3 Μαΐ 2014

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ Οδυνηρά μέτρα σε Ασφάλιση και Υγεία

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Οδυνηρά μέτρα σε Ασφάλιση και Υγεία
Πληρωμές για «δημόσιες» υπηρεσίες Υγείας και σύνδεση προσδόκιμου ζωής με ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης



Από παλιότερη κινητοποίηση δημόσιων υπαλλήλων στην Αδελαΐδα
ΚΑΜΠΕΡΑ.--
«Οι κυβερνητικές υπηρεσίες θεωρούνται κατά κάποιον τρόπο ότι είναι δωρεάν αλλά φυσικά δεν είναι. Τις πληρώνουν οι φορολογούμενοι», σημείωσε ο Αυστραλός υπουργός Οικονομικών Τζο Χόκι, παρεμβαίνοντας χτες σε εκδήλωση του Αυστραλο-ισραηλινού εμπορικού επιμελητηρίου στη Μελβούρνη και υπερασπιζόμενος τις οδυνηρές για το λαό ρυθμίσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση στον τομέα της Υγείας. Μεταξύ άλλων, εξετάζονται προτάσεις όπως η καθιέρωση πληρωμής 15 δολαρίων για όλες τις υπηρεσίες που παρέχει το «δημόσιο» σύστημα Υγείας, ακόμα και μια απλή εξέταση αίματος ή μια εξέταση από το «γενικό γιατρό» (GP). Ακόμα, εξετάζεται η αύξηση του κόστους της συνταγογράφησης που φορτώνεται σε έναν ασθενή, όταν χρειάζεται ιατρική συνταγή, αλλά και η επέκταση της ιδιωτικής ασφάλισης μέσω της οποίας θα καλύπτονται οι επισκέψεις στους GP. Δηλαδή, όχι μόνο μεγαλώνει το κόστος για την προστασία της υγείας, αλλά και εξασφαλίζεται πελατεία στους ιδιώτες του κλάδου.
Επιπλέον, ο Χόκι ξεκαθάρισε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι και η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 70 (από 67 σήμερα και 65 πριν λίγα χρόνια), επιβεβαιώνοντας ότι προωθείται συγκεκριμένη πρόταση για τη σύνδεση της ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής. Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Χέραλντ Σαν» η κυβέρνηση βιάζεται να μειώσει το «κόστος» που σήμερα συνεπάγονται για τα Ταμεία της οι συντάξεις και δηλώνει έτοιμη να φέρει τις αντιασφαλιστικές ανατροπές πολύ νωρίτερα και από τα χρονικά περιθώρια που έθεσε η Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου. Πρόκειται για Επιτροπή που έχει συγκροτηθεί και επεξεργάζεται μέτρα που απαιτεί η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της αυστραλιανής οικονομίας.
Οτι «τα πράγματα θα αλλάξουν» επιβεβαίωσε από τη μεριά του και ο υπουργός Υγείας, Πίτερ Ντάτον, μιλώντας προχτές στο Ινστιτούτο Τζορτζ για την Παγκόσμια Υγεία στο Σίδνεϊ. «Για έναν πληθυσμό 23 εκατομμυρίων το να έχει δωρεάν υπηρεσίες 263 εκατομμυρίων το χρόνο δεν είναι βιώσιμο σήμερα και δε θα είναι βιώσιμο ούτε σε δέκα χρόνια», διευκρίνισε, προδιαθέτοντας για μακρά περίοδο αντιλαϊκών μέτρων και προκαλώντας τα λαϊκά στρώματα από το υστέρημα των οποίων η κυβέρνηση θέλει να εξοικονομήσει περισσότερα χρήματα για στήριξη των μονοπωλίων, πετσοκόβοντας κι άλλο τις δημόσιες υπηρεσίες.
Στις σχετικές προτάσεις που έχει καταθέσει η Επιτροπή και θα κατατεθούν στα μέσα του μήνα στο σχέδιο προϋπολογισμού που θα παρουσιαστεί στη Βουλή, προβλέπεται ακόμα αύξηση φόρων, χορήγηση του εφάπαξ σε μεγαλύτερη ηλικία, πληρωμές και στα πανεπιστήμια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ