Μαΐ 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Προεδρικές εκλογές εν μέσω μαχών

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Προεδρικές εκλογές εν μέσω μαχών


ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--
Σποραδικές μάχες πραγματοποιούνται στην ανατολική επαρχία της Ουκρανίας Ντονέτσκ, που έχει ανεξαρτητοποιηθεί από τις 11 Μάη, ανάμεσα σε δυνάμεις που έχει στείλει η αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου (κυρίως δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς, όπου οργανωμένα εντάχθηκαν οι ναζιστές του «Δεξιου Τομέα») και πολιτοφύλακες του ρωσόφωνου πληθυσμού. Στις μάχες αυτές αναφέρονται δεκάδες νεκροί από τις δυνάμεις του Κιέβου και λιγότερες από τις τάξεις των πολιτοφυλάκων.
Από την άλλη, η κυβέρνηση των εθνικιστών φασιστών προετοιμάζει τις προεδρικές εκλογές στις 25 Μάη, επιχειρώντας να τις πραγματοποιήσει και στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, ενώ οι αρχές των αυτοανακηρυχθέντων αυτών «Λαϊκών Δημοκρατιών» έχουν δηλώσει ότι δε θα το επιτρέψουν, ενώ επίσης δηλώνουν ότι θα εκδιώξουν τα στρατεύματα που θεωρούν δυνάμεις κατοχής. Επίσης, ρωσικά δίκτυα ανέφεραν χτες ότι 11 εκλογικές επιτροπές που επιχείρησαν να στήσουν εκλογικά τμήματα στο Ντονέτσκ συνελήφθησαν από πολιτοφύλακες.
Επίσης, η σύλληψη δυο Ρώσων δημοσιογράφων από τις αρχές του Κιέβου, γιατί αποκάλυψαν ότι αυτές χρησιμοποίησαν σε μάχες ελικόπτερο που έφερε διακριτικά του ΟΗΕ, έχει προκαλέσει την αντίδραση της ρωσικής κυβέρνησης που ζητάει την άμεση απελευθέρωσή τους.
Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας: «Οι εκλογές μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση»
Παρέμβαση για το ζήτημα των εκλογών της Κυριακής έκανε και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Γκριγκόρι Καράσιν, που υπογράμμισε τη σημασία του «οδικού χάρτη» που εκπόνησε ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και της αναθεώρησης του Συντάγματος που συμφωνήθηκε στις συνομιλίες στη Γενεύη. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, δήλωσε ότι «χωρίς την εφαρμογή των συμφωνιών αυτών, καθώς και την άμεση παύση των εχθροπραξιών από μονάδες του στρατού (της Ουκρανίας) στις νοτιοανατολικές περιοχές, οι εκλογές της 25ης Μαΐου εκλογές μπορεί να επιδεινώσουν τις διαφορές στη χώρα».
Πάντως σε ό,τι αφορά τους υποψήφιους για την Προεδρία, από τις έρευνες της κοινής γνώμης, ο Πέτρο Ποροσένκο, ο μεγαλοκαπιταλιστής και με θητεία σε προηγούμενες αστικές κυβερνήσεις, γνωστός ως «βασιλιάς της σοκολάτας» αλλά και με άλλες επιχειρήσεις (αυτοκινητοβιομηχανία, μέσα ενημέρωσης κλπ.), εμφανίζεται να είναι πρώτος με 34% - 54%. Τον Ποροσένκο στηρίζει το κόμμα Πανουκρανική Ενωση για τη Μεταρρύθμιση (UDAR), του πρώην μποξέρ και με ισχυρές σχέσεις με τη Γερμανία Βιτάλι Κλίτσκο, που απέσυρε τη δική του υποψηφιότητα ήδη από το Μάρτη. Στις δημοσκοπήσεις ακολουθεί η Γιούλα Τιμοσένκο, από το κόμμα που είναι στην κυβέρνηση «Μπατκίβτσινα» (Πατρίδα), με 10%. Πρόκειται για την πρώην πρωθυπουργό, τη λεγόμενη «βασίλισσα του φυσικού αερίου» γιατί θησαύρισε μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού από την κλοπή της λαϊκής περιουσίας και ειδικά την Ενέργεια. Στη συνέχεια βρίσκεται ο Σεργκέι Τιγκίπκο, τραπεζίτης, με επίσης 10% και ακολουθεί με 4,6% Μιχάϊλο Ντόπκιν, από το Κόμμα των Περιφερειών (πρώην κόμμα του ανατραπέντα προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς), ο Ολεγκ Τιανιμπόκ, από το εθνικιστικό «Σβόμποντα» (Ελευθερία), με 3,6%, ενώ ο ναζιστής Ντμίτρο Γιάρος από το «Δεξιό Τομέα» είναι στο 1,5%. Ο Πέτρο Σιμονένκο, πρώτος γραμματέας του ΚΚ Ουκρανίας, την προηγούμενη βδομάδα απέσυρε την υποψηφιότητά του, καταγγέλλοντας τις απαράδεκτες συνθήκες που διαμορφώνονται και δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τη φάρσα των εκλογών.
Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι στρατιωτικές κινήσεις του ΝΑΤΟ στις χώρες γύρω από την Ουκρανία, ενώ ο λεγόμενος ΥΠΕΞ της Ουκρανίας, Αντρίι Ντεστσίτσια, δήλωσε, από το Βερολίνο που είχε συνάντηση με το Γερμανό ομόλογό του, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ότι η χώρα του δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τα σύνορα, όπως είχε ανακοινώσει τη Δευτέρα η ρώσικη κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ