3 Μαΐ 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Σφοδρές μάχες γύρω από το Σλαβιάνσκ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Σφοδρές μάχες γύρω από το Σλαβιάνσκ
  • Κατάρριψη 2 ελικοπτέρων από τις πολιτοφυλακές των ρωσόφωνων και τουλάχιστον 41 νεκροί στην Οδησσό
  • Σε γενική επιστράτευση καλεί η κυβέρνηση του Κιέβου, ενισχύεται η ΝΑΤΟική παρουσία, ενώ η Ρωσία προκάλεσε σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ



Ο τραυματίας πιλότος από το ελικόπτερο που κατέρριψαν οι δυνάμεις της πολιτοφυλακής στο Σλαβιάνσκ
ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--
Πολεμικό είναι πλέον το κλίμα στην Ανατολική Ουκρανία. Σφοδρές μάχες διεξάγονται στην πόλη Σλαβιάνσκ της επαρχίας του Ντόνετσκ ανάμεσα σε στρατιωτικές δυνάμεις που έχει στείλει η αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου, γι' αυτό που ονομάζει επιχείρηση «ανακατάληψης» της πόλης και της περιοχής. Η επιχείρηση αυτή, όμως, συναντά μεγάλη αντίσταση από τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές και τις ένοπλες πολιτοφυλακές τους, αλλά και απλούς ανθρώπους, που βγαίνουν στους δρόμους για να σταματήσουν τις στρατιωτικές φάλαγγες. Η ουκρανική κυβέρνηση, που με τον πιο επίσημο τρόπο, προχτές, μέσω του αυτοανακηρυγμένου Προέδρου, Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, δήλωσε ότι δεν ελέγχει την Ανατολική Ουκρανία, αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι οι ρωσόφωνοι ένοπλοι, οι οποίοι ζητάνε διευρυμένη αυτονομία και ομοσπονδιοποίηση της χώρας, κατάφεραν να καταρρίψουν 2 ελικόπτερα που έπαιρναν μέρος στην επιχείρηση στο Σλαβιάνσκ, με ένα νεκρό και έναν αιχμάλωτο πιλότο. Οι ρωσόφωνοι πολιτοφύλακες κάνουν λόγο για περισσότερους νεκρούς ενώ είναι συγκεχυμένες οι πληροφορίες για τον ακριβή αριθμό νεκρών και τραυματιών.
Ο ανακηρυχθείς από τους ρωσόφωνους διαδηλωτές δήμαρχος της πόλης, Βιατσεσλάβ Πονομαριόφ, επιβεβαίωσε ότι καταρρίφθηκαν τα ελικόπτερα και εκτός από τον έναν νεκρό πιλότο υπάρχει και ένας τραυματίας που κρατείται.
Επιστράτευση με αβέβαιο μέλλον
Ενδεικτικά για την κατάσταση είναι δύο στοιχεία: Η κυβέρνηση του Κιέβου σχετικά με την «επιχείρηση ανακατάληψης» εμφανίζεται, μέσω ανώνυμης πηγής του υπουργείου Εσωτερικών, να δηλώνει μέχρι να τελειώσει η επιχείρηση, «ουδείς θα πει το παραμικρό». Την ίδια στιγμή, ως «μέτρα για την εξασφάλιση της αμυντικής ικανότητας της χώρας» εμφανίζει η αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου το διάταγμα που επέβαλε την 1η Μάη ο λεγόμενος μεταβατικός Πρόεδρος, Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, για επιστράτευση νέων. Σύμφωνα με το διάταγμα αυτό, άνδρες από την ηλικία των 18 - 25 ετών, που έχουν κριθεί ικανοί για να υπηρετήσουν στο στρατό και δεν έχουν κάποια από τις προϋποθέσεις να εξαιρεθούν, καλούνται να καταταγούν. Επίσης σημειώνεται ότι όσοι κατέχουν τίτλους σπουδών, πτυχίο πανεπιστημίου ή μεταπτυχιακό και έχουν υπηρετήσει τη θητεία τους ή και από θέσεις αξιωματικών επιστρατεύονται επίσης.
Η επιστράτευση δηλώνεται ότι θα πραγματοποιηθεί την περίοδο από το Μάη έως τον Ιούλη του 2014, ωστόσο δεν αναφέρονται κάποιες κυρώσεις σε όσους αρνηθούν να παρουσιαστούν. Είναι έτσι αμφίβολο κατά πόσο μπορεί να προχωρήσει καθώς και η νομιμοποίηση της κυβέρνησης του Κιέβου είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Ταυτόχρονα, χτες, από τον βουλευτή της ουκρανικής Βρχόβνα Ράντα, του Γιούρι Λουτσένκο, του λεγόμενου «Κινήματος της 3ης Δημοκρατίας», όπως αναφέρει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Κίεβ Ποστ», επανήλθε το ζήτημα που είχε μπει αμέσως μετά την ανατροπή της κυβέρνησης του Β. Γιανουκόβιτς, για απαγόρευση του Κόμματος των Περιφερειών και του ΚΚ Ουκρανίας, γιατί, όπως ισχυρίζεται, «υπάρχει η νομική βάση».
Συγκρούσεις και στα νότια
Στην περιοχή της Οδησσού, στο λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα, στη Νότια Ουκρανία, έγιναν χτες συγκρούσεις ανάμεσα σε φιλοκυβερνητικούς και αντικυβερνητικούς κατοίκους που πραγματοποιούσαν αντίστοιχες συγκεντρώσεις. Στις συγκρούσεις αναφέρονται 3 νεκροί και 15 τραυματίες. Αργά το βράδυ εκδηλώθηκε φωτιά από εμπρησμό με βόμβες μολότοφ σε κτίριο που ανήκε στα συνδικάτα όπου είχαν βρει καταφύγιο ρωσόφωνοι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές και αναφέρονται τουλάχιστον 38 νεκροί που είτε πέθαναν από τις αναθυμιάσεις είτε πηδώντας από τα παράθυρα. Οι δράστες του εμπρησμού εικάζεται ότι είναι φασίστες που στηρίζουν την κυβέρνηση του Κιέβου.
Σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε η Ρωσία
Με αφορμή την καταστολή στο Σλαβιάνσκ η Ρωσία ζήτησε για χτες την πραγματοποίηση έκτακτης συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στηρίζοντας το αίτημά της στη «σοβαρή κλιμάκωση της βίας στην Ανατολική Ουκρανία», όπως διευκρίνισαν διπλωμάτες. Ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, χαρακτήρισε, σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους, την ουκρανική αυτή στρατιωτική επιχείρηση «μια επονείδιστη πράξη βίας» από την πλευρά του Κιέβου, η οποία μπορεί «να οδηγήσει την Ουκρανία στην καταστροφή». «Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να σταματήσουμε αυτήν την τρελή επιχείρηση αντιποίνων στην Ανατολική Ουκρανία», πρόσθεσε.
Η σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα είναι η 13η που γίνεται από τότε που άρχισε η επέμβαση στην Ουκρανία ενώ από τη συζήτηση που διεξαγόταν ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές υπήρχε διάσταση απόψεων. Ο Ρώσος πρέσβης κατήγγειλε τους Δυτικούς ότι στηρίζουν μια παράνομη κυβέρνηση που σκοτώνει το λαό της, ενώ οι Δυτικοί κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι «ευθύνεται για την επέμβαση στις ανατολικές περιοχές που τώρα δεν μπορεί να ελέγξει». Και ο ΓΓ του ΟΗΕ απήθυνε έκκληση για διπλωματική λύση, ενώ εκπρόσωπός του θα μεταβεί την άλλη βδομάδα σε Κίεβο και Μόσχα.
Νωρίτερα χτες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, απέστειλε στη Νοτιοανατολική Ουκρανία εκπρόσωπό του για συνομιλίες για την απελευθέρωση των 6 λεγόμενων παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που κρατούνται εκεί ενώ και η κυβέρνηση της Γερμανίας συμμετέχει στο παζάρι.
Κάλεσμα για ενίσχυση της ΝΑΤΟικής παρουσίας
Τα κράτη - μέλη του NATO στην Ευρώπη χρειάζεται να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες, εκτιμά ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Τσακ Χέιγκελ, «υπό το φως των ενεργειών της Ρωσίας στην Ουκρανία», σύμφωνα με το κείμενο μιας ομιλίας που πρόκειται να δώσει σχετικά με το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο στο Κέντρο Ουίλσον, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα χτες από το Πεντάγωνο.
Σε αυτήν «κριτικάρει» «το επίπεδο των στρατιωτικών δαπανών των συμμάχων στο NATO» και σημειώνει ότι «ελάχιστα από τα 28 κράτη - μέλη του Συμφώνου δαπανούν πράγματι το 2% του ΑΕΠ τους για αμυντικούς σκοπούς, όπως έχει συμφωνηθεί στο NATO». Προσθέτει ότι «οι ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία καθιστούν παραπάνω από σαφή την αξία του NATO». Την ίδια ώρα ενισχύονται με νέα πλοία και αεροσκάφη τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα που βρίσκονται σε χώρες κοντά στα ουκρανικά σύνορα. Πέντε πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ κατέφθασαν χτες στο λιμάνι Κλαϊπέντα της Δυτικής Λιθουανίας στη Βαλτική, ανακοίνωσε ο Λιθουανός υπουργός Αμυνας, Γουόζας Ολέκας, ενώ και στην Πολωνία ενισχύονται οι στρατιωτικές δυνάμεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ