25 Ιουν 2014

Σχέδια ετοιμότητας και δράσης στην αντιπαράθεση με Ρωσία

Σχέδια ετοιμότητας και δράσης στην αντιπαράθεση με Ρωσία


Με δείπνο εργασίας ξεκίνησε, χτες το βράδυ, η Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, οι βασικές εργασίες της οποίας διεξάγονται σήμερα με «κύριο πιάτο»: Την κατάσταση στην Ουκρανία, την ετοιμότητα για αντιπαράθεση με την καπιταλιστική Ρωσία, την επόμενη φάση των ΝΑΤΟικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν, την ενίσχυση των δεσμών του ευρωατλαντικού άξονα αλλά και της σχέσης με άλλες χώρες - εταίρους.
Οι ΥΠΕΞ, στο χτεσινό τους δείπνο, συζήτησαν για την ατζέντα της Συνόδου, καθώς και για την επονομαζόμενη Πολιτική Ανοιχτών Θυρών της Συμμαχίας (την εγκόλπωση όλο και περισσότερων κρατών, αποσπώντας τα από την επιρροή άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων), συγκεκριμένα την «πρόοδο» των τεσσάρων χωρών που φιλοδοξούν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ: Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Γεωργία, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο. Ταυτόχρονα, η συζήτηση επεκτάθηκε και στην «επιδεινούμενη» (όπως χαρακτηρίζεται επισήμως) κατάσταση ασφαλείας στο Ιράκ.
Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει για τις σημερινές εργασίες, στο πλαίσιο της προώθησης ευρωατλαντικών μονοπωλίων στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες σε αντιπαράθεση με ρωσικά κεφάλαια, οι ΥΠΕΞ θα επανεξετάσουν τα μέτρα που έλαβε το ΝΑΤΟ στη διάρκεια της ουκρανικής κρίσης και «το έργο που επιτελείται για την ανάπτυξη ενός Σχεδίου Ετοιμότητας και Δράσης για την ενίσχυση της άμυνας των Συμμάχων».
Παραπέρα, θα αναζητηθούν τρόποι ενίσχυσης του «διατλαντικού δεσμού» μεταξύ Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης, επιπλέον το πώς θα ενισχυθούν οι δεσμοί του ΝΑΤΟ με τους «διεθνείς εταίρους» του. Επ' αυτού αναμένεται να εξεταστούν δύο «πρωτοβουλίες σύμπραξης»: «Η μία είναι να ενισχυθεί η ικανότητα του ΝΑΤΟ να παράσχει συνδρομή για την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας στους εταίρους και σε άλλες χώρες που θα το ζητήσουν. Το άλλο σχέδιο προσφέρει σε μερικούς από τους πιο ενεργούς εταίρους του ΝΑΤΟ αυξημένη πρακτική συνεργασία και πολιτικό διάλογο».
Σε ξεχωριστή συνεδρίαση οι ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν με το νέο ΥΠΞΕ της Ουκρανίας, Πάβλο Κλίμκιν, προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση σήμερα στη χώρα και το πώς μπορεί να στηρίξει περαιτέρω την Ουκρανία, «συμπεριλαμβανομένης της ενδεχόμενης δημιουργίας ταμείων αρωγής για να στηρίξει την οικοδόμηση της αμυντικής δυνατότητά της».
Η Σύνοδος θα ολοκληρωθεί με μια συνεδρίαση για το Αφγανιστάν, όπου θα συμμετέχουν και κράτη μη μέλη του ΝΑΤΟ (όπως η Γεωργία) που συνεισφέρουν δυνάμεις στην τωρινή επιχείρηση της λυκοσυμμαχίας στην πολύπαθη χώρα. Θα παραστεί, επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Αφγανιστάν, Ερσάντ Αχμάντι, ο ειδικός απεσταλμένος του γεν. γραμματέα του ΟΗΕ, Γιαν Κούμπις, και η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Κάθριν Αστον. Οι ΥΠΕΞ αναμένεται να εγκρίνουν το σχέδιο επιχειρήσεων για την επόμενη ΝΑΤΟική αποστολή στο Αφγανιστάν, που αναμένεται να ξεκινήσει το 2015, με αντικείμενο, επισήμως, «να εκπαιδεύσει, να συμβουλεύει και να βοηθά τις αφγανικές δυνάμεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ