2 Μαΐ 2014

Ουκρανία: Ματοκυλιέται ο λαός στα ανατολικά

 Ουκρανία: Ματοκυλιέται ο λαός στα ανατολικά

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ 
ΠΟΥ ΔΙΕΞΑΓΕΙ Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΚΙΕΒΟΥ


Νέα μεθόδευση για την απαγόρευση του ΚΚ Ουκρανίας
Συνεχίζεται και οξύνεται η αντιπαράθεση στην Ανατολική Ουκρανία όπου μονάδες του ουκρανικού στρατού -με εντολή της φασιστικής και εθνικιστικής ηγεσίας του Κιέβου που στηρίζεται από ΗΠΑ και ΕΕ- επιχειρούν να καταστείλουν τους ντόπιους ρωσόφωνους διαδηλωτές. Οι πρόσφατες πληροφορίες -που καταφθάνουν από διαφορετικές πηγές κάνουν λόγο για τουλάχιστον δύο νεκρούς, σήμερα Παρασκευή. 

Τις τελευταίες ώρες πληροφορίες τόσο από δυτικά αλλά και από ρωσικά μέσα ενημέρωσης συγκλίνουν ότι σήμερα υπάρχουν 3 ρωσόφωνοι νεκροί και 2 Ουκρανοί στρατιωτικοί.

Ένταση και συγκρούσεις

Συνολικά, περίπου 20 ελικόπτερα, δυνάμεις του πεζικού, άρματα μάχης αλλά και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού μετέχουν στην επιχείρηση στο Σλαβιάνσκ.

Σε ένοπλες συγκρούσεις σήμερα φαίνεται ότι δύο από τα ελικόπτερα του στρατού έχουν καταρριφθεί ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις άοπλοι πολίτες σταμάτησαν τανκς και οχήματα μεταφοράς στρατιωτών, αναγκάζοντάς τους να παραδοθούν ή να αυτομολήσουν. 

Την ίδια ώρα στο Σλαβιάνσκ πλήθος διαδηλωτών συγκεντρώθηκε στο κέντρο της πόλης απαιτώντας τον τερματισμό της επιχείρησης του ουκρανικού στρατού, αψηφώντας τη «συμβουλή του Κιέβου να παραμείνουν στα σπίτια τους».

Εξάλλου, οι ένοπλες δυνάμεις αυτοάμυνας των διαδηλωτών κατέλαβαν το κέντρο ελέγχου του σιδηροδρομικού σταθμού της πόλης Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, σταματώντας την κυκλοφορία των συρμών, ανακοίνωσε εκπρόσωπος των σιδηροδρόμων της περιοχής. 

Ενώ υπενθυμίζεται ότι χθες, πραγματοποιήθηκε κατάληψη του κτιρίου της Εισαγγελίας του Ντόνετσκ, όπου κάτω από την αποφασιστικότητα των διαδηλωτών οι δυνάμεις ασφαλείας (περίπου 100 αστυνομικοί), που πρόβαλαν αρχικά αντίσταση, τελικά υποχώρησαν.

Καταγγέλλουν συνομιλίες ...στα αγγλικά οι κάτοικοι του Σλαβιάσνκ
Επιπροσθέτως, ένα ελικόπτερο του ουκρανικού στρατού που μετέφερε ένοπλους, μέλη της φασιστικής οργάνωσης Δεξιός Τομέας, προσγειώθηκε σήμερα στα περίχωρα του Σλαβιάνσκ, όπως μετέδωσε το «Ria Novosti». 

Το ίδιο πρακτορείο μετέδωσε ότι οι ασύρματοι που χρησιμοποιούν οι  διαδηλωτές «έπιασαν» συνομιλίες των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων στα αγγλικά (!), κάτι που, όπως τονίζουν, αποδεικνύει την «εμπλοκή ξένων πολιτών» στην στρατιωτική επιχείρηση του Κιέβου σε βάρος των κατοίκων των ανατολικών περιοχών. Σε δήλωσή του, εκπρόσωπός των κατοίκων του Σλαβιάνσκ σημειώνει: «Είμαστε ντόπιοι. Δεν υπάρχει κάποιος από το εξωτερικό για να μας υπερασπιστεί. Θα υπερασπιστούμε μόνοι μας τους εαυτούς μας. Δε θα το κάνει κανείς άλλος».

Νέα αντιδραστική εξέλιξη

Την ίδια ώρα που φαίνεται ότι κορυφώνεται η επίθεση στο λαό 
που ζει στα ανατολικά διευρύνονται τα αντικομμουνιστικά μέτρα. 

Όπως δήλωσε  ο πρώην κατάδικος Γιούρι Λουτσένκο (βουλευτής του κόμματος «Πατρίδα» της Τιμοσένκο και πρώην υπουργός Εσωτερικών) υπάρχουν πλέον οι νομικές δυνατότητες για να τεθούν εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας αλλά και το Κόμμα των Περιοχών του Γιανουκόβιτς. 

Ακόμη, πραγματοποιήθηκαν σκληρές συγκρούσεις στην Οδησσό της νότιας Ουκρανίας ανάμεσα σε διαδηλωτές και τραμπούκους οπαδούς της ηγεσίας του Κιέβου.

Ρωσία: Το Κίεβο «σκότωσε» τη Συμφωνία της Γενεύης 

Το Κρεμλίνο δήλωσε πως η «τιμωρητική επιχείρηση» του ουκρανικού στρατού κατά της πόλης Σλαβιάνσκ που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των διαδηλωτών, εξανεμίζει κάθε ελπίδα επιβίωσης της συμφωνίας της Γενεύης. «Χρησιμοποιώντας την αεροπορία για επιδρομές κατά κοινοτήτων αμάχων, το καθεστώς του Κιέβου εξαπέλυσε μία επιχείρηση αντιποίνων καταστρέφοντας και την ύστατη ελπίδα επιβίωσης της συμφωνίας της Γενεύης», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ ανακοίνωσε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έστειλε στην νοτιο-ανατολική Ουκρανία εκπρόσωπό του για συνομιλίες για την απελευθέρωση των παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, αλλά το Κρεμλίνο δεν έχει επαφή μαζί του από την έναρξη της ουκρανικής στρατιωτικής επιχείρησης.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  ΤΟΥ  ΓΡΑΦΕΙΟΥ  ΤΥΠΟΥ  ΤΗΣ  ΚΕ
ΚΚΕ: Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στην Ουκρανία (ΕΔΩ)

Από το 902.gr

Αναρτήθηκε από

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ