21 Ιουν 2014

Μπαράζ μέτρων με επιτάχυνση της αντιλαϊκής πολιτικής

Μπαράζ μέτρων με επιτάχυνση της αντιλαϊκής πολιτικής



Την επιτάχυνση της αντιλαϊκής επίθεσης για λογαριασμό των μονοπωλίων επιβεβαίωσε η προχτεσινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
«Η πολιτική της Ελλάδας δεν αλλάζει, μάλλον επισπεύδεται», είναι το μήνυμα που απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης, το βράδυ της Πέμπτης, μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου Γιούρογκρουπ, στο Λουξεμβούργο. Αναφερόμενος στα «προαπαιτούμενα μέτρα» για τις τρέχουσες εκταμιεύσεις των δόσεων από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΕΕ - ΔΝΤ), διαβεβαίωσε τους «εταίρους» της Ευρωζώνης ότι η χώρα «έχει κίνητρα να ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις της το συντομότερο δυνατό».
Η σχεδιασμένη επίθεση του κεφαλαίου απέναντι στα λαϊκά δικαιώματα θα ξεδιπλωθεί στο επόμενο διάστημα με επιταχυνόμενους ρυθμούς. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού, «η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα, ώστε από το Σεπτέμβριο να ξεκινήσει η επόμενη αξιολόγηση», η οποία όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «δεν είναι απλή». Πρόκειται για ζητήματα που συνδέονται άμεσα με την υπόθεση «ελάφρυνσης» του κρατικού χρέους, με την κάλυψη του «δημοσιονομικού κενού» για το 2015, την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη το κεφάλαιο.
Στα άμεσα προαπαιτούμενα μέτρα, περιλαμβάνονται παρεμβάσεις όπως:
-- Η δημοσιοποίηση της λίστας με τις προς κατάργηση «εισφορές υπέρ τρίτων» (αποτελούν πηγή εσόδων για ασφαλιστικά ταμεία και ΟΤΑ).
-- Ψήφιση των νόμων για τη «μικρή ΔΕΗ», για τον αιγιαλό και την παραλία, τη χρηματοδότηση των κομμάτων.
-- Μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακείων.
-- Εκδοση Υπουργικής Απόφασης για το συμψηφισμό της επιστροφής του ΦΠΑ και των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
-- Κώδικας συμπεριφοράς για τα κρατικά και κυβερνητικά στελέχη κ.ά.
Στην επόμενη φάση προβλέπεται νέο κύμα αντιλαϊκών μέτρων, όπως για το νέο μισθολόγιο και την «αξιολόγηση» των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, την επαναξιολόγηση της «βιωσιμότητας» του ασφαλιστικού συστήματος και του καθεστώτος των ομαδικών απολύσεων, στοχευμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε κλάδους της οικονομίας (μεταποίηση, χονδρεμπόριο, τηλεπικοινωνίες, ηλεκτρονικό εμπόριο), η κλιμάκωση των ιδιωτικοποιήσεων.
Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τις δηλώσεις του επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού κρατικού χρέους έχει τρεις προϋποθέσεις: Την εφαρμογή των προαπαιτούμενων μέτρων, την ύπαρξη του πρωτογενούς πλεονάσματος και την εκτίμηση ότι η ίδια η ελάφρυνση του χρέους είναι αναγκαία.
Σε επίπεδο Γιούρογκρουπ συζητήθηκε και το θέμα της παραίτησης του πρώην ΓΓ Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη, θέση η οποία σύμφωνα με την Κομισιόν είναι νευραλγική σε ό,τι αφορά τον έλεγχο και τη «διαφάνεια» του φορο-εισπρακτικού μηχανισμού.
Το «παρών» στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ έδωσε και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ, η οποία σημείωσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στο λόγο του δημοσίου χρέους προς το ΑΕΠ, στο πλαίσιο της προώθησης της «οικονομικής ανάπτυξης».
Συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ
Οι αντιπαραθέσεις γύρω από το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής συνεχίστηκαν και χτες, στο πλαίσιο της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομίας των 28 κρατών - μελών (Συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ). Μετά το πέρας των εργασιών, ο υπουργός της Γερμανίας Β. Σόιμπλε τόνισε ότι «δεν χρειαζόμαστε καμία συζήτηση για τυχόν νέα μέτρα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα». Αντίθετα έκανε λόγο για «υπερβολική ρευστότητα στις αγορές» που «πρέπει να μειωθεί». Σε ό,τι αφορά το «Σύμφωνο Σταθερότητας» δήλωσε πως «διαθέτει αρκετή ευελιξία», ενώ αυτό που πρέπει να «αναθεωρηθεί είναι η αποτελεσματικότητα του Συμφώνου Σταθερότητας». Σχετικά με το ελληνικό κρατικό χρέος, σημείωσε πως η συζήτηση για την αναδιάρθρωσή του θα ξεκινήσει «όταν πρέπει».
Στην ατζέντα της χτεσινής συνεδρίασης ήταν και τα παρακάτω:
-- Η διαδικασία του «ευρωπαϊκού εξαμήνου» και η έγκριση των πρόσφατων συστάσεων της Κομισιόν στα κράτη - μέλη με «αποκλίσεις». Ο Κοινοτικός επίτροπος Ο. Ρεν εστίασε στη Γαλλία, σημειώνοντας πως θα «εντείνει τις προσπάθειες όχι μόνο για δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά και για την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων». Να σημειωθεί ότι τα 11 από τα 28 κράτη - μέλη της ΕΕ ελέγχονται για υπερβολικά ελλείμματα, ενώ από τη συγκεκριμένη διαδικασία εξαιρούνται τα κράτη που υπάγονται σε «μηχανισμούς στήριξης» (Ελλάδα και Κύπρος).
-- Η ένταξη της Λιθουανίας ως 19ο μέλος της Ευρωζώνης.
-- Πολιτική συμφωνία σχετικά με τη φορολόγηση μητρικών και θυγατρικών εταιρειών ανάμεσα στα κράτη της ΕΕ. Παραμένει το καθεστώς αποφυγής της «διπλής φορολογίας», ενώ με τη νέα Οδηγία, σύμφωνα με την Κομισιόν, αντιμετωπίζονται φαινόμενα φοροδιαφυγής επιχειρηματικών ομίλων.
-- Οι διαδικασίες για την τραπεζική ενοποίηση και ειδικά για τη συγκρότηση του κοινού ταμείου διάσωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ