25 Ιουν 2014

Aπο ΚΕΡΚΥΡΑ- Άκου, καραγκιοζάκο...

 Άκου, καραγκιοζάκο..

.


"Δυστυχώς, στρεβλώσεις σε αρκετούς τομείς τής ζωής μας συνεχίζουν να υπάρχουν..." Έτσι άρχισε η Ρίτσα Μπιζόγλη να εκφωνεί την επόμενη "είδηση" στο δελτίο ο-θεός-να-τις-κάνει ειδήσεων των 8 του Αντέννα το περασμένο Σάββατο 21 του μηνός. Αν θέλετε να ακούσετε την "είδηση" αλλά και το συνοδευτικό πρόστυχο ρεπορτάζ ενός καραγκιοζάκου ονόματι Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δείτε το δελτίο στο webtv τού σταθμού (η επίμαχη "είδηση" αρχίζει στο 9'22"). Αν πάλι βαριέστε, το ρεπορτάζ τού καραγκιοζάκου ανέβηκε και στον ιστοτόπο τού σταθμού, απ' όπου και την αντιγράφω (σημ.: οι υπογραμμίσεις είναι δικές μου):


Να καταδικάσουν την προσπάθεια, ενός δημοφιλή προορισμού, της Κέρκυρας, στον τουριστικό πρωταθλητισμό, προσπαθούν οι εργατοπατέρες του νησιού. Μέσα από έναν δεκάλογο, ζητούν από τους ξενοδοχοϋπαλλήλους να θέσουν σε εφαρμογή τον συνδικαλιστικό μεσαίωνα κόντρα στον εργασιακό που καταγγέλλουν.

«Να ζητήσουν να πάρουν τα κλειδιά (σ.σ. των ξενοδοχείων). Διότι όλα αυτά που ζητάνε και με όλα αυτά που φέρνουν, δεν θέλουν τίποτα άλλο, να καταστρέψουν την ιδιοκτησία. Έχουν διαθέσει τη ζωή τους και τα χρήματά τους, για να έχουν αυτοί οι κύριοι απασχόληση», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Κέρκυρας, Παναγιώτης Μπράμος στον ΑΝΤ1.

Σύμφωνα με τις δέκα… εντολές οι εργαζόμενοι στα τουριστικά καταλύματα και τα ξενοδοχεία, πρέπει να καρφώνουν στο σωματείο, τους προϊσταμένους τους. Να γίνουν πληροφοριοδότες για οτιδήποτε αφορά στη λειτουργία του ξενοδοχείου για να βγαίνει και το απεργιακό πρόγραμμα. Να σταμπάρουν συγκεκριμένες περιπτώσεις συναδέλφων τους  για να την πληρώνουν με το νόμισμα που τους αξίζει. Και πριν από όλα αυτά να δουλεύουν χαλαρά.

«Έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν τα χρήματά τους. Αλλά δεν επιτρέπεται να στρέφεται ο αγώνας εναντίον των τουριστών. Διότι ένας τέτοιος αγώνας είναι εναντίον των τουριστών», ανέφερε επίσης στον ΑΝΤ1 ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Κέρκυρας, Κωνσταντίνος Μπρεντάνος.

Οι επαγγελματίες στο νησί των φαιάκων ζητούν να προστατευτεί το τουριστικό προϊόν που απειλείται από την επανάληψη ανεξέλεγκτων κινητοποιήσεων που στο παρελθόν απέτρεψαν την παραμονή στην Κέρκυρα εκατοντάδων ξένων επισκεπτών και έπληξαν τη βιωσιμότητα αρκετών επιχειρήσεων.

«Είναι ιερό το δικαίωμα του κάθε εργαζόμενου να ζητάει τα δεδουλευμένα του. Τέτοια είδους αιτήματα θα βρουν όλους τους φορείς αρωγούς. Οι προτροπές αυτές προς τους εργαζόμενους, δεν μας εκφράζουν και δεν μας καλύπτουν», ανέφερε από πλευράς του στον ΑΝΤ1 ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων Κέρκυρας, Βασίλης Βασιλάκης.

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που η συνδικαλιστική έμπνευση έχει ως αποτέλεσμα τέτοια μεσαιωνικά... φιρμάνια. Εργαζόμενοι στο νησί έλεγαν στον ΑΝΤ1 ότι ανάλογα κείμενα μοιράζονται κατά καιρούς.


Απ' ότι βλέπετε, το ρεπορτάζ τού καραγκιοζάκου καταγγέλλει έναν "μεσαιωνικό δεκάλογο" αλλά επιμένει να αναφέρεται αόριστα σ' αυτόν και αποφεύγει να τον παρουσιάσει. Επίσης, παρ' ότι αναφέρεται σε εργαζόμενους, σε εκπροσώπους τους και σε συνδικάτο τους, ο καραγκιοζάκος θεωρεί περιττό να μιλήσει με κάποιον απ' αυτούς και αρκείται στις απόψεις των εργοδοτών. Είπαμε, βρε καραγκιοζάκο, να στήνεις ρεπορτάζ αλλά μη το κάνεις τόσο απροκάλυπτα και τόσο πρόστυχα.

Εν πάση περιπτώσει, εγώ έψαξα και βρήκα το "μεσαιωνικό φιρμάνι" των "εργατοπατέρων" που θέλουν "να πάρουν τα κλειδιά" των ξενοδοχείων τής Κέρκυρας. Αντίθετα απ' ότι καταλάβατε διαβάζοντας το "ρεπορτάζ", το επίμαχο "φιρμάνι" τού Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων δεν απευθύνεται καν στους εργαζόμενους! Πρόκειται για μια επιστολή που έστειλε το Σωματείο στα μεγάλα ξενοδοχεία τής Κέρκυρας, ζητώντας από τους μεγαλοξενοδόχους:

(1) Να εξοφλήσουν όλα τα δεδουλευμένα τού 2012 και του 2013 μέχρι και τον Ιούνιο.
(2) Να καταθέσουν ακυρωμένες τις ατομικές συμβάσεις στα γραφεία του Συνδέσμου.
(3) Να καταβάλουν τις διαφορές μεταξύ ατομικών συμβάσεων και της συλλογικής σύμβασης.
(4) Να πάψουν να χρησιμοποιούν ασκούμενους σε θέσεις εργασίας εργαζομένων, περιορίζοντάς τους στην πρακτική τους άσκηση.
(5) Να προσλάβουν εργαζομένους (κυρίως από τους απολυμένους) με βάση τη σύνθεση προσωπικού που είχε καθορίσει ο ΕΟΤ για τα Ξενία.
(6) Να ασφαλίσουν όλους τους εργαζόμενους για 5θήμερη εργασία και 8ωρο, καταργώντας τετράωρα και ψευτοσυμβάσεις μερικής απασχόλησης.
(7) Να εντάξουν όλους τους εργαζόμενους στα κλιμάκια αμοιβών της συλλογικής σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων.
(8) Να εφαρμόσουν τα διαλείμματα με τη σχετική προσφορά καφέ και φαγητού.
(9) Να επαναφέρουν στην πρότερη κατάσταση όσους μισθούς μείωσαν αυθαίρετα εφέτος σε σχέση με πέρυσι.
(10) Να επαναφέρουν στην τάξη όσα στελέχη τους δείχνουν αντεργατική συμπεριφορά.

Παρένθεση. Το "κακό" με την παραπάνω επιστολή είναι ότι το Σωματείο βάζει στους ξενοδόχους χρονικό περιθώριο υλοποίησης των παραπάνω αιτημάτων μέχρι τις 3 Ιουλίου, ημέρα συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης των ξενοδοχοϋπαλλήλων, δηλώνοντας ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης "είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε μέχρι τέλους". Προφανώς, αυτή η τελευταία φρασούλα έκανε μερικούς κώλους να σφιχτούν και να "προσλάβουν" τον καραγκιοζάκο τού Αντέννα. Κλείνει η παρένθεση.

Παράλληλα, με άλλο έγγραφό του, το Σωματείο απευθύνεται στους εργαζομένους και τους προτρέπει να μην υπογράφουν κανένα χαρτί δίχως να έχουν προηγουμένως συμβουλευτεί το Σωματείο, να εργάζονται ανθρώπινα μέσα στο οκτάωρό τους, να μη δουλεύουν τα ρεπό τους, να ενημερώνουν το Σωματείο για ό,τι γίνεται στον χώρο εργασίας τους ώστε να μπορεί να χαραχτεί κοινή γραμμή δράσης κλπ. Αυτές είναι οι "στρεβλώσεις" που "καταστρέφουν τον τουρισμό"!!


Μετά από όλα αυτά, πολύ θα ήθελα να μας εξηγήσει ο καραγκιοζάκος ρεπόρτερ πού ακριβώς έγκειται ο "μεσαίωνας". Μήπως στην απαίτηση να πληρωθούν τα δεδουλευμένα; Μήπως στην διεκδίκηση εφαρμογής τής συλλογικής σύμβασης με παράλληλη απόρριψη των δουλοκτητικών ατομικών συμβάσεων; Μήπως στην διατράνωση του δικαιώματος για πλήρη ασφαλιστική κάλυψη; Ή μήπως στην παρότρυνση των εργαζομένων να οργανωθούν μαζικώτερα και ενεργητικώτερα στο σωματείο τους;

Επίσης, θα ήθελα να μας πει ο καραγκιοζάκος τί ακριβώς δεν θεωρούν μεσαίωνα τόσο αυτός όσο κι εκείνοι που τον πληρώνουν για να μας κάνει πλύση εγκεφάλου (της κακιάς ώρας). Μήπως το να δουλεύει κανείς όσες ώρες γουστάρει το αφεντικό; Μήπως το να μην υπάρχουν ρεπό κι αργίες; Μήπως το να πληρώνει ο εργοδότης όσα γουστάρει, όποτε γουστάρει και αν γουστάρει;

Ακόμη, αφού ο καραγκιοζάκος μας είναι τόσο καλός στα ρεπορτάζ, θα ήθελα να ψάξει, να βρει και να μας πει πού ακριβώς ωφελήθηκαν οι εργαζόμενοι από την περυσινή αύξηση του τουριστικού προϊόντος. Μήπως αυξήθηκαν οι θέσεις εργασίας; Ή μήπως καλυτέρεψαν οι συνθήκες δουλειάς τους και οι αμοιβές τους;

Άκου κι ένα τελευταίο, καραγκιοζάκο: η τήρηση του οχτάωρου, του πενθήμερου και των ρεπό δεν σημαίνει "χαλαρή δουλειά". Αν πιστεύεις το αντίθετο, καλά κάνουν τα αφεντικά σου και σε πηδάνε. Γκέγκε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ