25 Ιουν 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Παρά την εκεχειρία συνεχίζονται οι συγκρούσεις στην ανατολή

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Παρά την εκεχειρία συνεχίζονται οι συγκρούσεις στην ανατολή



Ουκρανοί στρατιώτες στην περιοχή του Ντονέτσκ
ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--
Με αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση εθνικιστών και φασιστών του Κιέβου και τους ρωσόφωνους πολιτοφύλακες σχετικά με την τήρηση της εκεχειρίας έως τις 27 Ιούνη, συνεχίστηκε και χτες η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία. Ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε χτες στα περίχωρα του πολύπαθου Σλαβιάνσκ. Ταυτόχρονα, η πλευρά της κυβέρνησης παραδέχτηκε τη ρίψη ελικοπτέρου που μετέφερε στρατιωτικό υλικό με 9 επιβαίνοντες από πύραυλο από εκτοξευτή ώμου. Επίσης, στην περιοχή του Ντονέτσκ ανατινάχτηκε γέφυρα κοντά στην πόλη Νοβοκαρλόφκα από άγνωστους ενόπλους και στην περιοχή του Λουγκάνσκ στους σιδηροδρομικούς σταθμούς Κοντρασέφσκαγια - Νόβαγια και Ογκορόντι ανατινάχτηκαν σιδηροδρομικές γραμμές. Τη Δευτέρα επίσης στην ίδια περιοχή την ώρα που διερχόταν ρωσικό τρένο σημειώθηκε ανατίναξη πιθανότατα από παγίδευση της γραμμής, με αποτέλεσμα να εκτροχιαστούν 14 βαγόνια.
Στο μεταξύ, η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ ανεβάζει σε 423 τους νεκρούς στην ανατολική Ουκρανία από τότε που ξεκίνησε η λεγόμενη «αντιτρομοκρατική επίθεση» στην ανατολή, στις 15 Απρίλη. Η σχετική έκθεση του αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα αρμόδιου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ιβάν Σιμόνοβιτς, αναφέρεται σε στρατιωτικούς και πολίτες και κάνει λόγο για 15.200 εκτοπισμένους (μέγεθος που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις είναι αρκετά υποτιμημένο).
Συνάντηση Ποροσένκο και Γερμανού υπουργού Εξωτερικών
Στο Κίεβο βρέθηκε χτες ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, που συναντήθηκε με τον μεγαλοβιομήχανο Πρόεδρο, Πέτρο Ποροσένκο, με αντικείμενο την υποτιθέμενη ασφάλεια και τις εγγυήσεις για την Ουκρανία. Ο Ποροσένκο ενημέρωσε τον Γερμανό ΥΠΕΞ σχετικά με την εφαρμογή του λεγόμενου ειρηνευτικού σχεδίου και τη διευθέτηση της κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία μετά την υποτιθέμενη κατάπαυση του πυρός, ενώ επέρριψε τις ευθύνες παραβίασής της στους ρωσόφωνους πολιτοφύλακες που αντιδρούν στην κυβέρνηση του Κιέβου. Ευχαρίστησε τη Γερμανία για την υποστήριξη του σχεδίου καθώς και για τα συμπεράσματα της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ζήτησε το συντομότερο δυνατόν εισαγωγή του καθεστώτος ταξιδιών χωρίς βίζα με την ΕΕ για όλους τους πολίτες της Ουκρανίας και ανέφερε ότι χρειάζεται άμεσα η οικονομική βοήθεια για τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην ανατολή.
Ο Σταϊνμάγιερ, από την πλευρά του, χαιρέτισε τα αποτελέσματα της τριμερούς ομάδας επαφής στο Ντονέτσκ, λέγοντας ότι η επιτυχία αυτή οφείλεται στις προσπάθειες που καταβάλλουν ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Κλίμκιν, ο πρώην Πρόεδρος της Ουκρανίας Λεονίντ Κούτσμα, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ουκρανία, Μιχαήλ Ζουράμποφ, και η ειδική εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, Ελβετή διπλωμάτισσα Χάιντι Ταλιαβίνι. Ενώ ζήτησε την παραπέρα ενίσχυση του ρόλου του Οργανισμού στην Ουκρανία.
Ο Ποροσένκο επίσης είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.
Στη Βιέννη ο Βλαντιμίρ Πούτιν
Από τη Βιέννη, όπου βρέθηκε χτες ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, για να προωθήσει τον αγωγό φυσικού αερίου «South Stream» (Νότιο Ρεύμα), σημείωσε σχετικά με την Ουκρανία ότι η εκεχειρία θα πρέπει να παραταθεί και μετά τις 27 Ιούνη και να καταλήξει σε «ουσιαστικές διαπραγματεύσεις». «Εάν μετά την εκεχειρία δεν ακολουθήσει η έναρξη διαπραγματεύσεων, η ελάχιστη απόπειρα να επιτευχθεί μια συμφωνία με την ανατολική Ουκρανία, τότε όλες αυτές οι προσπάθειες θα έχουν γίνει μάταια και δεν θα έχουν αποτέλεσμα», ανέφερε στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αυστριακό ομόλογό του, Χάιντς Φίσερ. Πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση του Κιέβου δεν μπορεί να επιμένει στον αφοπλισμό των ρωσόφωνων την ίδια στιγμή που εθνικιστές, όπως ο "Δεξιός Τομέας", δεν έχουν αφοπλιστεί παρά τις υποσχέσεις».
Πριν αναχωρήσει για τη Βιέννη ο Πούτιν ζήτησε από την Ανω Βουλή της Ρωσίας, το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, να προχωρήσει σήμερα στην ανάκληση μιας απόφασής της με την οποία εξουσιοδοτούσε τον Πρόεδρο να διατάξει επέμβαση στην Ουκρανία με χρήση στρατιωτικής ισχύος. Ωστόσο, είπε ότι «θα εξακολουθήσει να στηρίζει τους Ρώσους και τους ρωσόφωνους της Ουκρανίας και θα έχει το δικαίωμα να αντιδράσει αν χρειαστεί».
Ο νέος Πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, χαρακτήρισε την απόφαση αυτή του Πούτιν «το πρώτο πρακτικό βήμα» που κάνει ο ηγέτης της Ρωσίας, «αφότου ο Ρώσος Πρόεδρος υποστήριξε επίσημα το ειρηνευτικό σχέδιο της Ουκρανίας».
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του «Νότιου Ρεύματος», χτες στην Αυστρία υπογράφτηκε από τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό «Γκαζπρόμ» και την αυστριακή OMV η ίδρυση κοινοπραξίας (μοιρασμένης κατά 50%) για την κατασκευή του αυστριακού κλάδου κόστους 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που θα μεταφέρει ετησίως 32 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού αερίου παρακάμπτοντας την Ουκρανία. Η κατασκευή του τμήματος του αγωγού ξεκινάει στις αρχές του 2015 και οι πρώτες ροές θα υπάρξουν το 2017 και η πλήρης λειτουργία προγραμματίζεται για το Γενάρη του 2018. Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την εμπλοκή με το τμήμα του αγωγού στη Βουλγαρία, όπου μπήκαν εμπόδια από την ΕΕ.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη η ρωσική κυβέρνηση προγραμματίζει να αντικαταστήσει στο 95% τις εισαγωγές εξαρτημάτων για στρατιωτικούς εξοπλισμούς από την Ουκρανία (τομέας που είναι αναπτυγμένος σε αυτή τη χώρα), μετά το πάγωμα των αποστολών από τη νέα εξουσία στο Κίεβο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ